Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Išėjo naujas „Rubinaičio“ numeris

Pasirodė 2023 m. ketvirtas „Rubinaičio“, žurnalo apie vaikų ir jaunimo literatūrą, numeris.

Jis pradedamas vyriausiosios redaktorės Džiuljetos Maskuliūnienės įvadiniu straipsniu, jame prisimenamas lietuvių vaikų literatūros tėvu vadinamas Pranas Mašiotas – jam sukanka 160 metų. Greta kitų jo nuopelnų vaikų literatūrai minimas ir „Prano Mašioto knygynėlis“ – trisdešimt septynių knygelių serija, leista 1969–1982 metais. Šią temą tęsia rubrika „Retro“, nušviečianti rašytojo jubiliejų minėjimus dar gyvam esant.

Ne viena reikšminga data minima ir skiltyje „Sukaktys“. Simono Daukanto 230-osioms gimimo metinėms skiriamas Gražino Skabeikytės-Kazlauskienės straipsnis „Simono Daukanto „Žemaičių pasakos“ jo palikimo jaunuomenei kontekste“.

„Šimtametis Bembis“ – taip savo publikaciją pavadino Selemonas Paltanavičius, ji skirta Felikso Salteno knygos „Bembis. Gyvenimas miške“ šimto metų jubiliejui. Atskleidžiama kūrinio svarba, vertė, personažo populiarumas pasaulyje.

Du straipsniai žymi kitos knygos sukaktį. Šatrijos Raganos „Viktutei“ – 120 metų. Šiai datai publikacijas paskyrė Eglė Baliutavičiūtė ir Irena Baliulė.

„Mano vaikystės skaitymuose“ atsiminimais dalijasi poetė, knygų leidėja Nijolė Daujotytė-Kuolienė.

Rubrika „Nuotraukos pasakoja“ atspindi sustojusį laiką nuotraukose ir atvirukuose. Publikacija „Metai tegu būna ilgesni...“ skiriama profesoriui Vincui Aurylai ir poetui Martynui Vainilaičiui.

Skyrius „Moksliniai tyrimai“ pristato tris literatūros mokslo tiriamuosius darbus: Vitos Džekčioriūtės „Tradicinių lietuvių mitinių būtybių vaizdinių transformacijos šiuolaikinėje lietuvių vaikų literatūroje: baubo ir maumo atvejis“, Sandros Bernotaitės „Egzilio moterų kūrybos ir rašymo vaikams paralelės“ ir Ievos Vaitkevičiūtės „Skaityti su kūdikiu: knygų vaikams nuo 0 iki 3 metų rinkos specifika Prancūzijoje“.

„Vaikų literatūros datose“ pateikti vaikų literatūros kūrėjų, knygų jubiliejai bei sukaktys.

Ketvirtojo viršelio rubrika „Vaikų literatūros rašytojai ir personažai meno kūriniuose“ supažindina su Kačerginėje vadinamoje Mašiotynėje įkurtu Pasakų parku.

„Rubinaitis“ dėkoja ištikimai partnerei Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, iš dalies parėmusiam projektą „Skaityti – tai atrasti“.

Skaityti galite čia.