Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

naujienos iliustracija

Mėnesio tema – žiema

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gruodžio mėnesio tema – žiema. Kviečiame skaityti:

Marius Marcinkevičius, Lina Dūdaitė „Sivužas“

Žiemiška pasaka apie Paršelį, karvę Adelaidą ir pabaisą, gyvenančią po ledu.

Ar gali mažytis Paršelis rašyti eiles, o karvė čiuožti pačiūžomis? Kokios paslaptys slypi juodose ežero gelmėse, kur gyvena pabaisos su didžiuliais nasrais? Kokia grėsmė tyko karvės ir Paršelio? O jeigu tos pabaisos bėdoje ir joms reikia pagalbos? Ar išties pagalbos koją mūsų herojai ir kas nugalės? Drąsa ir draugystė, ar baimė?

Vaikams nuo 5 m. 40 p. 

Selemonas Paltanavičius, Vilija Kvieskaitė „Sniego žmogelių žiema“

Ak, kokia žavi ir kokia nepaprasta yra žiema... Patirk žiemos stebuklus ir grožį kartu su sniego žmogeliais skaitymas bei klausydamas šių puikių trumpų pasakų!

Klausi, argi būna sniego žmogelių? Manai, kad jie – tik rašytojo fantazija? Ne, jie yra, ir kiekvieną žiemą su snaigėm nukrinta iš dangaus ir iki pavasario gyvena greta mūsų. Juos mato tik vaikai, jie gali girdėti ir sniego žmogelių dainas, kai šie pradeda linksmintis ir netyla visą naktį. Labai gaila, bet suaugę žmonės jų nemato ir negirdi... Todėl tau pačiam reikės juos pamatyti, išgirsti, galbūt ir jų dainas sykiu niūniuoti. O kad būtų paprasčiau, perskaityk šią knygelę ir viską apie juos sužinok.

Geros tau žiemos, daug balto sniego ir paties gražiausio Sniego Žmogaus, kurį tu tikrai nulipdysi!

Jaunimui nuo 5 m. 64 p.

Maja Lunde, Lisa Aisato „Sniego sesė“

Artėja Kūčios. Per jas Julianui sueis dešimt. Anksčiau tai būdavo pati geriausia diena metuose: namai išpuošti, visur kvepia imbieriniais sausainiais, ant eglutės žiba žvakutės ir skamba Kalėdų giesmės. Viskas, ko reikia tikroms šventėms! Tačiau šiais metais namai paskendę liūdesy. Vasarą mirė vyresnioji sesė Junė, ir nuo to laiko tėtis su mama atrodo kaip nesavi… Julianui regisi, kad šiais metais niekam neberūpi Kalėdos. Tačiau vieną dieną jis sutinka Hedvigą – linksmą raudonplaukę, kuri kalba neužsičiaupdama ir labiau už viską mėgsta Kalėdas. Ir į berniuko gyvenimą kartu su draugyste vėl ima grįžti džiaugsmas. Bet kodėl Hedviga jam ne viską pasakoja? Ir kas yra tas niūrus senis, slankiojantis apie jos namus, apie kurį ji nenori kalbėti? Aplink – vien paslaptys… O Kalėdos vis artėja.

Julianas padarys viską, kad mama su tėčiu vėl šypsotųsi. Ir kad į namus vėl grįžtų Kalėdų džiaugsmas!

„Sniego sesė” – nuostabus pasakojimas apie džiaugsmą ir liūdesį, apie tai, kad kartais netenkame tų, kuriuos labiausiai mylime, – ir kad jie visuomet lieka su mumis. Tai kupina sniego ir paslapčių istorija, kuri tikrai jūsų namus pripildys kalėdinės nuotaikos.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 m. 200 p. Iš norvegų k. vertė Alvyda Gaivenienė. 

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.