Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk negrožinę knygą

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ įsibėgėjo, tad kviečiame visus mūsų skaitytojus leistis į šį nuostabų nuotykį su knyga rankose, skaityti bet kur ir bet kada – keliaujant, deginantis paplūdimyje, vasarojant kaime ar tiesiog prisėdus medžių pavėsyje mieste. Užsukę į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyrių, galite rasti pačių įvairiausių stilių, žanrų ir temų knygų, o mūsų specialistai padės išsirinkti tai, kas jus labiausiai domina.

Kad iššūkis būtų lengviau įveikiamas, parengėme rekomenduojamų ir iššūkio kategorijas atitinkančių knygų sąrašą. Šįkart pristatome negrožines knygas.

Knygų rekomendacijos vaikams

Monika Vaicenavičienė. „Kas yra upė?“

Kas slypi upėje? Kas joje gyvena? Kokios žuvys ir kokie augalai ten auga? Kur upė teka, ką mato? Kiek šalių aplanko? Kaip upė palengvina mūsų gyvenimą? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite perskaitę knygą „Kas yra upė?“. Šioje pažintinėje knygoje rasite įdomių faktų apie upes, sužinosite, kad upės mus jungia ne tik fiziniais, geografiniais, bet ir emociniais, kultūriniais ryšiais, upės visus mus sieja arba atskiria. Daugybę apdovanojimų pelniusi edukacinė paveikslėlių knyga užburia savo iliustracijomis. Tai išskirtinė knyga ir mažam, ir dideliam. Norisi tiesiog grožėtis, skaityti, pasisemti įkvėpimo ir pamąstyti: „O kas man yra upė? Ką galiu padaryti, kad šis gyvybės šaltinis būtų išsaugotas ateities kartoms?”

Romana Romanyšyn, Andrij Lesiv. „Garsiai, tyliai, kuždomis“

Kodėl vienus garsus galime išgirsti, o kiti žmogaus ausims negirdimi? Kokie garsai mus supa mieste ir gamtoje, kaip gimsta muzika? Koks stipriausias garsas užfiksuotas mūsų planetoje ir kodėl mūsų gyvenime tokia svarbi tyla? Atsakymai į šiuos ir dar daugiau klausimų – tarptautinio pripažinimo sulaukusioje knygoje „Garsiai, tyliai, kuždomis“ׅ, kviečiančioje pasinerti į paslaptingą garsų pasaulį.

Marius Poškus. „Ką aš jaučiu?“

Knygoje tiksliai, šmaikščiai ir subtiliai kalbama apie jausmus: kas yra jausmai ir kaip su jais susidraugauti. Patraukli knygos idėja, smagūs piešinukai padeda vaikui suprasti ir priimti savo pyktį, nerimą ar baimę, tik reikia žinoti, ką su jais daryti, o tai paaiškės perskaičius šią knygą.

Živilė Mikailienė, Nelė Kostinienė. „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“

Ši labai gražiai iliustruota istorijos knyga vaikams pasakoja apie Lietuvos kunigaikščius, gyvenusius Valdovų rūmuose. Skaitytojai sužinos, kokie buvo Lietuvos valdovų pomėgiai, kas buvo geriausi jų draugai ir patarėjai, kokių naujų patiekalų valdovų žmonos užsienietės pasiūlė rūmų virtuvei ir kieno dėka lietuviai išmoko naudotis šakute. Knygą „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ parašė istorikės Nelė Kostinienė ir Živilė Mikailienė, o iliustracijas nupiešė Lina Itagaki. 2019 m. knyga pelnė Knygos meno konkurso diplomą už originalų istorinio turinio perteikimą vaikams, 2020 m. Linai Itagaki įteiktas Bolonijos vaikų knygų mugės iliustruotojų parodos diplomas.

Zigmas Vitkus. „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“

Įdomiai ir gyvai parašyta, gausiai iliustruota ir istoriškai tiksli knyga vaikams apie Lietuvos valdovus. Knygoje pristatomos 28 valdovų biografijos – nuo Lietuvos karaliaus Mindaugo iki paskutiniojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio. Jos aprėpia net 560 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metų laikotarpį. Knygoje pristatomi kiekvieno jų valdymo ypatumai ir reikšmė Lietuvos istorijai, daug dėmesio skiriama valdovų charakteriui, mintims, planams – apie visa tai jie pasakoja patys. Kiekvieno valdovo pasakojimą lydi istoriko komentaras – kritiškas valdovo veiklos apibendrinimas. Knygą parašė Zigmas Vitkus – istorijos mokslų daktaras, iliustravo Inga Dagilė, savo puikiais darbais papuošusi jau ne vieną leidinį. Kurdama piešinius šiai knygai, ji domėjosi Lietuvos valdovais ir jų aplinka, tad iliustracijose atsispindi tam metui būdinga apranga, ginklai, įvairūs daiktai ir jų puošyba.

