Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Jerry Craft „Naujokas“  

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meno požiūriu vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Jerry Craft „Naujokas“

Tai grafinis romanas apie dvylikametį Džordaną Benksą ir jo metus naujoje prestižinėje privačioje mokykloje, kur mokosi daug itin turtingų tėvų vaikų, be to, dauguma jų – baltieji. O Džordano šeima nėra turtuoliai, dargi ir tamsiaodžiai. Berniukui neramu, ar jis gebės pritapti šioje mokykloje. Knygoje nestinga humoro, ironijos ir taiklių minčių apie mokyklos gyvenimą, šeimą bei draugus.

Knygoje kalbama apie daugybę svarbių dalykų: šeimos ryšių svarbą, pasipriešinimą neteisybei, kaip svarbu nebijoti ir leisti sau išmėginti naujus dalykus, kad klystame visi, todėl turėtume išmokti atsiprašyti, taip pat apie tai, kad įmanoma suderinti skirtingus pasaulius. Atkreipiamas dėmesys ir į šių dienų rasizmą, kuris nėra toks žiaurus ir ekstremalus kaip anksčiau, tačiau įvairūs rasiniai stereotipai ir toliau žeidžia jaunus žmones ir apsunkina jų gyvenimą.

2020 m. „Naujokas“ pelnė Newbery medalį, teikiamą už reikšmingiausią kūrinį vaikams ar jaunimui, išleistą Amerikoje per kalendorinius metus.

Vaikams nuo 10 m., 256 p. Iš anglų kalbos vertė Vaiva Būgaitė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.