Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Issa’os Watanabe’ės „Migrantai“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias. Nuo šiol kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Issa’os Watanabe’ės „Migrantai“

Lietuvoje tyliosios knygos dar gana didelė naujiena. Istorijų, papasakotų vien vaizdais, turime vos kelias. Tokios knygos tiek iš mažo, tiek iš didelio skaitytojo reikalauja ypatingo susikaupimo, atidumo, vaizduotės, gebėjimų interpretuoti. Kiekvienas tyliąją knygą perskaitysime savaip, į vaizdų pasakojimą įnešime savo žodžių, minčių, emocijų, tarsi akimirkai tapdami knygos bendraautoriais.

Neseniai mūsų šalyje pasirodė itin išskirtinė tylioji knyga – Issa’os Watanabe’ės „Migrantai“. Iš Peru kilusi iliustruotoja sukūrė emociškai stiprų, įdomų, prasmingą pasakojimą apie vieną aktualiausių šiandieninio mūsų pasaulio problemų: pabėgėlius – jų kelionę iš nesaugių, pavojingais tapusių namų į kažkur, kur tikima, kad nebegrės pavojus, kur bus galima gyventi, džiaugtis, galbūt net atrasti naujus namus, ne tik saugią pastogę.

Autorė, pasitelkdama vaikų literatūroje būdingą priemonę personifikuotus, t. y. sužmogintus gyvūnus, vaizdų kalba pasakoja jų liūdną ir sudėtingą, nelaimių kupiną kelionę. Nors sunki, kelionė kupina vilties ir bendražmogiško supratingumo, gerumo vienas kitam. Nė vienas nepaliekamas, nė vienas neatstumiamas, visi, palaikydami vieni kitus, juda į priekį. Apie jų kelionės pavojingumą liudija nuolat iš paskos sekanti taip pat personifikuota mirtis.

Pasakojimo pabaigoje, kaip būdinga vaikų literatūrai, skaitytojui suteikiama viltis. Viltis, kad šios grupelės kelionės pabaiga jau čia pat, kad jų laukia kažkas gero, kad jų laukia naujas geresnis gyvenimas.

Knygos vaizdų kalba metaforiška, daug abstraktumo, apibendrinimų, todėl stiprus ir įtaigus pasakojimas suteikia erdvės kiekvieno skaitytojo vaizduotei ir interpretacijoms, jomis gali apipinti pagrindinę siužeto liniją. Ką reiškia pilkas miškas, per kurį juda veikėjai? Kodėl knygoje tiek juodos spalvos? Kas nutinka pabaigoje? Ką reiškia miško spalvos pokyčiai? Kodėl mirtis taip gražiai pasidabinusi? Kodėl ji vaikšto su paukščiu?

Šią knygą patartina vaikams skaityti kartu su suaugusiaisiais – kad jie galėtų daugiau papasakoti apie pabėgėlius, pabėgėlių krizę, kodėl žmonės kartais palieka namus ir ieško naujų.

Vaikams 5 metų ir jaunimui. 40 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.