Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – povandeninis pasaulis

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kas mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Kovo tema – povandeninis pasaulis. Kviečiame skaityti.

Kęstutis Kasperavičius, „Povandeninė istorija“

Jūroje siautėjant bangoms, darbščioms žuvelėms nėra laiko ilsėtis – tik spėk suktis! Kai audros blaškomas garlaivis užplaukia ant seklumos, reikia čiupti inkarą ir smarkiai trūktelėti. Kai aukštos bangos nuneša tolyn kokią vienišą salą, tenka grąžinti paklydėlę ten, kur jai ir vieta. O kai saulę apgula tamsūs debesys, reikia nedelsiant juos išvaikyti.

Darbo – per akis. Ir nors žuvelės dirba pasišokinėdamos, kartais ir joms norisi pasvajoti apie padorias atostogas kur nors kitoje jūroje. Visa laimė, kad pačiam dugne gyvenantis Aštuonkojis sutinka ištiesti pagalbos... kojas.

Vaikams nuo 3 metų. 32 p.

Justas Tertelis, Elena Maya, Rita Mačiliūnaitė-Dočkuvienė, „Vandens gyvenimo linija“

Jautrią rašytojo Justo Tertelio ir dailininkės Elenos Maya’os knygą visapusiškai papildo ir praplečia kompozitorės Ritos Mačiliūnaitės-Dočkuvienės sukurtas garso takelis, kuriame ir jūros ošimas, ir žuvėdrų klyksmai, ir praplaukiančių laivų triukšmas.

Trijų menininkų kūrinys, sukurtas bendradarbiaujant kartu su Lietuvos jūrų muziejaus specialistais, suteikia galimybę pažvelgti į gyvenimą Baltijos jūroje iš naujos, neįprastos – ruoniuko – perspektyvos. Kviečia palikti kasdienybę ir kartu trumpam pasinerti į jūros bangas, skirti dėmesį ir rūpestį tam, kas svarbiausia, – gyvybei.

Šioje knygoje svarbi ekologijos, klimato kaitos tema.

Knyga buvo pristatyta geriausios 2020 metų pažintinės knygos vardui.

Vaikams nuo 6 metų. 36 p.

Jules Verne, „Dvidešimt tūkstančių mylių po vandeniu“

Pasaulyje garsaus klasiko Jules’o Verne’o knyga įsuks į kvapą gniaužiančių nuotykių verpetą.

Profesorius Pjeras Aronaksas išvyksta į ekspediciją ieškoti didžiulės jūrų pabaisos, kuri, pasirodo, besanti plienu kaustytas povandeninis laivas, vadovaujamas paslaptingo kapitono Nemo.

Pakliuvę į laivo nelaisvę, herojai leidžiasi į povandeninę odisėją aplink pasaulį ir per devynis mėnesius įveikia dvidešimt tūkstančių mylių. Keliautojams atsiveria daug paslapčių, jie patiria stulbinamų nuotykių, išvysta daugybę stebuklų – Indijos ir Ramiajame vandenynuose, Raudonojoje ir Viduržemio jūrose, Atlanto vandenyne, Pietų ir Šiaurės jūrose!

Jūra įkūnija nepaprastą galią ir nuostabų gyvenimą. Jūra – tai amžinas judėjimas ir meilė.

Vaikams nuo 12 metų. 512 p., vertė Petras Velička.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.