Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Balandis. Paminėk skaitydamas!

Kiekvienas mėnuo pasižymi tam tikromis ypatingomis datomis – vienos mums puikiai žinomos, kitos – dedikuotos kokiai nors įdomiai, prasmingai temai, tačiau žinomos mažiau. Šiemet balandį švęsime Šv. Velykas, o balandžio 2-ąją, kaip ir kasmet, minėsime Tarptautinę vaikų knygos dieną. Tačiau yra ir kitų dienų, į kurias verta atkreipti dėmesį ir praleisti su knyga rankose. Trims progoms paminėti rekomenduojame po tris puikias knygas vaikams. Juokų ir melagių dienai siūlome smagias ir pamokančias istorijas apie melus, Tarptautinės motinos Žemės dienos proga kviečiame atkreipti dėmesį į gamtosaugą, o Šuns dienai paminėti siūlome skaityti tris vaikų literatūros klasika tapusias istorijas apie šunis.

Balandžio 1 d. – Juokų ir melagių diena

  • „Juokų ir melų pasakos“

Pačios smagiausios lietuvių liaudies pasakos! Vienose padūkę melagiai rungiasi, kas geriau pameluos, prigalvos nebūtų dalykų, taip parodydami savo fantaziją ir kūrybingumą. Kitose susitikus kilmingam bajorui su paprastu valstiečiu paaiškėja, kad turtai ne visada suteikia daugiau proto – taigi pasakoje išmintis nugali pinigus. Dar kitose pasakose kareivis pas šykščią senę išverda sriubą iš kirvio, o apgautas brolis gudrumu atsiima teisėtą palikimą. O kur dar žmogaus apgautas velnias! Tad pasakos ne tik smagios, bet ir pamokančios, jose visuomet triumfuoja teisybė, gudrumas ir gera širdis.

  • Vytautė Žilinskaitė „Melagių pilis“

„Melagių pilis“ –  tai istorija apie mažą berniuką Diną, kuris nuolatos visiems meluodavo. Vieną dieną per tuos melus Dinas pakliūva į didelę bėdą – keistuolio vežėjo įtikintas sėda į jo karietą ir nuvažiuoja tiesiai... į Melagių pilį. Ten Dinas patiria, kaip nesaldu pačiam būti apgaudinėjamam ir kaip sunku ištrūkti iš melo pinklių.

  • Neil Gaiman „Pagaliau pienas“

Kartais tėčiai – išsiblaškę, įnikę į laikraščius užuomaršos. Tačiau knygos „Pagaliau pienas“ herojus kitoks. Jis veikia tai, ką veikia tikri tėčiai, – nueina ir nuperka pieno vaikų sausiems pusryčiams.

Aišku, jis nuveikia ir kitų dalykų, be kurių pieno taip paprastai nenupirksi, – pabėga nuo žalių ištižėlių ateivių, eina lenta XVIII amžiaus piratų laive, per plauką išvengia lemties tapti auka ugnikalnio dievui ir, o kaipgi, išgelbėja pasaulį.

Balandžio 22 d. – Tarptautinė motinos Žemės diena

  • Debi Gliori „Kaip išmokyti drakonus Žemę tausoti“

Jau ankstesnėse autorės knygose „Mylėsiu tave, kad ir kas nutiktų" bei „Nuraminsiu tave, net jei šėls audra" pamėgtas lapiukas kartu su draugais moko šėlstančius ir be saiko Žemės resursus eikvojančius drakonus pradėti gerbti, mylėti mūsų planetą, ją tausoti ir visada apgalvoti savus norus.

  • Luca Mercalli, Alice Lotti ir Patrizio Anastasi „Na ir karštis!“

Kaip veikia Žemės klimatas ir kaip jis matuojamas ? Koks bus ateities klimatas? Kaip galime sumažinti nuostolius? Ką gali tu?

Tai knygoje vaikams pasakoja Luca Mercalli, žinomas italų meteorologas, vienas įtakingiausių ir patikimiausių mokslo ekspertų klimato kaitos srityje. Knygoje „Na ir karštis!“ autorius sumaniai ir dėmesingai perteikia savo viziją jauniesiems skaitytojams: mes negalime ilgiau nekreipti dėmesio į sparčiai prastėjančią Žemės būklę.

  • Zoë Tucker, Zoe Persico „Greta ir milžinai“

Greta gyveno gražiame miške, bet jo vos nesunaikino Milžinai. Vos įžengę į mišką, jie ėmė kirsti medžius ir statytis namus. Paskui jie iškirto dar daugiau medžių ir pasistatė didesnius namus. Namai virto kaimais, o kaimai – miestais, kol beveik nebeliko medžių.

Laimė, Gretai kilo mintis...

Ši įkvepianti knyga „Greta ir Milžinai“ perpasakoja Nobelio premijai nominuotos Gretos Thunberg istoriją.

Balandžio 24 d. – Šuns diena

  • Antonas Čechovas „Kaštonė“

Paprasta, tačiau talentingai papasakota rusvakailės kalaitės istorija, jos akimis matomas pasaulis, saviti apibendrinimai kelia tai šypseną, tai graudulį. O netikėta Kaštonės nuotykio baigtis verčia susimąstyti ne tik vaikus, bet ir suaugusius.

„Kaštonė“ – vienas garsiausių apsakymų apie gyvūnus, ugdantis atjautą bei demėsingumą visam gyvajam pasauliui.

  • Eric Knight „Lesė grįžta“

Lesė buvo visų mylima ir miestelio gyvenime turėjo privilegijuotą padėtį. Beveik visi ją pažinojo – išdidų ir puikų šunį. Grinel Bridžo gyventojai didžiavosi ja, nors negalėjo paaiškinti kodėl. Buvo ir kita priežastis, dėl kurios Lesė taip garsėjo miestelyje. Moterys sakydavo: „Pagal Lesę galima nusistatyti laikrodį“, kai ši bėgdavo pasitikti iš mokyklos grįžtančio berniuko Džo. Bet vieną dieną berniukas nerado Lesės prie mokyklos vartelių... Kas nutiko puikiajai škotų aviganei?

  • Jack London „Baltoji iltis“

Užburianti klasika, nemari Džeko Londono istorija apie žmogaus ir laukinio keturkojo draugystę. Ji nutiko rūsčiuoju Aukso karštinės laikotarpiu nepaprasto grožio kalnuose. Baltoji Iltis – vilkas, užaugęs atšiauriame pasaulyje, kiekvieną akimirką kovojęs dėl galimybės išlikti, patenka į visai kitą aplinką, kurioje nubunda geriausios jo prigimties savybės.