Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Išėjo 3-iasis šių metų „Rubinaičio“ numeris

Pasirodė 3-iasis šių metų žurnalo apie vaikų ir jaunimo literatūrą „Rubinaitis“ numeris.

Numeris pradedamas vyriausiosios redaktorės Džiuljetos Maskuliūnienės įvadiniu straipsniu, kuriame rašoma, jog visiems žinomam Carlo Collodi’io sukurtam vaikų literatūros personažui Pinokiui šiemet sukako 140 metų. Autorė trumpai supažindina su knygos „Pinokio nuotykiai“ istorija pasaulyje ir Lietuvoje.

Trys straipsniai pateikiami rubrikoje „Sukaktys“. Laimutė Adomavičienė publikaciją „Stengiuos neprarasti vaiko savyje“ skiria Birutės Pūkelevičiūtės 100-mečiui. Kristina Vaisvalavičienė straipsniu „Vaikystė Latvijoje pražysta spalvotomis pasakomis“ prisimena Imantą Zieduonį ir jo 90-ies metų jubiliejų. Nijolė Vaičiulėnaitė-Kašelionienė mini Antuano de Saint-Exupéry kūrinio „Mažasis princas“ pasirodymo 80-metį; publikacija pavadinta „Mažasis Princas šiandien ir visados“.

Rubrika „Nuotraukos pasakoja“ atskleidžia, kas sieja Joniškį su Švedijos miestu Vimerbiu, o skiltyje „Supažindiname“ Ieva Vaitkevičiūtė pristato Prancūzijoje leidžiamus periodinius leidinius apie vaikų literatūrą.

„Retro“ skiltyje prisimenamas 1923–1940 m. ėjęs katalikiškas vaikų periodinis leidinys „Žvaigždutė“ – šiemet sukako 100 metų nuo jo pirmojo numerio pasirodymo. Redos Tamulienės straipsnis pavadintas „Žvaigždutės“ redaktoriaus Jono Kuzmickio-Gailiaus žodžiais: „Tenelieka nė vienų namų be Žvaigždutės!“

Dvi publikacijos pateiktos „Kontekstų“ rubrikoje: Daivos Janavičienės „Biblioterapija vaikams ir paaugliams“ ir Eglės Baliutavičiūtės „Cenzūra vaikų literatūroje? Ir šiandien jos netrūksta“.

„Palaima, kai tavo parašyta knyga kažkam tampa gyvenimo knyga“, – sako rašytoja Daina Opolskaitė. Pokalbis su ja spausdinamas skiltyje „Mano vaikystės skaitymai“, kurį parengė Ilona Ežerinytė.

Rubrika „Atidžiu žvilgsniu“ pristato keturias knygų recenzijas. Pirmojoje Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė gilinasi į Jurgitos Pelėdaitės kūrinį „Kemsynų paslaptys“, Vainius Bakas analizuoja Vlado Braziūno eilėraščių knygą „Kuosos Kro namai ir atvirkščiai“, Justė Povilaitienė nagrinėja Kimberly Brubaker Bradley romaną „Pusiaukelėje į dangų“, o Aldona Šiaulienė – Johno Davido Andersono leidinį „Priklijuoti“.

Ketvirtojo viršelio rubrika „Vaikų literatūros rašytojai ir personažai meno kūriniuose“ supažindina su Pepe Ilgakojine, įsikūrusia ant Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus pastato stogelio.

„Rubinaitis“ dėkoja ištikimai partnerei Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, iš dalies parėmusiam projektą „Skaityti – tai atrasti“.