Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Romanos Romanyšyn ir Andrijaus Lesivo „Garsiai, tyliai, kuždomis“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Romanos Romanyšyn ir Andrijaus Lesivo „Garsiai, tyliai, kuždomis“

Kiekvieną dieną mus supa daugybės garsų muzika – žmonių ir gyvūnų balsai, garsus skleidžia namų prietaisai ir mašinos. Kai kurie garsai nauji ir būdingi šiuolaikiniam pasauliui, kiti nepakito per tūkstančius metų. Vieni malonūs, nuo kitų gali net imti skaudėti galvą. Kiek daug garsų, koks garsus yra pasaulis!

Jaunų ukrainiečių kūrėjų Romanos Romanyšyn ir Andrijaus Lesivo pažintinė paveikslėlių knyga, kviečia vaikus panirti į garsų pasaulį: pažinti jų įvairovę, sužinoti, kaip jie išmatuojami ir kada išrasti tam tikri garsų įrašymo būdai, kaip vadinami įvairūs dainininkų balsai, kokius garsus skleidžia mūsų kūnai ir t. t. O galiausiai pamąstyti, kokia svarbi garsų pasaulyje mums gali būti tyla.

Knygose susipina aiški, moksliškai tiksli, nuasmeninta kalba be pagražinimų ir subjektyvi pasakotojo kalba, kurioje atsispindi įvairūs potyriai, jausmai, mintys. Kartais ta kalba netgi poetiška, skatinanti pamąstyti apie svarbesnius, neregimus ir neapčiuopiamus, kartais net paradoksaliai skambančius dalykus: kad išgirsti ir suprasti vienas kitą galime ir tyloje, kad net nematydami, galime justi visas pasaulio spalvas.

Knyga neperkrauta informacija, didelę jos dalį sudaro ryškūs, praėjusio amžiaus plakatų stilistiką primenantys paveikslėliai. Knyga padės iš įvairių pusių susipažinti su garsais, taip pat paliks erdvės ir pačiam vaikui pagalvoti, pamąstyti apie garsus, jų įvairovę ir svarbą bendraujant. Kaip ir apie tai, kad net be garsų galime pažinti pasaulį ir suprasti vieni kitus.

Sumanymu ši knyga kiek primena puikią lietuvių autorės Monikos Vaicenavičienės pažintinę paveikslėlių knygą „Kas yra upė?“.

Vaikams ir jaunimui nuo 8 m. 56 p. Iš ukrainiečių k. vertė Donata Rinkevičienė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.