Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – mirtis

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Lapkričio mėnesio tema – mirtis. Kviečiame skaityti.

Debi Gliori. „Širdyje mylėsiu visada“

Lapinas ir toliau gyveno jų širdyse, prisiminimuose ir tame juoke... ir ten gyvens visados.

„Skaitant šį jautrų pasakojimą apie lapino mirtį jums prireiks nosinės ašaroms nusišluostyti“.

Guardian

„Užburiančios Debi Gliori iliustracijos papildo Alano Duranto tekstą ir padeda jam atsiskleisti visu grožiu“.

Books for Keeps

„Šiltas, už širdies griebiantis pasakojimas, švelniai aiškinantis mirtį... Nuostabios iliustracijos“.

BBC Parenting

Vaikams ir jaunimui nuo 3 m. 32 p. Iš anglų k. vertė Dalius Norkūnas.

Wolf Erlbruch. „Antis, mirtis ir tulpė“

Garsaus vokiečių rašytojo ir dailininko Wolfo Elbrucho sukurta paveikslėlių knyga „Antis, Mirtis ir tulpė“ šiuo metu yra viena žinomiausių šio žanro knygų. Ji 2006 m. apdovanota Hanso Christiano Anderseno medaliu, o 2016 m. W. Elbruchas pelnė svarbiausią tarptautinį vaikų literatūros apdovanojimą – Astridos Lindgren premiją. Savo paveikslėlių knygoje „Antis, Mirtis ir tulpė“ autorius atkreipia dėmesį į vaikų literatūroje neįprastą, bet labai svarbią – gyvenimo pabaigos – temą. Vaikai anksčiau ar vėliau paklausia tėvų, senelių, auklėtojų apie mirtį. Atsakymo jie laukia kuo aiškesnio, be užuolankų. W. Elbruchas meniškais piešiniais, taupiais sakiniais, šiltai ir su humoru sugebėjo atskleisti mirties, kaip neatsiejamos gyvenimo dalies, vaizdinį ir kartu sutekti galimybę su ja susidraugauti.

Knyga išversta į daugiau nei 20 kalbų. Pagal ją sukurtas animacinis filmas, taip pat spektakliai šeimai.

Vaikams nuo 6 m. 32 p. Iš vokiečių k. vertė Rūta Jonynaitė.

Andri Snær Magnason. „Laiko skrynia“

Seniai, labai seniai gyveno godus karalius, kuris užkariavo visą pasaulį. Bet jam to buvo maža – karalius troško sustabdyti laiką. Vieną dieną į rūmus nykštukai atgabeno skrynią, skaidrią kaip stiklas, nuaustą iš tokių tankių voratinklio gijų, kad pro jas neprasiskverbė net laikas. Karalius į skrynią paguldė gražuolę dukterį…

Kai Sigrunos laiko dėžė atsivėrė, aplinkui tebuvo džiunglėmis apaugęs miestas. Kas atsitiko pasauliui, kol ji miegojo?

Andri Snæris Magnasonas (g. 1973) – populiarus islandų vaikų rašytojas, pelnęs ne vieną prestižinį apdovanojimą (Islandijos literatūros premija apdovanotas net du kartus). Jo knygos vaikams išverstos į 30 pasaulio kalbų. Autoriui rūpi gamtosauga, klimato atšilimas. Jis net kandidatavo į prezidento postą ir iš 14 kandidatų liko antras! Islandai pripažįsta, kad A. S. Magnasonas būtų buvęs puikus Islandijos prezidentas, tačiau jis yra ir nuostabus autorius, todėl jie labai džiaugiasi, kad rinkimų nelaimėjo. Kas tada būtų rašęs knygas vaikams?

Vaikams nuo 10 m. 320 p. Iš anglų k. vertė Vaida Jankūnaitė.