Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Evelina Daciūtė, Aušra Kiudulaitė „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Evelina Daciūtė, Aušra Kiudulaitė. „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“

Kai šalta, niūru, pilka arba aplinkui neperbrendamos sniego pusnys – daug kas pasvajoja apie šiltesnius orus, saulę, šilumą bei atbundančią gamtą. Labai laukia pavasario ir pagrindinis knygos „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ veikėjas – įmantraus vardo katinėlis Oskaras Murkus Rumtumtugeris. Jis labai nemėgsta žiemos. O už ką ją reikėtų mėgti? Jam labiau patinka pavasaris, kuris padovanoja naują draugę – tulpę –  ir naują įdomią istoriją.

Naujausios Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės knygelės „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ siužetas visai nesudėtingas, jį būtų galima papasakoti keliais sakiniais. Tačiau pirmas įspūdis apgaulingas – joje labai ryški filosofinė potemė. Todėl knygelė tiks ne tik patiems mažiausiems, ji skirta bet kokio amžiaus skaitytojams. Taip pat – tiems, kurie jau pasiilgo šio nemažai tarptautinių apdovanojimų ir dėmesio sulaukusių kūrėjų dueto, taip pat ir tiems, kurie tiesiog nori ryškios, bet subtilios istorijos apie katiną Oskarą Murkų Rumtumtugerį ir jo tulpę. Nes A. Kiudulaitės iliustracijos tikrai ypatingos – atmintyje ilgai išliks stilingo katino portretas, pražydusios tulpės raudonis, aplinkos formų ir faktūrų įvairovė, neatsižiūrimi spalvų deriniai.

Čia daug ir sunkiai apčiuopiamų, bet nujaučiamų dalykų: ypatinga draugystė, išsiskyrimas, praradimas, šviesus liūdesys, viltis, gamtos ciklo ratas. Pagaliau – tai alegorinis pasakojimas apie neišvengiamą mūsų visų kismą. Istorijoje daug šmaikštumo, žaismės ir filosofinių atspalvių.

Perskaitę šią knygelę, gal pamėgsite žiemą, gal jus pradės džiuginti mažytės kasdienės smulkmenos, o gal tiesiog lauksit, kol po jūsų langais pavasarį sužydės tulpės arba ateis katinas, kuris taps jūsų draugu.

Vaikams ir jaunimui nuo metų 4 metų. 50 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.