Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – J. Newberio medalio laimėtojai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Liepos mėnesio tema – Johno Newberio medalio laimėtojai. Kviečiame skaityti.

Hugh Lofting. „Daktaro Dolitlio kelionės“

„Daktaras Dolitlis“ – nesenstanti klasika vaikams. Autorius Hugh Loftingas Džono Dolitlio personažą sukūrė Pirmojo pasaulinio karo metu. Nenorėdamas laiškuose rašyti apie žiaurias karo scenas, autorius savo vaikams siuntė iliustruotas istorijas apie nepaprasto, su gyvūnais gebančio susikalbėti daktaro nuotykius. Vėliau šios istorijos nugulė į knygas ir jau šimtą metų žavi viso pasaulio vaikus. Iš viso apie daktarą Dolitlį buvo sukurta dvylika knygų. „Daktaras Dolitlis“ yra pirmoji dalis, vaikai joje ras dvi istorijas: „Daktaras Dolitlis ir jo gyvūnai“ bei „Daktaro Dolitlio paštas“.

Daktaras Džonas Dolitlis yra visai kitoks nei jo kolegos. Jis gali susišnekėti su visais gyvūnais! Daktaro namuose knibždėte knibžda mažųjų draugų. Praustuvėje plaukioja auksinė žuvelė, po pianino dangčiu šmirinėja baltosios pelytės, spintelėje slepiasi triušiukai, palubėje čirška papūgos, po kojomis painiojasi paršiukas, o rūsyje glaudžiasi ežys. Daktarui Dolitliui niekada nebūna nuobodu. Juk žvėrelius jis ne tik gydo, gali su jais ir pasikalbėti, nuraminti bei išklausyti.

Gandas apie geraširdį daktarą pasklinda toli ir į jį kreipiasi iš tolimiausių pasaulio kampelių atkeliavę žvėrys. Kartą daktaras Dolitlis sulaukia pagalbos šauksmo – Afrikoje prasidėjo paslaptinga epidemija, nuo kurios labai kenčia beždžionės. Širdis neleidžia gyvūnų palikti nelaimėje, todėl gydytojas išsiruošia į kelionę. Ir ne vienas! Į nuotykingą žygį kartu keliauja papūga vardu Polinezija, taip pat antis, šuniukas Vipas, beždžionėlė, paršiukas ir pelėda. Smagi kompanija, kuriai teks nugalėti ne vieną kliūtį. Ar spės draugai išgelbėti Afrikos beždžiones?

„Daktaras Dolitlis“ – linksmų ir išradingų nuotykių knyga. Tai pasakojimas apie gražią draugystę, gerumą, pasiaukojimą ir nesavanaudiškumą – vienas svarbiausių vertybių.

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 256 p., vertė Danguolė Žalytė.

Louis Sachar. „Duobės“

Knygoje pasakojama paauglio Stenlio Jelnatso istorija nuo tos dienos, kai už nusikaltimą, kurio nepadarė, jis patenka į pataisos darbų stovyklą prie Žaliojo ežero. Čia daugybė berniukų kasdien dykumoje turi iškasti po duobę išdžiūvusio ežero dugne – mat taip, anot prižiūrėtojų, „ugdoma asmenybė“. Bet greitai Stenlis suvokia, kad ‚asmenybės ugdymas“ nėra tikroji jų sunkaus ir beprasmiško darbo priežastis, – stovyklos viršininkė kažko ieško... Stenlis nusprendžia išsiaiškinti tiesą, patiria daugybę išbandymų ir per savo nelaimės draugą Nulį sugrąžina seną senelių moralinę skolą.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 240 p., vertė Virgilijus Čepliejus.

Susan Patron. „Nepaprastoji Lakės energija“

Apysakoje subtiliai pasakojama apie dešimtmetės mergaitės Lakės pasaulį, apie tai, kaip ji trokšta būti mylima, myli kitus ir jais rūpinasi.

Mergaitė gyvena dykumos miestelyje, kuriame yra tik 43 gyventojai. Dauguma jų, kaip ir Lakė, yra socialiai remiami valdžios. Nieko ypatinga miestelyje nevyksta, tik kas rytą atvažiuoja autobusas paimti vaikų į mokyklą, na, dar reguliariai rengiami anoniminių alkoholikų draugijos posėdžiai, tai iš jų Lakė išgirsta apie nepaprastąją energiją.

Ji nebegali laukti nė dienos. Pykčio liauka ir klausimų pilni smegenų vingiai priverčia ją bėgti iš miestelio, nes kito pasirinkimo, susidūrusi su neįveikiamomis kliūtimis, ji neturi. Dėl visko kalta Brižita ir jos noras grįžti į Prancūziją. Globėjos neturėtų sprukti, jos privalo prižiūrėti savo globotines, kad ir kas nutiktų! Lakė įsitikinusi, kad bus palikta vienuose iš Los Andželo vaikų namų, kur jai nebus leista laikyti savo mylimo šuns – HMS Biglės.

Ji neteks savo draugų – Mailso, kuris gyvas vien sausainiais, ir Linkolno – būsimo (galbūt) JAV prezidento ir Tarptautinės mazgų rišėjų gildijos nario. Be to, ji nebegalės slapta klausytis anoniminės dvylikos žingsnių programos dalyvių pasakojimų, kuriuose aptariama pati įdomiausia jai nepaprastosios energijos tema. Lakė privalo surasti savąją energiją, ir greitai. Tačiau ji nenumatė smėlio audros. Ir to, kad jos išlikimo rinkinėlio kuprinė dykumoje taps vos pavelkama.

Autorė su tokia meile pasakoja apie dykumą, jog atrodo, kad pasaulyje nėra tinkamesnės vietos gyventi. Lakės ir dviejų berniukų gyvenimo istorijos, audra dykumoje, nedidelės bendruomenės narių rūpinimasis vienų kitais, Brižitos meilė svetimam vaikui – autorės jautrumas žmonių santykių ir gamtos detalėms daro šią apysaką tikrai nepaprastą.  

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 160 p., vertė Lyra Mikutytė.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.