Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – stebuklų mokyklos

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kas mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Rugsėjo tema – stebuklų mokyklos. Kviečiame skaityti.

J. K. Rowling. „Haris Poteris ir Išminties akmuo“

(Pirmoji serijos knyga)

Haris Poteris – vienuolikmetis našlaitis su akinukais, vargstantis klaikioje dėdės ir tetos Durslių šeimynėlėje. Miega sandėliuke po laiptais ir nė sykio nėra šventęs gimtadienio. Viskas pasikeičia, kai pašto pelėda atneša nepaprastą kvietimą – mokytis Hogvartso burtų ir kerėjimo mokykloje.

Prasideda nepamirštami Hario nuotykiai: jis išmoksta keisčiausių burtų, skraido ant šluotos, žaidžia kvidičą, padeda išperinti slibiniūkštį ir, slepiamas neregimo apsiausto, leidžiasi į pavojingą žygį. Su dviem ištikimais draugais – Roniu ir Hermiona – Haris eina pasitikti stebuklingos lemties. Jam gresia didžiulis pavojus – į jo gyvybę kėsinasi baisiausias visų laikų burtininkas, Tas, Kurio Nevalia Minėti...

Vaikams ir jaunimui nuo 6 metų. 248 p., vertė Zita Marienė.

Margit Auer. „Magiškų gyvūnų mokykla“

(Pirmoji serijos knyga)

Sveiki atvykę į Magiškų gyvūnų mokyklą!

Ji taip vadinama ne veltui. Jei pasiseks, čia rasi geriausią pasaulyje draugą. Ne berniuką ar mergaitę, o... magišką gyvūną, jis tavimi rūpinsis, išklausys, pamokys ir patars. Ir dar – bendraus tik tau suprantama kalba.

Akmenynės mokykloje prasideda nauji mokslo metai. O kartu vienos klasės moksleiviams atskleidžiama didžiulė paslaptis – netoli veikia Magiškoji gyvūnų krautuvėlė, čia šeimininkų laukia magiški gyvūnai. Klasėje iš karto sujudimas. Kuriam mokiniui tokio gyvūno reikia labiausiai? Galbūt naujokei Idai? Gal lėtapėdžiui Beniui? O gal mergaičių numylėtiniui Džo?

Galite būti tikri – pasirodžius magiškiems gyvūnams, prasidės patys netikėčiausi nuotykiai.

Vaikams ir jaunimui nuo 6 metų. 208 p., vertė Indrė Dalia Klimkaitė.

Holly Black, Cassandra Clare. „Geležinis išbandymas. Magisteriumas.“

(Pirmoji serijos knyga)

Kalą visą gyvenimą mokė saugotis magijos, tad jis iš visų jėgų stengiasi susikirsti per Geležinį išbandymą. Tačiau net susimovęs vaikinas kvietimą gauna. Dabar privalo mokytis Magisteriume.

Mokyklos požemiuose vaikinas susitinka su gaivalais – nuostabiais ir pavojingais padarais, egzistuojančiais magų pasaulyje nuo pat amžių aušros. Mokosi formuoti žemę, orą, vandenį ir ugnį, priversti juos paklusti. Atranda tai, ko paprastame pasaulyje niekada nebūtų turėjęs progos išvysti. Magisteriumas įdomesnis, nei Kalas galėjo įsivaizduoti. Jis leidžiasi į pavojingus nuotykius, bando surasti atsakymus į klausimus apie praeitį – apie ją taip miglotai pasakodavo tėtis. Nuo kokių pavojų bandė jį apsaugoti, neleisdamas į mokyklą? Kokios tikrosios Kalo galios ir kokia ateitis?

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 298 p., vertė Daumantas Gadeikis.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.