Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – žvaigždėtas dangus

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kas mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite rekomenduojamų knygų konkrečia tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Lapkričio tema – Žvaigždėtas dangus. Kviečiame skaityti.

Stuart Atkinson. „Kelionė po naktinį dangų“

Ką išvystum naktį pažvelgęs į dangų? Žinoma, Mėnulį ir žvaigždes. Ir... iš viršaus žiūrinčią Visatą!

Kelionėje po naktinį dangų tave lydės Felicija. Ji pamokys surasti žvaigždynus, atpažinti Mėnulio fazes, patars, kaip tapti tikru žvaigždinėtoju.

„Kelionė po naktinį dangų“ – tikra mokslinė knyga smalsiems astronomijos gerbėjams, parašyta tikrų tikriausio astronomo! Kuo ji skiriasi nuo kitų panašių? Puikiu, smagiu ir labai paprastu pasakojimu, lengvai suprantamu pradedantiems žvaigždinėtojams. Ką jie ras knygoje? Visko! Patarimų, kaip pasiruošti stebėti žvaigždes, kur tai daryti, kaip atpažinti dangaus objektus ir kur jų ieškoti. Kaip ir tikroje mokslinėje knygoje, pabaigoje yra žodynėlis ir rodyklė.

Rimtą mokslininką ir astronomą Stuartą Atkinsoną parašyti knygą vaikams įkvėpė mylima katytė Pegė – vieną naktį ji taip smalsiai pažvelgė į žvaigždes, kad mokslininkas susimąstė, kiekgi kačių naktimis dairosi į žvaigždėtą dangų ir gėrisi juo… Knyga skirta ir pirmajai į kosmosą (1963 m.) pakilusiai katei – benamei Felisetei.

Vaikams ir jaunimui nuo 6-erių. 64 p., vertė Viktorija Uzėlaitė.

Carole Sttot. „Tarpgalaktinis gidas“

Kodėl gravitacija erzina? Kas nutinka, kai netyčia priskrendi per arti juodosios skylės? Kaip elgtis sutikus ateivį?

Žinome, kad šie klausimai tau seniai neduoda ramybės. O kad sužinotum atsakymus, teks leistis į kelionę po Visatą. Ne vienam – darbštieji Smegenukai jau viską paruošę. Atostogauk Marse, pradėk lankyti Kosmoso mokyklą ir stebėk, kaip gimsta nauja žvaigždė. Jei būsi budrus, pamatysi didįjį sprogimą, žvaigždžių spektaklį, dujų ir dulkių debesis.

Tavęs laukia įsimintiniausia tarpgalaktinė kelionė.

Vaikams ir jaunimui nuo 6-erių. 56 p., vertė Agnė Jašinskienė.

Lucy ir Stephen Hawking. „Džordžas ir Visatos paslaptys.“

(Pirmoji serijos knyga)

„Sveiki atvykę į Visatą!“ – tarė Kosmosas.

Džordžo augintinis paršas pro tvorą pasprunka į gretimą sodą, tad berniukas netikėtai susipažįsta su naujaisiais kaimynais – Ane ir jos tėčiu mokslininku Eriku.

Pasirodo, šis turi galingiausią pasaulyje kompiuterį – protingąjį Kosmosą, jis Džordžą su draugais gali perkelti į bet kurią Visatos vietą. Prasideda kvapą gniaužiantys Džordžo nuotykiai ir kelionės kosmine erdve – pro planetas, asteroidus iki pat Saulės sistemos pakraščių ir dar toliau... Deja, kai kas trokšta nugvelbti Kosmosą ir panaudoti nedoram tikslui, tad Džordžui ir jo draugams gresia baisus pavojus.

Kosminėje erdvėje nėra nieko pavojingesnio už juodąją skylę...

Knyga „Džordžas ir Visatos paslaptys“ žada skaitytojui intriguojamą ir smagią kelionę. Ji atskleis gausybę įdomių mokslo faktų apie Visatą ir planetas bei mokslininko Stepheno Hawkingo idėjas apie juodųjų skylių savybes. Pateikiama daug tikrų spalvotų kosminių kūnų nuotraukų.

Lucy Hawking – dviejų romanų autorė, daugelio Didžiosios Britanijos laikraščių bendradarbė. Su sūnumi gyvena Kembridže.

Stephenas Hawkingas – Kembridžo universiteto Lukaso katedros matematinės ir teorinės fizikos profesorius. Jis plačiai žinomas kaip vienas talentingiausių fizikų teoretikų po Einšteino. Populiari jo knyga The Universe in a Nutshell („Visata riešuto kevale“, lietuviškai išleista 2003 m.), išversta į daugiau kaip 30 kalbų, tapo pasauliniu bestseleriu (parduota per 12 mln. egzempliorių).

„Džordžas ir Visatos paslaptys“ – pirma bendra tėvo ir dukters Stepheno ir Lucy Hawkingų knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 10-ies. 352 p., vertė Alina Momkauskaitė, Audrius Bernotas.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.