Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Rugpjūtis. Paminėk skaitydamas!

Kiekvieną mėnesį būna ypatingų datų – vienos mums puikiai žinomos, tai didžiosios šventės, kitos dienos būna dedikuotos kokiai nors įdomiai, prasmingai temai, tačiau žinomos mažiau. Liepą kviečiame minėti Pasaulinę dramblių dieną su knygomis apie dramblius, Estijos nepriklausomybės atkūrimo dieną paminėti su puikiomis estų autorių knygomis, o Internautų dieną čiupti intriguojančius kūrinius jaunimui, kurių pagrindiniai veikėjai su malonumu neria į interneto ir socialinių tikslų pasaulius.

Rugpjūčio 12 d. Pasaulinė dramblių diena

  • David McKee. „Elmeris“

Ar kada matėte rožinį drambliuką? O mėlyną? Na, jei tokių kur nors ir sutikote, tai šiek tiek geltono, šiek tiek oranžinio, raudono, rausvo, violetinio, mėlyno, žalio, juodo ir balto – tikrai ne! Bet toks yra Elmeris – spalvotas skiautinukas.

Maža to, jis nuolat linksmina savo kaimenės dramblius! Keliaudami per džiungles kiti gyvūnai skiautinuką nesunkiai atpažįsta.

O kas, jei vieną dieną Elmeris staiga nuspręstų būti tokios pat spalvos kaip ir kiti?

Vaikams nuo 2 m. 32 p. Iš anglų k. vertė Viktorija Uzėlaitė.

 

  • Marius Marcinkevičius ir Aušra Kiudulaitė. „Draugystė ant straublio galo“

Kartą gyveno laaabai didelis dramblys ir maža pelytė. Juodu buvo geriausi draugai. Tik ar gali dramblys draugauti su pelyte? O draugystė būti tokia didelė, kad ją galėtų pakelti tik dramblys, arba ji tilptų mažoje pelytės širdelėje?

Knyga pelnė Gražiausios knygos premiją už vaikiškos vaizduotės pajautimą ir profesionalią jos raišką (2017 m. Knygos meno konkursas).

Vaikams nuo 4 m. 48 p.

 

  • Kate Dicamillo. „Fokusininko dramblys“

Kai užpraeito amžiaus pabaigoje Baltėzų miestelio turgaus aikštėje išdygo raudona būrėjos palapinė, našlaitis Piteris Augustas Diušenas iškart sumojo, ko norėtų paklausti: ar jo sesuo gyva? Jei ji gyva, kur ji dabar?

Būrėjos atsakymas – lyg magiškas užkeikimas, kurį berniukui tenka šifruotis, o paskui įsimintinų, neįmanomų, stebuklingų įvykių karuselė įsisuka – Piteris vargiai pats gali jais patikėti...

Ir tai – visa tai – tiesa.

Cate DiCamillo „Fokusininko dramblys“ labiausiai primena laiką pralenkusią Hanso Christiano Anderseno kūrybą – jaukiai atpažįstamas, miglotas pasakiškas pasaulis, kuriame gvildenamos svarbiausios temos – meilė, draugystė, ištikimybė, pareiga, drąsa.

Vaikams nuo 8 m. 176 p. Iš anglų kalbos vertė Ina Rosenaitė.

 

Rugpjūčio 20 d. Estijos nepriklausomybės atkūrimo diena

  • Kätlin Vainola ir Ulla Saar. „Liftas“

Šis namas yra naujut naujutėlis. Name dirba Liftas, kuris yra be galo laimingas. Jis vežioja aukštyn ir žemyn namo gyventojus. Dzinn! – pasigirsta skambutis. Liftas įjungia smagią melodiją ir skuba pažiūrėti, kas šįkart nori važiuoti. Kaip tu manai, kas nuspaudė Lifto mygtuką?

Knyga buvo įtraukta į „Baltojo varno“ rekomenduojamų knygų sąrašą dėl nepaprastos Kätlin Vainolos istorijos ir pelnė ne vieną apdovanojimą iliustracijų autorei Ullai Saar.

Vaikams nuo 2 m. 32 p. Iš estų k. vertė Danutė Sirijos Giraitė.

 

  • Piret Raud. „Šiek tiek paikos istorijos“

Šios knygos istorijos mažumėlę paikos. Ir jų veikėjai keistoki, užtat labai mieli ir geri.

Knygelėje „Šiek tiek paikos istorijos“ rasite kiaušinį, kuriam patinka stovėti ant galvos, ir obelį, ant šakų auginančią medalius. Taip pat morką, kuri pati nežino, kas ji iš tikrųjų yra. Dar išgirsite apie dėdės Velo aistrą kolekcionuoti sagas, apie megztinį, kuriam be galo patiko glėbesčiuotis, ir žuvis, beprotiškai mėgstančias arbatą.

Knygelės „Šiek tiek paikos istorijos“ iliustracijas piešė pati autorė, nes kas gi kitas gali taip tiksliai žinoti, kaip ta keistoji draugija atrodo.

Vaikams nuo 5 m. 96 p. Iš estų k. vertė Viltarė Urbaitė.

