Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk knygą apie laisvę

Birželio 1 – rugpjūčio 31 d. Lietuvoje organizuojamas tradicinis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Jo tikslas skatinti visuomenę domėtis literatūra bei skaitymu, dalytis informacija apie vertingą literatūrą, populiarinti skaitymą kaip patrauklų laisvalaikio užsiėmimą. Priimti iššūkį kviečiami įvairaus amžiaus ir įvairiais formatais skaitantys dalyviai. Negalintieji skaityti tradicinių knygų gali rinktis garsines ar kito patogaus skaitmeninio formato. Dalyvauti vasaros skaitymo akcijoje paprasta: tereikia užsiregistruoti svetainėje www.vasarasuknyga.lt ir perskaičius knygas suvesti jų pavadinimus. Norintieji įveikti iššūkį šią vasarą turės perskaityti knygą, kurios pavadinime minimas vietovardis, knygą apie laisvę, knygą, kuri buvo ekranizuota, negrožinę knygą ir fantastinę knygą.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia skaitytojus jungtis prie skaitymo iššūkio, įveikti penkias smagias užduotis ir laimėti vertingų prizų, o kad nepasimestumėte knygų įvairovėje, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai paruošė populiariausių, skaitytojų geriausiai įvertintų knygų vaikams ir paaugliams sąrašus kiekvienai užduočiai. Šįkart rekomenduojamų knygų apie laisvę sąrašas

Knygos apie laisvę

Vaikams

1. Jensas Sigsgaardas, „Palė vienas pasaulyje“. Jei jus sužavėjo mintis apie „Vienas namuose“ scenarijų – tik įsivaizduokite, ką reikštų anksti rytą pabudus atrasti, kad esate vienas ne namuose, o visame pasaulyje. Ar galėtų tai būti tiesa? Knyga linksmai ir provokuojančiai kviečia susimąstyti apie tai, kokią įtaką fikcija turi laisvei. Įveikite iššūkius kartu su Pale ir atraskite tikrąją laisvės bei tarpusavio ryšių svarbą.

2. Jurga Vilė, „Chameleono sapnai“. Knyga pasakoja apie chameleoną vardu Leonas, jis labai mėgsta ilgus ramius pasivaikščiojimus prie jūros. Čia Leonas turi daug draugų ir keletą priešų. Bet vieną dieną į Leono pajūrį ateina žmonės. Chameleonas bando gintis, šiauštis ir spurdėti, bet žmonės jį pagauna ir įkiša į stiklinę dėžę. Dabar jis gyvena bute su žmonėmis. Vargšo Leono gyvenime nelaisvėje kasdien vis mažiau džiaugsmo ir spalvų. Bet naktimis jis sapnuoja nuostabiai spalvotus sapnus. Ar pavyks Leonui išsigelbėti iš stiklinio kalėjimo ir atgauti prarastas spalvas?

3. John Boyne, „Baisus dalykas, nutikęs Barnabiui Broketui“. Kartą visai normaliems tėvams gimė berniukas, kurio visiškai neveikė gravitacija, ir vos gimęs jis nusklendė link ligoninės lubų. Taip prasideda įdomi istorija apie Barnabį Broketą, o iš tikrųjų apie visus šios Žemės gyventojus, kurie yra kažkokie kitokie, nei nežinia kieno nustatytas „normalumo“ standartas. Jautri knyga apie žmogaus pasirinkimą ir laisvę būti savimi.

4. Lois Lowry, „Suskaičiuotos žvaigždės“. Šioje Newbery’o medaliu apdovanotoje knygoje pasakojama apie drąsią dešimtmetę danę Anemariją Johansen. Per karą 1943 metais ši mergaitė nepabijojo vokiečių ir padėjo išgelbėti ne tik geriausią draugę, bet ir daug kitų žydų. Parašyti pasakojimą autorę įkvėpė tikra istorija. Tai jaudinanti visas kliūtis įveikiančios draugystės, drąsos ir žmogiškumo pamoka.

