Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Lapkritis. Paminėk skaitydamas!

Kiekvieną mėnesį būna ypatingų datų. Vienos mums puikiai žinomos – tai didžiosios šventės, kitos dienos būna dedikuotos kokiai nors įdomiai, prasmingai temai, tačiau žinomos mažiau. Lapkritį kviečiame nepraleisti kiekvieno smaližiaus mėgstamos Pyragų dienos – pasirūpinkite ne tik pyrago gabalėliu, bet ir istorija apie gardėsius. Gerumo dieną pasitikite su istorijomis apie gerumą ir gerus darbus, o Draugo dieną – skaitykite puikias istorijas apie geriausius draugus.

Lapkričio 6 d. Pyragų diena

  • Nadia Kovaliova. „Meškis ir žąsis. Pyrago diena“

Geriausi draugai – Meškis ir Žąsis – vėl praleis nepaprastai smagią dieną kartu. Žais slėpynių, fotografuosis, o nuo užklupusio rudens lietaus slėpsis šiltuose namuose. Kaip tik čia Žąsiai kyla puiki mintis – išsikepti pyragą! Išėję obuoliauti jiedu sutinka Barsuką – kaip gera bus pyragą pasidalinti su nauju draugu!

Vaikams nuo 1 m. 40 p.

  • Rosa Tiziana Bruno, Paolo Proietti. „Tylenio kepyklėlė“

Buvo kartą labai triukšmingas miestas, kurio gatvėmis be perstojo zvimbė mašinos, o jo gyventojai visuomet buvo užsiėmę. Tame mieste aidėjo milijonai žodžių, tačiau niekas nieko nežinojo apie svajones.

Vieną rytą pagrindinėje miesto aikštėje duris atvėrė TYLENIO KEPYKLĖLĖ, kviečianti pasislėpti nuo pilko dangaus ir nuotaikų audrų. Prie jos driekėsi eilės – pono Tylenio paruošti skanumynai turėjo galią palikti be žado kiekvieną jų paragavusį. Vos kelioms minutėms. Akimirkai.

Jis žinojo ypatingą ingredientą.

Vaikams nuo 3 m. 32 p. Iš italų k. vertė Laura Vilkaitė.

  • Sven Nordqvist. „Petsono tortas“

„Findusai, ar tau gerai sekasi bulių kautynėse?“ – paklausė dėdulė Petsonas Finduso ir šis truputį sutriko… Gal kaimynas Gustavsonas tiesą sako, kad Petsonas truputėlį kuoktelėjęs? Bet jeigu Findusas nenuvilios buliaus, dėdulė negalės pataisyti dviračio. O be dviračio, nenuvažiuos nusipirkti miltų, be kurių neiškeps Findusui gimtadienio blynų torto. „Vieną kitą karvę aš, žinoma, esu pabaidęs. Turbūt galėčiau išjudinti ir tą seną bulių, jei jau MIRTINAI reikia“, – atsakė Findusas. Na ir išjudino. Bet ar istorijos pabaigoje Petsonas su Findusu valgys blynų tortą? Tai klausimas, į kurį nėra lengva atsakyti, tačiau pamėginti – tikrai verta!

Jaunimui nuo 4 m. 24 p. Iš švedų k. vertė Alma Braškytė.

 

Lapkričio 13 d. Pasaulinė gerumo diena

  • Otfried Preussler. „Raganiukė“

Pamokomų nuotykių ir juokingų nutikimų kupina žymaus vokiečių rašytojo Otfriedo Proisslerio knyga vaikams!

Kartą gyveno tokia ragana, ne ragana net, o raganiukė, mat jai buvo tik šimtas dvidešimt septyneri metai, o šitoks amžius raganai – vienas juokas.

Raganiukė buvo nenuorama ir užsispyrusi, nors kasdien maždaug po šešias valandas mokėsi burti, ne viskas pavykdavo – vietoj lietaus pasipildavo pasukos, kankorėžiai ir net baltos pelės. Negana to, ji užsitraukė senų raganų nemalonę, kai Valpurgijos naktį ant Bloko kalno pasirodė nekviesta. Dabar per metus turės išpirkti savo kaltę – tapti gerąja ragana.

Padedama savo kalbančio varno Abrakso, raganiukė nusprendžia mokytis būrimo dar ilgiau ir padėti geriems žmonėms krėsdama šunybes blogiesiems. Štai kaip puikiai sugalvojo – juk jai krėsti pokštus labai patinka!

Vaikams nuo 6 m. 137 p. Iš vokiečių k. vertė Jonas Kilius.

  • Eleanor H. Porter. „Poliana“

Su švelniu humoru parašyta istorija apie mergaitę Polianą, išmokiusią aplinkinius žaisti „džiaugsmo žaidimą“. Likusi našlaite Poliana atsiduria griežtos tetos Polės namuose, kur jos atvirumas ir nuoširdumas susiduria su pareiga ir jausmus varžančiomis taisyklėmis. Vis dėlto mergaitė sugeba užkrėsti optimizmu rūstų, taisyklėmis apraizgytą suaugusiųjų pasaulį.

