Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – Rugsėjo 1-oji!

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Rugsėjo mėnesio tema – Rugsėjo 1-oji. Kviečiame skaityti.

Timo Parvelos „Elė ir draugai“

Kas įdomaus šiandien nutiko Elei ir jos bendraklasiams mokykloje? Neeilinis dalykas!

Griežtasis klasės mokytojas gauna paslaptingą laišką ir visas persimaino. Net mokinių išdaigos jam neberūpi. Vaikai iš karto supranta priežastį – taip keistai elgiasi tik persekiotojų aukos! Elės ir draugų pareiga – demaskuoti „blogietį“ ir sugriauti piktus jo kėslus.

„Mes visą kelią nepastebimai sekėme mokytoją iki jo namų. Tai, žinoma, buvo gana sunku, nes mūsų buvo kone dvidešimt. Be to, Sampas su Tuku garsiai ginčijosi dėl to, kuris iš jų yra Supermenas, kuris Betmenas. Vis dėlto manau, kad mokytojas nieko nepastebėjo. Bent jau neatpažino mūsų, kai policininkas paklausė, ar mes ne jo mokiniai.“

Klasės gyvenimas neaprimsta nė minutei, o mažieji padaužos kasdien sugalvoja naujų išbandymų savo mokytojui. Ar išlaikys jo nervai iki mokslo metų pabaigos?

Vaikams nuo 7 metų. 120 p. Iš suomių k. vertė Viltarė Urbaitė

R. J. Palacio „Stebuklas“

Štai ką aš manau: vienintelė priežastis, dėl kurios nesu normalus, yra tai, kad niekas manęs nelaiko normaliu. Manau, vienintelis žmogus pasaulyje, kuris supranta, kad esu toks kaip visi, – aš pats. Beje, aš vardu Ogastas. Nepasakosiu, kaip atrodau. Kad ir ką manytumėt, tikriausiai yra daug baisiau.

Dešimtmetis Ogastas Pulmanas niekuo nesiskiria nuo savo bendraamžių. Ir visgi jis yra kitoks negu visi. Nuo gimimo jo veidas buvo daug kartų operuotas. Todėl Ogastas niekada nelankė mokyklos. Bet į penktą klasę jis turės eiti tikroje mokykloje.

Ogastas žino, kad dauguma vaikų jį įskaudina netyčia, bet yra įsitikinęs: visiems bus geriau, jei mokykloje jis laikysis atokiau nuo naujųjų bendraklasių ir pasistengs per daug nekristi į akis. Bet ar tai įmanoma, kai taip nori susirasti draugų ir esi toks draugiškas, drąsus, sumanus, geraširdis ir linksmas?

Šią šiltą, išmintingą ir sąmojingą R. J. Palacio knygą skaitytojai dažnai pavadina stebuklu. Rašytojai ir Ogastui pavyko įrodyti: kai labai nori, gali pasiekti didelių pergalių. Net jei esi vaikas, turintis kitokį nei visi veidą.

Vaikams nuo 10 metų. 341 p. Iš anglų k. vertė Zita Marienė

Jerry Spinelli „Žvaigždė“

Ši knyga apie mergaitę, kitokią negu visi, visur aplink sėjančią gerumą, savaip suvokiančią pasaulį, žmones, gamtą. Į tykią, pilką Mikos vidurinę mokyklą Žvaigždė įsiveržia tarytum spalvų ir garsų uraganas. Mokyklos koridoriai tik ir ūžia: „Žvaigždė, Žvaigždė.“

Viena vienintele šypsena ji pavergia Leo Berloko širdį. Žaižaruojanti ir gyvybinga, ji pakeri visą mokyklą. Bet neilgam. Mokinių bendruomenei, įpratusiai vienodai rengtis, vienodai kalbėti, vienodai mąstyti, mergaitė pernelyg nesuprantama, pernelyg kitokia. Galbūt ji ne viso proto, o gal ateivė iš kitos planetos? Todėl visi ją atstumia. Karštai trokšdamas netapti atstumtuoju ir pats, Leo bando paversti ją tokia, kokia ji būti negali, – „normalia“.

Patyręs pirmąją meilę, jis pažins ir pirmąjį skausmą, bet galbūt ir daug ko išmoks. Netgi po daugelio metų jis pastebės tai šen, tai ten sudygusius Žvaigždės pasėto gerumo daigus. Ir išsaugos viltį...

Puiki knyga mūsų laikų moksleiviams!

Jaunimui nuo 12 metų. 216 p. Iš anglų k. vertė Aurelija Jucytė