5. Astrid Lindgren, „Pepė Ilgakojinė“. Ši išskirtinė mergaitė įkūnija visų vaikų svajonę, nes darė ką nori ir kada nori. Be to, buvo dar ir stipriausia žemėje, pati viena, tik su arkliu ir beždžionėle, gyveno namelyje, draugų Tomio ir Anikos kaimynystėje.

Iš karto po Antrojo pasaulinio karo pasirodžiusi „Pepė Ilgakojinė“ buvo sutikta prieštaringai ir sulaukė daug prastų atsiliepimų. Priežastis? Tėvai bijojo neigiamos šio pasakojimo įtakos savo vaikams. Be to, istorijoje gana ryškūs kultūriniai ir socialiniai niuansai, aktualūs iki pat šių dienų, jie suteikia progą su vaikais padiskutuoti apie įvairias problemas. Nepaisant kritikų reakcijos, jaunieji skaitytojai raudonplaukę mergaitę besąlygiškai pamilo.

Paaugliams

1. Nadia Ghulam, Agnes Rotger „Mano turbano paslaptis: tikra išgyvenimo istorija“. Knygos veikėja – stipri, drąsi mergaitė, jai teko greitai suaugti ir priimti skaudžius sprendimus, kad jos mylimi žmonės liktų saugūs. Gyvendama šalyje, kur moterys neturi beveik jokių teisių, Nadia trokšta laisvės ir laimės. Knyga rekomenduojama tiems, kuriems patinka tikri išgyvenimai, biografijos, istorinis žanras, taip pat norintiesiems nusikelti į tolimus kraštus, besidomintiesiems Rytų šalių tradicijomis.

2. Jamess Krüss, „Timas Taleris, arba Parduotas juokas“. Knyga pasakoja apie berniuką, savo užkrečiantį juoką atidavusį mainais į galimybę praturtėti. Netrukus Timas supranta, kad jo sumokėta kaina gerokai per didelė. Ar gali žmogus be juoko būti laisvas ir laimingas? Knygos siužetas intriguojantis, bet gana paprastas, tačiau nagrinėjamos temos – gilios ir kviečia diskutuoti. James’as Krüss’as klausia, ar verta dėl turtų ir valdžios atiduoti tokias vertybes, kaip juoką ir mokėjimą džiaugtis mažais dalykais.

3. Sharon Cameron, „Šviesa tamsoje“. Tai pasakojimas apie dvylikametę Stefaniją Podgurską, iš kaimo išvykusią į miestą dirbti. Jai pasiseka rasti vietą žydų – Diamantų – krautuvėlėje ir ji greitai užmezga šiltus santykius su visa jų šeima. Po kelerių metų prasideda Antrasis pasaulinis karas, o Lenkiją užima naciai. Baimės, nesaugumo ir bado akivaizdoje ji pasirenka rizikuoti viskuo, net gyvybe, ir gelbėti ne tik pamiltą Diamantų šeimą, bet ir kitus žydus. Per karo metus ji kartu su savo šešiamete sesute Helena išgelbsti trylika žydų.

4. Justinas Žilinskas „Bėgliai: jūrų keliais į Ameriką“. Romane dera tekstas, iliustracijos ir komiksai, tai pasakojimas apie masinę lietuvių emigraciją į JAV XX a. pradžioje. Kūrinio centre – įsimylėjėlių Jokūbo ir Veronikos nutrūktgalviškas pabėgimas iš tuometinės carinės Lietuvos ir jų nuotaikinga, bet labai ilga ir sunki kelionė laivu per Atlantą iki pat Eliso salos Niujorke. Knyga skirta visiems, mėgstantiems nuotykinę literatūrą – ir paaugliams, ir suaugusiesiems.

„Skaitymo iššūkis“ – puiki proga turiningai praleisti atostogas, sudalyvaujant varžytuvėse. Kviečiame atrasti neskaitytų knygų ir išbandyti naujus žanrus, nes kiekviena užduotis kviečia ieškoti ir bandyti.