 

  • Edgar Walter. „Puokiai“

„Piekis galutinai susiejo savo gyvenimą su puokiais ir visiškai susiliejo su gamta.“ Tai vienas iš paskutinių knygos sakinių, nusakantis svarbiausią knygos motyvą – žmogaus ir gamtos ryšį, artumą. Puokiai – iš gamtos kilusios fantastinės būtybės, kurias išvydo Edgaras Walteris, ilgai stebeilijęs į miško pelkynėse, šalia kurių gyveno paskutiniais gyvenimo metais, kyšančius žolių kuokštus.

Edgaras Walteris (1929–2006) – savo šalyje, Estijoje, buvo labai mėgstamas ir gerbiamas dailininkas ir rašytojas. Jis iliustravo daugiau kaip du šimtus knygų vaikams, penkiolikai iš jų pats dailininkas parašė ir tekstus. Knyga apie Puokius (estiškai Pokuraamat) pasirodė 1994 metais, vėliau tie patys veikėjai pavaizduoti dar keliose knygose.

Vaikams nuo 7 m. 32 p. Iš estų k. vertė Viltarė Urbaitė.

 

Rugpjūčio 23 d. Internautų diena

  • Zoe Sugg. „Girl online. Interneto Mergaitė“

Penė turi paslaptį.

Prisidengusi Interneto Mergaitės slapyvardžiu, ji savo tinklaraštyje išlieja jausmus: draugystės, vaikinai, mokykla, kvaištelėjusi šeimynėlė ir keisti panikos priepuoliai, kurie vis dažniau įstumia į nemalonias situacijas.

Ir štai, kai atrodo, kad visas pasaulis (t. y. kokie trys šimtai žmonių) pamato Penės gėdingiausią vaizdo įrašą, pasitaiko puiki galimybė nuo visų pasislėpti. Kelionė į Niujorką per Kalėdas leidžia šiek tiek pamiršti gimtajame Braitone ištikusią nesėkmę, be to, ji susipažįsta su žavingu tarsi roko dievukas amerikiečiu Nojumi. Staiga Penė pasijunta įsimylėjusi ir į tinklaraštį brūkšteli vieną kitą jausmingą įrašą.

Nojus taip pat šį tą slepia. Dėl to Penės gyvenimas ir tikrų tikriausia draugystė gali sugriūti amžiams.

Zoe Sugg, žinoma kaip Zoella, – britų mados ir grožio vaizdo įrašų tinklaraštininkė. Jos įrašus „YouTube“ kanale prenumeruoja milijonai gerbėjų. „Interneto Mergaitė“ pirmoji tinklaraštininkės Zoellos knyga.

Jaunimui nuo 12 m. 376 p. Iš anglų k. vertė Rita Pilkauskaitė.

 

  • Víctor Panicello. „Influencerė“

Turėjau du gyvenimus: tikrąjį, kurio nemėgau, ir virtualų, kuriuo žavėjausi, bet jį už mane gyveno kiti. Taigi, atėjo diena, kai pasakiau sau, kad šiuos gyvenimus sujungsiu, ir užsibrėžiau tikslą tapti influencere.

Ko reikia, kad taptum influencere? Pirma, labai norėti. Antra, rizikuoti. Tuomet išgyventi. Ir, be abejo, priimti žaidimo taisykles. #aistragyventi #nesustabdoma #įžvaigždes #nerealirealybė #kojūsnorit #kurdraugai #vakarėlisikiryto #užkariautipasaulį #keliobeieškant 412 325 Patinka

Šešiolikmetė Nadia trokšta būti socialinių tinklų žvaigždė, bet per dvejus metus tesurinko tūkstantį sekėjų. Dabar ji dėl tikslo pasiryžusi padaryti viską – pirkti sekėjus, meluoti, numoti ranka į mokslus, paaukoti net šeimą ir draugus.

Sėkmė aplanko. Merginai atsiveria nepaprastai žavus ir dėmesiu svaiginantis influencerės gyvenimas, bet netrukus paaiškėja, kad jis turi ir tamsiąją pusę. Ar Nadiai pavyks išlikti savimi?

Jaunimui nuo 13 m. 224 p. Iš ispanų k. vertė Aurelija Lieponytė.

 

  • Francesca Zappia. „Radau tave tarp žvaigždžių“

Šiandien daugybės paauglių realybė – viliojantis slaptas gyvenimas internete, kur iš tiesų jautiesi savimi, ir, deja, ne tokia jau nuostabi tikrovė. Ar galima tikėtis ko nors gero šiems dviem gyvenimams susiliejus į vieną?

Tikrame gyvenime Eliza Mirk drovi, keista ir nedraugiška. Internete ji yra LediGalaktika, anonimiškai internete kurianti nepaprastai populiarų komiksą „Pabaisų jūra“. Eliza neįsivaizduoja, kad galėtų mėgautis tikruoju gyvenimu taip, kaip mėgaujasi internetiniu, ir nė netrokšta pabandyti.

Į jos mokyklą atsikelia Volesas Varlandas, žymiausias „Pabaisų jūros“ perrašų kūrėjas. Volesas mano, kad Eliza tėra dar viena gerbėja. Kai jis ištraukia merginą iš jos kiauto, ši ima kitomis spalvomis matyti pasaulį anapus interneto.

Tačiau pasauliui atsitiktinai sužinojus Elizos paslaptį visas jos gyvenimas pradeda byrėti...

Jaunimui nuo 14 m. 400 p. Iš anglų k. vertė Eugenijus Ališanka.