Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk knygą, kurios pavadinime – vienas žodis

Vasarai tęsiantis, tęsiasi ir skaitymo iššūkis. Akcija vyksta iki rugpjūčio 31 d., todėl įsitraukti dar ne vėlu: užsiregistruokite svetainėje www.vasarasuknyga.lt ir, perskaitę knygas, suveskite jų pavadinimus. Šiais metais norintieji įveikti iššūkį turi perskaityti knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais), Baltijos šalių autoriaus knygą, biografinę knygą, knygą, kurios pavadinime – vienas žodis, šeimos nario vaikystėje mėgtą knygą. Užduotys gana lengvos ir įdomios, tad kviečiame rinktis ir tiesiog skaityti , juk vasara be knygos – ne vasara!

Kad iššūkis būtų lengviau įveikiamas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai skaitytojams parengė rekomenduojamų ir iššūkio kategorijas atitinkančių knygų sąrašą.

Šįkart pristatome knygas, kurių pavadinime yra vienas žodis.

Knygų rekomendacijos vaikams

1. Audra Baranauskaitė. „Nukas“. Būna vaikų, kurie nieko nemato ir negirdi – mes juos vadinam išsiblaškėliais. O Nukas – ypatingas berniukas: būna, kad jis nieko nemato, tačiau gali girdėti, būna, kad nieko negirdi, tačiau gali matyti. Nuostabiais Linos Itagaki piešiniais iliustruota pasaka apie nepaprastą berniuką Nuką dar ir skaitoma kitaip – iš dviejų pusių: vienoje pusėje – dienos, kai Nukas nemato, kitoje – kai negirdi. Jauki ir jautri knygelė tikrai patiks patiems mažiausiems skaitytojams!

2. Davide Cali. „Pelkinukas“. Borį, dar visai mažą, tėvai randa pelkėje. Jis – tikrai kitoks mažylis: didelės akys, saulėje blizgantys žvynai... Nepaisant skirtumų, naujieji tėvai jį myli kaip savą. Tačiau jau paūgėjusiam pelkinukui kyla daug klausimų: kur jo tikrieji namai, kas jo tėvai? Boris ryžtasi keliauti atgal į pelkę – gal ras atsakymus į ramybės taip neduodančius klausimus? Borio istorija – jautrus pasakojimas apie šeimos ir besąlygiškos meilės svarbą.

3. Roald Dahl. „Matilda“. Matilda – jautri ir protinga mergaitė, kuri išmoko skaityti būdama vos trejų, o dabar ryja vieną knygą po kitos. Tačiau tėvai visai nemano, kad ji ypatinga. Jiems atrodo, kad knygos yra šlamštas, o pati Matilda jiems nerūpi. Mergaite visai nesižavi ir mokyklos direktorė vardu Kuoka. Vienintelė mokytoja Meilutė supranta, kokia nepaprasta yra Matilda. Vis dėlto tėvų nemeilė ir vienatvė Matildai išugdo ne vien savarankiškumą ir nepaprastą protą, bet ir polinkį krėsti įvairiausias šunybes namuose bei mokykloje. Kartais netgi atrodo, kad Matilda turi raganiškų galių... Tačiau ji nėra bloga mergaitė. Tai mato mokytoja Meilutė, su kuria Matilda susidraugauja. Iš savo mokytojos Matilda galiausiai sulaukia to, ko suteikti šeima negebėjo, – meilės ir rūpesčio.

4. Katherine Rundell. „Stoglaipiai“. Keistuolis Čarlis randa Sofiją, vienerių metukų mergaitę, plūduriuojančiame violončelės dėkle po laivo katastrofos. Sofija auga apsupta meilės ir rūpesčio, bet vieną dieną jai paskambina iš vaikų globos agentūros. Sofija ir Čarlis leidžiasi į nuotykius – Paryžiuje jiedu bandys įminti mergaitės praeities paslaptį. Prancūzijos sostinėje Sofija taip pat susipažins su stoglaipiais – benamiais miesto vaikais. Daug išbandymų teks patirti mergaitei, kol ji pagaliau ras atsakymus į rūpimus klausimus.

