Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Knygų ekspozicija „Po kabančiu pasakos tiltu“

Violeta Palčinskaitė – viena žinomiausių Lietuvos poečių, prozininkė, vertėja, dramaturgė, scenaristė. Ji išleido per trisdešimt knygų mažiesiems skaitytojams, išvertė gausybę pasaulio rašytojų ir tautosakos kūrinių vaikams, parašė ne vieną scenarijų lietuviškiems filmams, sukūrė miuziklą bei operą mažiesiems. Jos pjeses-pasakas stato ne tik šalies, bet ir užsienio teatrai.

Autorės kūryba šviesi, žaisminga, skleidžianti gerumą, leidžianti pasaulį pamatyti gražesnį, šiltesnį ir jaukesnį. Kūrinių personažai turi ir gerų, ir blogų savybių. Pavyzdžiui, geras dėdė Rugsėjis, išdykėlė Morka, pikti kaimynai Kmynai, niekad neišsigąstantis Agrastas, tetulė Konvalija, sauganti savo taliją, mama Pienė, verdanti visiems vakarienę... V. Palčinskaitės eilėraščiai labai patinka vaikams, jie lengvai skaitomi, kupini humoro ir gyvenimiškos išminties, visada turi siužetą. Tokius eilėraščius galima ne tik skaityti, bet ir suvaidinti.

Už išskirtinius nuopelnus Lietuvos valstybei V. Palčinskaitė apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi. Už kūrybą pelnė daugybę apdovanojimų, tarp jų Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos aukso medalį už išskirtinius laimėjimus literatūros ir poezijos vaikams srityje. 2023-aisiais V. Palčinskaitė švenčia gražų jubiliejų. Šia proga kviečiame susipažinti su jos kūriniais Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje. Ekspozicija veiks iki gruodžio 8 dienos.

Poezijos rinktinėje „Vaikų kambarys“ – gražiausi V. Palčinskaitės eilėraščiai ir spalvingos dailininkės Sigutės Ach iliustracijos. Eilėraščių centre – vaiko pasaulis, spinduliuojantis šviesa ir džiaugsmu. Čia ir miesto gyvenimas, ir namų jaukumas, ir stebuklai, ir juokas, ir žaidimai... Ir tik čia, pilname paslapčių vaikų kambaryje, gali nutikti pačių keisčiausių ir nuostabiausių dalykų.

Pasaka „Stebuklinga Mocarto fleita“ įkvėpta vienos gražiausių V. A. Mozarto operų „Užburtoji fleita“. Rašydama šią knygą, autorė norėjo atkreipti dėmesį ne tik į operos muziką, bet ir į pirmapradį jos tekstą – libretą. Ši interaktyvi knyga moko pažinti žmogiškuosius jausmus bei silpnybes ir kviečia gėrėtis genialiojo austrų kompozitoriaus muzika.

„Muzika troliui“ – apysaka, įkvėpta kelionės po trolių šalį Norvegiją. Drauge su autore skaitytojai ieškos paslaptingai dingusios mergaitės, išgyvens namų ilgesį, įmins keistas mįsles – joms nelengva surasti atsakymus. Knygos pabaigoje – trolio Molio dovana – muzikinė kompaktinė plokštelė su užburiančiomis Edvardo Griego pjesėmis fortepijonui. 2011 m. knyga „Muzika troliui“ pristatyta Metų knygos vaikams rinkimuose.

Eilėraščių knygoje „Bala nematė“ žaismingai interpretuojamos lietuvių liaudies patarlės. Į visiems nuo vaikystės puikiai žinomas lietuvių patarles ir posakius, kaip antai „Bala nematė“, „Verkia duonelė, tinginio valgoma“ ir kitus, knygoje pažvelgiama naujai, jie virsta šmaikščiais eilėraščiais. Autorės kuriamas istorijas papildo humoro ir smagių detalių kupini dailininko Simono Kvinto piešiniai.

Poezijos rinktinė „Ką padarė šokių salė“ pristato įvairių epochų šokius. Salėje trypia žiogas, ožiukai iš Pakruojo, senukai vėžliai iš Žemaitijos, šokių mokytojas strutis, smaginasi voverės iš Argentinos, begemotas ir net sraigė sukasi rokenrolo ritmu. Ši nuotaikinga knyga, parašyta per pandemiją, kviečia vaikus nenuobodžiauti, prisigalvoti smagių užsiėmimų, drąsiai svajoti, atsitraukti nuo telefonų ir skaityti linksmas knygas.

Suvaidinta šimtuose teatrų ne tik Lietuvoje, pamėgta vaikų ir suaugusiųjų „Aš vejuos vasarą“ – stebuklinga istorija apie laimę ir tai, kaip nelengva ją išsaugoti. Pirmą kartą pastatyta Valstybiniame jaunimo teatre 1968 m., pjesė iki šiol neprarado aktualumo, joje susitinka pačios svarbiausios žmogiškosios vertybės: draugystė, grožis ir tiesa.

Kviečiame susipažinti su ekspozicija bei užsisakyti leidinius bibliotekos elektroniniame kataloge arba išsirinkti gyvai.

Parengė Lietuvos nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyrius.