Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Knygų ekspozicija „Mano Vilnius mano“

2023-ieji Lietuvai yra ypatingi – tai sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metai. Prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą paminėtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškuose, siųstuose Vakarų Europai, popiežiui, prekiautojams ir amatininkams. Minint šią sukaktį, atrinkome knygas vaikams, kuriose bus galima išvysti autentišką, besikeičiantį ir dar neatrastą Vilnių.

Maloniai kviečiame susipažinti su Vilnių skirtingais istoriniais laikotarpiais pristatančiomis knygomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje parengtoje ekspozicijoje, ji veiks iki spalio 31 d. Taip pat kviečiame perskaičius ar beskaitant Vilniaus miesto gidą ir kitas knygas su šeima eiti, neskubant tyrinėti ir iš naujo atrasti miesto gatves bei objektus.

„Vilniaus Vilnius“ / Živilė Miežytė

Aštuonmetis Gediminas turi svajonę – jis trokšta turėti šunį. Ant palangės skaitydamas didelę knygą, kurioje įamžintos begarsės akimirkos iš Vilniaus ir jo apylinkių, berniukas pro langą pastebi šunį. Tikriausiai berniukas nė nebūtų pagalvojęs, jog vos po kelių akimirkų besivydamas šunį atsidurs tokiame Vilniuje, koks jis buvo įamžintas knygos puslapiuose, – tai 1930 metų Vilnius su arklių traukiamomis karietomis, tai Vilnius, kur gatvėse skamba jidiš kalba.

Knygą iliustravo teksto autorė Živilė Miežytė – 4-ojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso trečiosios premijos laureatė. 

„Atgal į Vilnių!“ / Justinas Žilinskas, Povilas Vincentas Jankūnas

Knygos herojai paaugliai Aistė ir Simas kviečia į nuotykių kupiną kelionę po Vilniaus požemius, senojo universiteto kiemus, kunigaikščių menes ir visas kitas miesto paslaptis. Gausiai iliustruota knyga – komiksas – grafine kalba supažindina su Vilniaus istorija ir siūlo skaitytojams tapti senojo Vilniaus tyrinėtojais.

Kelionėje po Vilnių lydės Povilas Vincentas Jankūnas (dailininkas) ir Justinas Žilinskas (rašytojas, taip pat parašęs knygą ,,Mano Vilnius mano“, pagal kurią ir yra sukurtas šis komiksas).

„Vilnius. Vija ir Meška miestinėja: miesto gidas“ / Rūta Norkūnė, Asta Kulikauskaitė-Krivickienė

Tai pažintinė knyga – miesto gidas 7–12 metų vaikams, tačiau neabejojama, jog joje įdomybių atras ir suaugusieji. Ši knyga skatina pastabumą ir žadina smalsumą, supažindina su Vilniaus istorija, moko suprasti Vilnių kaip daugiakultūrį miestą, taip pat joje pateikiami puikūs maršrutai skubantiems miestinėtojams, todėl šią patogaus formato knygą galima pasiimti kartu tyrinėjant Vilnių. Kelionėje po svarbiausias senamiesčio ir kitų rajonų vietas, meno ir istorijos objektus lydės mergaitė Vija ir jos šunytė Meška.

Knygos autorė – ne tik rašytoja, bet ir gidė. Knygos pabaigoje yra pateikiamas žemėlapis ,,Vilniaus augintiniai“, kuriame surašytos vietos, kur Vilniuje galima rasti įvairių gyvūnų skulptūrų.

„Gatvių susitikimai. O kas, jei Vilniaus gatvės šnekėtųsi?“ / Agnė Ulytė, Monika Vaicenavičienė

Jei tik galėtų, ką susitikę vienas kitam pasakytų Gediminas ir Vincas Kudirka? Realybėje juos skiria šimtmečiai, tačiau Vilniuje jų keliai susikerta gatvių pavidalu. Vilnius yra išties senas miestas, kuriame daugybė naujų ir šimtmečius menančių gatvių. Kiekviena jų turi vardą ir savo istoriją. Knygos autorės kviečia įsivaizduoti, jog stovite sankryžoje ir bandote išgirsti, ką kalbasi gatvėms atstovaujantys ir daugybę istorinių įvykių matę didieji kunigaikščiai, žymūs mokslininkai ar mitinės būtybės. Ši knyga skirta visai šeimai – gal ji padės sužinoti savo gatvės istoriją?

Knygos kūrėjos siekė apimti visą Vilniaus žemėlapį, todėl iš kiekvienos miesto seniūnijos išrinkdavo bent porą ,,pasikalbėti“ galinčių gatvių.

„Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ / Nelė Kostinienė, Živilė Mikailienė, Lina Itagaki

Knyga yra skirta 6–12 metų vaikams. Joje istorikės Nelė Kostinienė ir Živilė Mikailienė žadina snaudžiančias Valdovų rūmų sienas, kad šios papasakotų apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių gyvenimą bei kasdienybę.

Kodėl taip garsiai stūgavo geležinis vilkas? Dėl ko nesutarė pusbroliai Jogaila ir Vytautas, kaip jie išsprendė tarpusavio konfliktą? Kaip Kazimieras Jogailaitis dalino savo sūnums sostus ir kuris jų liko be nieko? Kiek koklių puošė įrengiamus Valdovų rūmus? Kaip vilniečiai rengėsi pasitikti valdovą Žygimantą Vazą ir kokias iškilmes buvo numatę jam atvykus? Tai keletas klausimų, į kuriuos atsakymą rasite dailininkės Linos Itagaki žaismingai iliustruotoje knygoje.

„Gediminas ir Vilniaus įkūrimo legenda“ / Viltarė Ryčkovienė

Ši gausiai iliustruota knyga 6–9 metų vaikus supažindina su Lietuvos istorija ir kunigaikščiu Gediminu, pirmuoju asmeniu, kuris laiškuose paminėjo Vilnių. Knyga nukelia į XIV amžių, kai Vilnius dar nebuvo Lietuvos sostinė, o vietoj didelių stiklinių dangoraižių čia augo šimtamečiai ąžuolai. Vaikai drauge su kunigaikščiu Gediminu leisis į medžioklę, aiškinsis pranašišką Gedimino sapną, spręs įvairiausius galvosūkius ir galiausiai padės kunigaikščiui įkurti sostinę – Vilnių!