5. Ulf Stark. „Sikstenas“. Sikstenas auga tik su tėčiu. Tėtis – autobuso vairuotojas. Jis taip myli savo sūnų, kad kiekvieną kartą vairuodamas naktį sustoja prie telefono automato ir skambina berniukui. Kartais Sikstenui atrodo, kad tėtis pernelyg juo rūpinasi, pernelyg nori nuo visko apsaugoti. Tiesa, buityje tėčiui sekasi ne itin gerai: jis dažnai būna išsiblaškęs, vis ką nors sumaišo. Siksteno geriausiam draugui Jontei šauna galbūt visai neprasta mintis – tėčiui reikia naujos žmonos! Siksteno ir jo tėčio istorija – tai jautrus pasakojimas apie kitokią, tačiau vis tiek labai mylimą šeimą.

Taip pat rekomenduojame Davido Mckee ,,Elmeris“, Beatrix Potter „Pasakos“, Annie M. G. Schmidt  „Viplala“, Mary Norton „Skoliniautojai“.

Knygų rekomendacijos paaugliams

1. Louis Sachar. „Duobės“. Stenlis Jelnatsas atsiduria Žaliojo ežero stovykloje. Greitai berniukas pamato, kad stovykla – anaiptol ne smagi vieta, o tikras kalėjimas: čia, anot stovyklos prižiūrėtojų, vaikai „taiso savo charakterį“ kasdami kastuvo gylio, pločio ir ilgio duobes. Neilgai trukus berniukas supranta, kad vaikų perauklėjimas stovyklos vadovei rūpi mažiausiai. Duobės kasamos dėl to, kad ji kažko ieško! Smagioje ir išradingoje istorijoje mūsų pagrindinis herojus mėgina atkasti tiesą apie nusikaltimus, bausmę ir teisybės atkūrimą.

2. Deborah Ellis. „Maitintoja“. Parvana – vienuolikametė mergaitė iš Afganistano, kuriame karaliauja Talibano režimas. Parvanos tėtis – vienintelis šeimos maitintojas: jis uždarbiauja prekiaudamas turguje ir mokydamas neraštingus sostinės gyventojus. Vieną dieną vyras areštuojamas – Talibano valdžiai nepatinka užsienyje įgytas jo išsilavinimas. Kad galėtų padėti šeimai, Parvanai tenka persirengti berniuku – dabar ji eis prekiauti turguje ir mokyti neraštingus žmones, dabar ji – maitintoja. D. Ellis knygoje atskleidžia, kaip sudėtingiausiomis aplinkybėmis mažieji šeimos nariai tampa stipriausia atrama.

3. Raquel Palacio. „Stebuklas“. Ogastas yra kitoks berniukas. Nuo gimimo jo veidas operuotas daug kartų, todėl jis niekada nelankė mokyklos. Bet štai artėja penkta klasė – Ogastui teks eiti į tikrą mokyklą. Berniukas nusprendžia: geriau mokykloje laikysis nuo visų atokiau, tada jo niekas negalės įskaudinti. Tačiau Ogasto prigimtis visai kitokia: berniukas yra protingas, nuoširdus, draugiškas, geros širdies, drąsus. Tai kaip jis gali nekristi į akis?.. Šilta, išmintinga ir sąmojinga knyga, kurią skaitytojai dažnai pavadina stebuklu.

4. Kotryna Zylė. „Sukeistas“. Tai – mistinė knyga, kurioje lietuvių mitologija susipynusi su miesto fantastika. Pagrindiniai herojai – Gedas ir Gabė – šešiolikamečiai paaugliai, besimokantys Dailės mokykloje. Tiesa, Gedas yra kitoks: jis – sukeistas laumių vaikas, paliktas auginti žmonėms. Keisti įvykiai pradeda dėtis, kai tarp Gedo ir Gabės užsimezga artimesnis ryšys: vieną dieną jis pamato sniege gulinčią galbūt žuvusią Gabę, vėliau mergina jam pasirodo vėlės pavidalu. Ar pavyks Gedui įveikti laumių kerus? Ką jam teks paaukoti, kad galėtų būti kartu su Gabe?..

Taip pat rekomenduojame Michaelio Ende’s „Momo“, Jerry Spinelly „Žvaigždė“, Davido Almondo „Skeligas“, Nadjos Sumanen „Rembo“, Ursulos Poznanski „Erebas“.

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, taip pat registracijos forma ir karščiausios naujienos – portale www.vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kviečiame skaityti rekomenduojamas knygas ir dalyvauti „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkyje!