Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Trumpų leidinių serija apie vaikų literatūrą ir skaitybą papildyta keturiomis temomis

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento tyrėjai parengė keturis naujus leidinius aktualiais vaikų literatūros klausimais.

Minint sostinės 700 metų gimtadienį, Asta Plechavičiūtė analizavo daugiasluoksnę vaikams ir paaugliams skirtą literatūrą apie Vilnių. Jau pernai buvo publikuoti du leidiniai: „Susapnuotas Vilnius“, kuriame buvo apžvelgtos legendos, pasakos ir mitai, susiję su šiuo miestu, ir „Pasivaikščiojimai apie Vilnių“, kuriame analizuota pažintinio pobūdžio literatūra. Trečioji, paskutinė, ciklo dalis „Tai nutiko Vilniuje...“ pristato, koks Vilnius  vaizduojamas grožinėje vaikų ir paauglių literatūroje, supažindina su tekstais, kurių veiksmas vyksta Lietuvos sostinėje.

Eglė Baliutavičiūtė pristato „Problemų prozą“ – realistinio, psichologinio pobūdžio literatūrą paaugliams, kuri pradėjo formuotis XX a. viduryje ir per kelis dešimtmečius įsitvirtino paauglių skaityboje kaip labai populiarus prozos žanras. Kita tyrėjos pristatoma medžiaga – „Pasakojimai apie vaikus ir paauglius iš tolimų šalių: skaitymo pavojai ir vertė“. Čia apžvelgiama grožinė literatūra, turinti stiprų pažintinį pamatą, per pasakojimus atverianti kitus pasaulius, t. y. leidžianti pažinti kitas kultūras, papročius ir žmonės.

Profesorė Džiuljeta Maskuliūnienė pristato leidinį „Vertingos didaktinės lietuvių vaikų literatūros knygos“. Jame pateikiama didaktiškumo samprata, paaiškinamas didaktinio teksto modelis vaikų literatūroje, akcentuojamas didaktinės vaikų literatūros reikšmingumas.  

Šia leidinių serija siekiama padėti bibliotekininkams ir pedagogams periodiškai turėti medžiagos darbui. Visi leidiniai internetu prieinami čia.

Pristatome leidinius