Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Lorena A. Hickok „Helenos Keler istorija“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Lorena A. Hickok. „Helenos Keler istorija“

Tai įkvepianti tikra istorija apie kurčią ir aklą mergaitę, kuri nepaisydama daugybės kliūčių ir išankstinių nuostatų, sugebėjo tapti reikšminga Jungtinių Amerikos valstijų istorijos figūra.

„Du iškiliausi XIX a. žmonės yra Napoleonas ir Helena Keler. Napoleonas mėgino pasaulį užkariauti fizine jėga ir pralaimėjo. Helena mėgino pasaulį užkariauti savo minties galia – ir jai pavyko!“ – teigė rašytojas Markas Twainas, knygos „Tomo Sojerio nuotykiai“ autorius.

Kartais negalia nėra kliūtis pasiekti tai, ko trokšti, kad ir kaip neįtikėtinai tai atrodytų. Jei turi stiprią valią, pakankamai užsispyrimo ir žmonių, kurie nori ir žino, kaip tau padėti. Apie tai ir yra ši tikrais faktais paremta istorija.

Po ligos vos dvejų sulaukusi Helena Keler tapo akla ir kurčia. Tėvams atrodė, kad ji niekada nieko nepasieks ir bus amžinai įkalinta tamsos ir tylos kalėjime, negalėdama su niekuo susikalbėti ir nesuprasdama, kad aplink ją vyksta. Bet taip nenutiko. Gavusi tinkamą mokytoją septynmetė Helena išmoksta komunikuoti kitais būdais – į delną rašomos ženklų kalbos ir dar daugybės naudingų dalykų.

Šiandien Helena Keler (1880–1968) yra žinoma amerikiečių rašytoja ir žmonių su negalia teisių aktyvistė. Nepaisydama daugybės kliūčių, ji baigė ne tik mokyklą, bet ir Harvardo universiteto Radklifo moterų koledžą, o vėliau visą gyvenimą rašė, skaitė paskaitas, gynė neįgaliųjų teises ir rinko jų mokymui labdarą. Knygoje pasakojama Helenos Keler nelengva ir įkvepianti kelionė nuo mažų dienų iki pat senatvės. Ją pravartu perskaityti tiek jaunimui, tiek suaugusiesiems, ypač tiems, kurie pernelyg dažnai kartoja „negaliu“ ar „neįmanoma“.

Jaunimui nuo 12 m. 144 p. Iš anglų k. vertė Virginija Traškevičiūtė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.