Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – į mokyklą

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kas mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite rekomenduojamų knygų konkrečia tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Rugsėjo tema. Į mokyklą.

Kviečiame skaityti.

Benas Bėrantas. „Pirmokykla“

Į pirmokyklą visi renkasi aštuntą.

Pala. Aštuntąąą?!

Bet juk voveriukas Tiklis ir varniukas Kirnis su kuprinėmis dar prie namų!

Draugai strimgalviais pasileidžia į mokslo ir žinių proskyną.

Gal bėgam su jais kartu?

Mokykla – dar nepatirtas nuotykis kiekvienam būsimam pirmokui. Todėl voveriukas Tiklis ir varniukas Kirnis šiai dienai ruošėsi labai atsakingai. O tada iš meškino Bubilo sužinojo, kad vėluoja! Pasiryžę suspėti laiku draugai nė nenutuokia, kad pirmokykla iš tiesų arčiau, nei atrodo.

Paveikslėlių knygų kūrėjai Benas Bėrantas ir Vilija Kvieskaitė (jų knygos jau išverstos į dešimt kalbų) pristato trečią istoriją apie mažųjų skaitytojų ir jų tėvelių pamiltus veikėjus. Nuotaikingai iliustruota „Pirmokykla“ padės į pirmą klasę keliauti drąsiau ir smagiai supažindins su būsimomis pamokomis.

Vaikams nuo 5 metų ir jaunimui. 32 p.

Onjali Q. Raúf. „Berniukas klasės gale“

Anksčiau klasės gale stovėjo tuščia kėdė, o dabar ten sėdi berniukas vardu Achmetas.

Jam devyneri (kaip ir man), tačiau jis labai keistas. Nesikalba, nesišypso ir net nemėgsta citrinų šerbeto, o aš tiesiog dievinu!

Tačiau netrukus sužinojau tiesą: Achmetas visai ne keistas. Jis yra pabėgėlis nuo karo. Nuo tikro karo. Su bombomis ir mušeikomis, skriaudžiančiais žmones. Kuo daugiau sužinau apie Achmetą, tuo labiau noriu jam padėti.

O tada į pagalbą ateina mano geriausi draugai Džosė, Maiklas ir Tomas. Nes mes visi kartu sugalvojome planą.

Vaikams nuo 8 metų ir jaunimui. 312 p. Vertė Eugenijus Ališanka.

James Patterson, Chris Tebbetts. „Mokšė. Blogiausi mano gyvenimo metai“

Tie siaubingi vidurinės mokyklos metai... Jei kada mokeisi vidurinėje, mane supranti. Jei dar nesimokei – greitai suprasi.

Mokykla – tai vieta, į kurią reikia eiti kasdien. O ten reguliuoja kiekvieną žingsnį, aiškina, ką turi daryti, ko nedaryti ir apskritai – kaip gyventi. Kur pasisuksi – vien taisyklės. Viskas užknisa. Taip?

Čia ne mokykla, čia tikras kalėjimas. Taip mano Reifas Kačiadorianas, jo laukia pirmieji metai naujoje mokykloje. Atrodo, tai bus blogiausi gyvenimo metai. Namie – problemos, mokšėj – viskas draudžiama, vienos taisyklės. Ne, taisyklės sukurtos ne jam! Ir Reifas su geriausiu draugu sugalvoja puikų planą, kaip kovoti su draudimais ir bausmėmis... Jis tiesiog sulaužys visas įmanomas taisykles!

Tačiau ne visi mano, kad Reifo planas tiesiog nuostabus. Jis nepatinka nei mokytojams, nei tėvams, nei kai kuriems bendramoksliams, amžinai trukdantiems Reifui gyventi. Ir kas iš to išeis?

Kiek juokingiausių nuotykių patirs Reifas per metus, kovodamas su mokytojais ir taisyklėmis? Jeigu skaitydamas nemirsi iš juoko, tau pavyks sužinoti viską.

Vaikams nuo 10 metų ir jaunimui. 288 p.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.