Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga. Katerynos Jehoruškinos „Mano priverstinės atostogos“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias. Kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po naują aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Kateryna Jehoruškina „Mano priverstinės atostogos“

Atostogos... argi ne nuostabiausias ir daugelio vaikų labiausiai laukiamas metas?

Bet tokių atostogų kaip pagrindinės šios knygos veikėjos nenorėtų nė vienas. Dar vakar visa šeima jaukiai leido laiką kartu, mergaitė grojo pianinu ir ruošėsi koncertui, tėvai liūliavo mažąjį broliuką. Viskas buvo taip gera ir gražu, o šiandien... prasidėjo karas.

Ukrainiečių rašytoja Kateryna Jehoruškina knygą parašė vos prasidėjus karui – 2022-ųjų kovą. Tai trumputis mergaitės dienoraštis, jame aprašomos pirmosios karo dienos – kaip jos pakeitė šeimos pasaulį. Per vieną dieną apsivertė visas pasaulis, mergaitė pirmą kartą gyvenime pažino kankinančią nežinią, baimę, nesaugumą. Tik tai, kad visa šeima kartu, guodžia ir teikia vilties net baugiausiomis akimirkomis.

Gausiai iliustruotas kūrinys labai trumpas, bet kiekvienas skyrius, sudarytas vos iš kelių sakinių, giliai sminga į širdį ir sąmonę. Kūrinio kalba itin taupi. Veikėja nefiksuoja siaubų, detaliai neaprašinėja savo jausmų ar to, ką mato, bet vos keli kontrastingi, taiklūs, vaizdingi sakiniai itin iškalbingi. Juk kartais mažiau yra daugiau. Kūrinio kalba poetiška, reikalauja atidumo, įsigilinimo. Autorė puikiai susidorojo su užduotimi papasakoti apie karą, vaiko patirtys karo niokojamoje šalyje perteikiamos jauniesiems skaitytojams suprantama kalba.

Iliustravo Sofija Avdejeva.

Vaikams nuo 7-erių. 48 p. Išleido asociacija „Slinktys“. Iš ukrainiečių kalbos vertė Donata Rinkevičienė

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.