„Aš noriu pasakyti, kai gyveni – tai darai tai, ką nori daryti: žaidi lauke, skaitai (žinoma, pati sau), laipioji po kalvas, kalbiesi su Tomu sode ir su Nense, apsižiūri namuose, sužinai ką nors apie žmones [...]

Kai vien kvėpuoji, tai dar negyveni!“

Vaikams nuo 8 m. 240 p. Iš anglų k. vertė Viltaras Alksnėnas.

  • Kate DiCamillo. „Fokusininko dramblys“

Kai užpraeito amžiaus pabaigoje Baltėzų miestelio turgaus aikštėje išdygo raudona būrėjos palapinė, našlaitis Piteris Augustas Diušenas iškart sumojo, ko norėtų paklausti: ar jo sesuo gyva? Jei ji gyva, kur ji dabar?

Būrėjos atsakymas – lyg magiškas užkeikimas, kurį berniukui tenka iššifruoti, o paskui įsimintinų, neįmanomų, stebuklingų įvykių karuselė įsisuka – Piteris vargiai pats gali jais patikėti...

Ir tai – visa tai – tiesa.

Kate DiCamillo „Fokusininko dramblys“ labiausiai primena laiką pralenkusią Hanso Kristiano Anderseno kūrybą – jaukiai atpažįstamas, miglotas pasakiškas pasaulis, kuriame gvildenamos svarbiausios temos – meilė, draugystė, ištikimybė, pareiga, drąsa.

Vaikams nuo 8 m. 176 p. Iš anglų k. vertė Ina Rosenaitė.

 

Lapkričio 29 d. Draugo diena

  • Marius Marcinkevičius, Aušra Kiudulaitė „Draugystė ant straublio galo“

Kartą gyveno laaabai didelis dramblys ir maža pelytė. Juodu buvo geriausi draugai. Tik ar gali dramblys draugauti su pelyte? O draugystė būti tokia didelė, kad ją galėtų pakelti tik dramblys, arba ji tilptų mažoje pelytės širdelėje?

Atsakymo ieškokite naujoje rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus ir iliustruotojos Aušros Kiudulaitės knygoje „Draugystė ant straublio galo“.

Kaip manote, ką geriausia veikti vakare, paskaičius knygelę ir linksmai prisižaidus? Ogi saldžiai saldžiai miegoti!

Chhhrrrrrrr.........

Pššššššš......

Vaikams nuo 4 m. 48 p.

  • Astrida Lindgren. „Ronja plėšiko duktė“

Vaikams skirtame romane „Ronja plėšiko duktė“ pasakojama apie mergaitę, augančią girioje esančioje pilyje, plėšikų apsuptyje. Ronja yra vienintelis plėšikų lyderio Matiso vaikas, tad tėtis tikisi, kad dukra užaugusi taip pat vadovaus jo suburtai gaujai. Bet vieną dieną kitoje kalno pusėje įsikuria nauja galvažudžių grupuotė ir prasideda tarpusavio kova. Ronja auga tik suaugusiųjų apsuptyje, tad kai vieną dieną sutinka Birką – priešų gaujos vado sūnų – Ronja tiesiog negali nesusipažinti su savo bendraamžiu. Jie tampa draugais. Kur nuves ši slapta draugystė? Ir kaip ji paveiks dviejų kariaujančių gaujų bei jų vadų tarpusavio santykius?

Knyga „Ronja plėšiko duktė“ – tai nuoširdi, graži istorija apie draugystę, meilę ir ištikimybę.

Vaikams nuo 9 m. 236 p. Iš švedų k. vertė Eugenija Stravinskienė.

  • Kelly Barnhill. „Raganos sūnus“

Miestelio ragana augina du sūnus. Abu – kaip vandens lašai, tik vienas truputėlį geresnis. Protingesnis. Šaunesnis. Kai dvynių plaustas nuskęsta, išsigelbsti tik vienas. Visas miestelis nusprendžia, kad išgyveno ne tas. Ne tas, kuris galėtų paveldėti motinos kerus. Ne tas, kuris apskritai galėtų kažką nuveikti. Už miestelio plyti nepereinama giria, pilna pavojų ir paslapčių. Sako, ji užkerėta nuo neatmenamų laikų. Sako, už jos baigiasi pasaulis. Tačiau už girios gyvena Ainė – drąsi mergaitė ir sumani medžiotoja. Jos mama jūreivė, o tėtis – Plėšikų Karalius. Tik Ainei niekaip iš galvos neišeina mamos pranašystė…Būtų keista, jei Plėšikų Karaliui nerūpėtų raganos kerai. Būtų dar keisčiau, jei jos netikėlis sūnus gebėtų juos apsaugoti. O kai visų šių veikėjų takai susikirs, prasidės neįtikėtina istorija, pilna galingų kerų, senovinių paslapčių, tikros drąsos ir jėgos, kuri slypi žodžiuose. Juk žodžiai – galingiausia iš visų kerų rūšių. Jie kuria istorijas, kurios įtraukia ir kurių neįmanoma pamiršti. Tokias kaip ši.

Vaikams nuo 9 m. 349 p. Iš anglų k. vertė Nijolė Regina Chijenienė.