Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Išėjo 2-asis šių metų „Rubinaičio“ numeris

Pasirodė 2-asis šių metų žurnalo apie vaikų ir jaunimo literatūrą „Rubinaitis“ numeris.

Numeris pradedamas Prano Mašioto premijos laureatų rašytojo Justino Žilinsko ir iliustruotojos Ūlos Šveikauskaitės mintimis (apdovanojimas jiems skirtas už knygą „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“).

„Apžvalgų“ rubrikoje spausdinamos trys publikacijos, apžvelgiančios 2022 m. vaikų ir paauglių knygų derlių. Straipsnyje „Nostalgija, kasdienybė ir truputis magijos“ Asta Skujytė-Razmienė pristato lietuvių autorių realistinės prozos leidinius. Antraštė atspindi tris pagrindines šių leidinių temas. Antroje publikacijoje – „Kai viskas savo vietoje“ Inga Mitunevičiūtė rašo apie Eugenijos Stravinskienės ir Adomo Druktenio premijoms (skiriamos vertėjams) pateiktas knygas. Apžvalgininkė džiaugiasi kalbų, iš kurių išverstos straipsnyje minimos knygos, įvairove. Rubriką užbaigia Dalios Karatajienės publikacija „Nuo Anykščių iki Amerikos“, joje apžvelgiamos lietuvių dailininkų praėjusių metų vaikų knygų iliustracijos.

Kelios šio numerio rubrikos skiriamos sostinės Vilniaus 700 metų jubiliejui. Šia proga žurnale publikuojami du specialiai parengti straipsniai: Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės

„Vilnius lietuvių vaikų poezijoje“ ir Astos Plechavičiūtės „Pasivaikščiojimai po Vilnių“, kuriame nagrinėjamos lietuvių autorių pažintinės knygos apie Vilnių vaikams ir paaugliams. Vilniaus tema plėtojama ir rubrikoje „Retro“ – vartomi 1973 m. žymiojo lietuvių vaikų literatūros žurnalo „Genys“ puslapiai, o rubrikoje „Nuotraukos pasakoja“ spausdinamos įtaigios Janinos Degutytės, Martyno Vainilaičio, Aldonos Liobytės ir dailininkų, vaikų literatūros iliustruotojų Sigutės ir Vytauto Valių nuotraukos, 1952–1966 m. darytos Vilniaus mieste.

Vilniaus tema aptinkama ir vaikų rašytojo, pedagogo Ksavero Sakalausko-Vanagėlio kūryboje, kurio 160-ąsias gimimo metines šiemet minime. Jam skirtas „Sukakčių“ rubrikoje spausdinamas Džiuljetos Maskuliūnienės straipsnis „Nėr ko snausti ir tingėti“. Kita šios skilties publikacija –„Pabaisas pažinęs Maurice’as Sendakas“ – skaitytojus supažindina su šiuo pasaulinę šlovę pelniusiu menininku. Straipsnio autorė Eglė Baliutavičiūtė.

Gintarė Adomaitytė „Mano vaikystės skaitymų“ skiltyje kalbina mokslininką ir rašytoją Remigijų Misiūną, kuris sako, jog „vaikystėje visi tikime, kad mes – patys nuostabiausi“.

„Rubinaitis“ dėkoja ištikimai partnerei Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, iš dalies parėmusiam projektą „Skaityti – tai atrasti“.

Skaityti galima čia.