Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais)

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia skaitytojus jungtis prie jau septintą kartą vykstančio skaitymo skatinimo projekto „Vasara su knyga“ iššūkio. Skaitytojų laukia penkios smagios užduotys bei prizai jas sėkmingai įveikus (dalyvių registracija). Kaip ir kasmet, norint įveikti iššūkį reikia perskaityti po knygą pagal kiekvieną užduotį. O gal atsiras ir tokių, kurie perskaitys net po kelias? Viena iš šių metų skaitymo iššūkio užduočių – perskaityti knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais).

Siūlome jums Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistų parengtą rekomenduojamų knygų šiai užduočiai įveikti sąrašą tiek mažesniems, tiek vyresniems skaitytojams (sąrašas PDF formatu).

Knyga apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais)

Rekomendacijos vaikams 

1. Lina Žutautė „Kakė Makė ir katinas vienai savaitei“. Tai dar viena smagi istorija iš populiarios knygų patiems mažiausiems serijos. Šįkart mūsų herojė kartu su šeimyna priglaudžia mielą, tačiau itin padykusį benamį vienaakį katiną.

2. Ayano Imai „Česteris“. Japonų rašytojos ir iliustratorės knygelė apie vieno drąsaus šunelio kelionę ieškant tikrųjų namų. Ar pavyks Česteriui rasti išsvajotus namus? Ar tikrai tai, kas nauja, visuomet geriau nei sena?.. 

3. Michael Morpurgo „Gimęs bėgti“. Vieną rytą parku keliaudamas į mokyklą Patrikas maiše netikėtai randa paliktus penkis mažyčius kurtų veislės šunelius. Vieną nuostabų auksaspalvį šunelį berniukas paprašo tėvų leisti pasilikti. Lenktynės, pagrobimas ir daugybė kitų jaudinančių nuotykių laukia berniuko ir jo naujojo geriausio draugo – auksaplaukio Bičiulio.

4. Eva Ibbotson „Šuo ir jo berniukas“. Dešimtojo gimtadienio proga Halui tėvai padovanoja ilgai trokštą šuniuką. Netrukus paaiškėja, kad tėvai berniuką apgavo: Halo svajonę palaikę trumpalaike užgaida, šunelį išnuomojo tik savaitgaliui. Kaip jie klydo! Šunelis Šlakelis – geriausias Halo draugas. Tačiau ką daryti, kai netenki savo geriausio draugo?.. 

5. E. B. White „Šarlotės voratinklis“. Vilburis – mielas paršelis, kurį išgelbėjo drąsi ir gyvūnus mylinti mergaitė Fernė. Tačiau Fernė negali viso savo laiko skirti vien paršeliui: jai reikia eiti ir į mokyklą, ir pabendrauti su kitais vaikais... Paršelis pasijunta vienišas – ar kas su juo dabar draugaus? O jeigu paršelio drauge taptų ta šauni palubėje tinklus mezganti voriukė Šarlotė?..

Taip pat rekomenduojame: Sven Nordqvist „Petsono tortas“, Kate DiCamillo „Jei ne Vinis Diksis“, Wolf Erlbruch „Ponia Majer, paukštelė“, Eric Knight „Lesė grįžta“.

Rekomendacijos paaugliams 

1. Terry Lynn Johnson „Ledo šunys“. Meilę šunims ir dresuotojo talentą iš tėčio paveldėjusi keturiolikmetė Viktorija viduryje miško randa apdaužytą sniegaeigį ir šalia be sąmonės gulintį vaikiną. Ar pavyks Viktorijai išgelbėti save, vaikiną ir šešis alkstančius šunis iš šalčio ir sniego kaustomų Aliaskos miškų?..

2. Greg Kincaid „Šuo vardu Kalėdos“. Todas nėra paprastas dvidešimtmetis vaikinas: jis vis dar gyvena su tėvais, niekur nestudijuoja ir nedirba, tačiau be galo myli ir rūpinasi gyvūnais. Jo didžiausias troškimas – iš prieglaudos pasiimti šunį Kalėdoms. Todui ir jo šeimai į namus priėmus labradoro retriverį Džeiką tenka susidurti su praeities sopuliais, tačiau kartu ir iš naujo patikėti stebuklų galia. 

3. Jakob Wegelius „Žudiko beždžionė“. Lisabonos uoste Težo upėje randamas nuskendęs Alfonso Moro. Žmogžudyste apkaltinamas Šefas – krovininio laivo mašinistės beždžionės Salės Džouns geriausias draugas. Pasiryžusi apginti nekaltą draugą, Salė Džouns įsivelia į tikrų tikriausią nuotykių verpetą. 

4. Kenneth Oppel „Pusiau brolis“. Benas Tomlinas trylika metų buvo vienturtis sūnus, kol vieną dieną viskas pasikeičia: į šeimą atkeliauja šimpanzė Zanas. Tomlinai nusprendžia: Zanas bus auginamas tarsi sūnus, Benas jį netgi mokys gestų kalbos. Ar pavyks Zanui tapti visaverčiu šeimos nariu?.. Graži ir jautri istorija apie žmonių ir šimpanzės draugystę. 

5. Michael Morpurgo „Karo žirgas“. Patekęs į frontą žirgas Džojus neišvengia žiaurumų, tačiau pasižymi drąsa ir pelno karo bendražygių draugystę bei meilę. Vis dėlto visą laiką Džojus ilgisi berniuko, su kuriuo kartu augo fermoje. Viltis jį pamatyti palaiko kovos dvasią ir neleidžia pasiduoti. Ši knyga – nuostabus kūrinys apie draugystę, drąsą, žirgo ir žmogaus ryšį bei karą, kurio negalima pamiršti.

Taip pat rekomenduojame: Farley Mowat „Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi“, Rudyard Kipling „Džiunglių knyga“, Jack London „Baltoji iltis“, Sarah Lean „Šuo vardu benamis“.

Dalyvauti gali ir skaitantys kitais formatais

Skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ dalyvauti kviečiami ir skaitytojai, turintys regos negalią, autizmo spektro sutrikimų, disleksiją ar panašių sunkumų, dėl kurių jie negali skaityti spausdinto teksto. Virtualioje bibliotekoje ELVIS saugoma daugiau nei 14 000 pavadinimų leidinių tiems, kurie negali skaityti įprastai. Pakvieskime savo artimąjį, draugą, tėtį ar mamą praverti virtualios bibliotekos ELVIS duris, juk garsinės knygos pasakojama istorija – ne mažiau magiška.

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, registracijos forma ir karščiausios naujienos – portale www.vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kviečiame skaityti rekomenduojamas knygas ir dalyvauti „Skaitymo iššūkyje“!