Knygų rekomendacijos paaugliams

Ewa Kołaczyńska. „S.O.D.A.S.: stulbinančios oazės, sodai, darželiai, parkai, augalai senovėje ir dabar“

Skraidantis, povandeninis, kišeninis, gydantis, kosminis, užburtasis, nuodingasis, vertikalusis, mobilusis... Koks dar gali būti sodas? Šitai sužinosite iš šios knygos. Sodai gali būti įvairių formų, jų funkcijos gali būti skirtingos, o tai, kaip jie atrodo ir kam skirti, priklauso nuo žmonių, kurie juos projektuoja. Tai – kraštovaizdžio architektai. Šioje knygoje lenkų kraštovaizdžio architektė Ewa Kołaczyńska pasakoja apie 42 įvairiausius skirtingų epochų viso pasaulio sodus ir parkus. Prie visų jų pateikiami originalūs pavadinimai, įkūrimo datos ir vietos. Juos visus sieja vienas požymis – kiekvienas jų yra gyvas meno kūrinys, kuris, kitaip nei pastatas, paveikslas ar skulptūra, nuolat kinta ir stebina. Nepaprasta keliauti per knygos puslapius ir žiūrėti, kuo gali tapti gamta ir jos objektai kūrybingų žmonių rankose. Knygos skaitytojų ratas gana platus – ji patiks ūgtelėjusiems vaikams, taip pat sudomins paauglius ir suaugusiuosius.

Lina Itagaki, Rasa Grybaitė. „Grybo auksas“

Laiškais, artimųjų atsiminimais ir istoriniais faktais paremtas pasakojimas apie skulptorių Vincą Grybą atgyja meniškuose ir žaisminguose Linos Itagaki piešiniuose. Komiksas ne tik vizualiai patrauklus, bet ir informatyvus: atveria skulptūros meno principus, kūrybos užkulisius, sunkumus ir džiaugsmus. Kokio didumo dirbtuvių reikia skulptūrai sukurti? Kur rasti modelį angelui? Kaip nulipdyti emociją? Į šiuos ir kitus klausimus stengiasi atsakyti komikso herojus, tuo pat metu bandydamas išgyventi gana permainingu istoriniu laikotarpiu. Komiksas skirtas paaugliams nuo 13 metų ir suaugusiesiems – kuriantiems, studijuojantiems menus, besidomintiems istorija ar šiaip smalsuoliams.

Zigmas Vitkus. „Akimirka apsispręsti. Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“

XX a. viduryje, kilus Antrajam pasauliniam karui, buvo atverstas bene tamsiausias puslapis Europos, taip pat ir Lietuvos, istorijoje – Holokaustas. Naciai, nusprendę išžudyti visus žydus, pradėjo masinį šios tautos naikinimą. Dalis žmonių bendradarbiavo su naciais arba laikėsi pasyviai. Bet ne visi. Ši knyga apie tuos Lietuvos gyventojus, kurie, rizikuodami savo ir savo šeimos gyvybėmis, ne tik gelbėjo žydus, bet ir iki šiol neleidžia užgesti tikėjimui žmogumi ir jo nesavanaudišku gerumu. Knyga, į kurią sudėtos 24 žydų gelbėtojų istorijos, skirta paaugliams nuo 13 metų, tačiau puikiai tinka ir drąsos bei įkvėpimo ieškantiems suaugusiesiems.

Miglė Anušauskaitė, Gerda Jord. „10 litų. Grafinė novelė apie Darių ir Girėną“

Komiksų knyga „10 litų“ – originali lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno grafinė biografija. Autorės ne tik atkuria istorines lakūnų gyvenimo aplinkybes, bet ir suteikia personažams gyvus charakterius, su humoru ir rimtumu vaizduoja šių dviejų žmonių asmeninį gyvenimą, nuotykius ir išgyvenimus. Komiksai leidžia pažinti šiuos du vyrukus, kuriuos ilgą laiką matėme ant dešimties litų banknotų. 2015 m. knygos autorės apdovanotos Patriotų premija už drąsų ir netikėtą žvilgsnį į Lietuvą įkvepiančią istoriją.

Kviečiame visus mūsų skaitytojus dalyvauti skaitymo varžytuvėse „Vasara su knyga“!