Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Interaktyvios knygos skatina vaikus skaityti

Kasmet vis jaunesnio amžiaus vaikai ima naudotis skaitmeninėmis technologijomis, o išlaikyti susidomėjimą knygomis ir skaitymu darosi vis sunkiau. Rašytojai, iliustruotojai, leidėjai ieško būdų atkreipti dėmesį į knygą. Vis daugiau populiarumo sulaukia interaktyvios knygos, jos gali paskatinti vaikus skaityti.

Interaktyvios knygos – tai knygos su papildyta realybe, muzikinės knygos ar net enciklopedijos, kuriose išmaniosiomis programėlėmis tekstas papildomas smagia animacija, garsais arba atgyjančiais personažais. Vaikus tokios knygos traukia, džiugina, skatina skaityti, žaisti ir domėtis įvairiausiais dalykais. Interaktyvi knyga leidžia skaitytojui tapti tiesioginiu istorijos dalyviu, patekti į jaudinantį mėgstamų personažų pasaulį ir patirti jų nuotykius.

Interaktyviomis knygomis siekiama suaktyvinti kuo daugiau vaiko pojūčių: regos, klausos, lytėjimo, uoslės ir kt.:

– spalvingos ir ryškios iliustracijos pritraukia ir nukreipia žvilgsnį į vieną ar kitą objektą;

– skleidžiami garsai ir balso įrašai lavina klausą;

– iškarpyti, priklijuoti langai, rankenėlės, mygtukai, įvairūs lygūs ar šiurkštūs, minkšti ar dygliuoti paviršiai lavina lytėjimo pojūčius;

– knygos puslapiai gali slėpti kvapus, o norint juos užuosti reikia lapą patrinti, taip vaikas daiktą atpažįsta iš kvapo.

Dėl visų šių žaidimo elementų interaktyvi knyga vaikui yra daug įdomesnė nei įprasta. Darbas su tokia knyga leidžia greičiau lavinti kalbą, atmintį, dėmesį ir motoriką. Interaktyvios knygos skaitymo procesą daro įdomų ir įsimintiną, o tai labai svarbu patiems mažiausiems – nuo 4 iki 7 metų – vaikams, nes jie dar tik mokosi skaityti ir dar sunku ilgai susitelkti į knygą.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyriaus darbuotojai parengė interaktyvių knygų ekspoziciją, kuri veiks skaitykloje visą rugpjūčio mėnesį. Joje tarp kitų knygų galima rasti ir šias:

Gintaras Kaltenis. „Rainiuko Pikselio kelionės po Lietuvos miestus“

Knygos autorius – keliautojas, fotografas, žurnalistas Gintaras Kaltenis – savo pirmoje knygoje vaikams pateikia daug įdomių žinių apie septynis Lietuvos miestus: Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Anykščius, Uteną.

Įgytas žinias skaitytojai kviečiami įtvirtinti naudojantis programėle išmaniesiems įrenginiams „Pikselio kelionės“: vaikai turi galimybę pamatyti nuotraukas ir vaizdo įrašus iš įvairiausių Lietuvos vietų ir sužinoti atsakymus į klausimus, pateiktus knygos gale. Į knygos turinį integruota edukacinio pobūdžio programėlė skirta vaikų skaitymui skatinti.

Selemonas Paltanavičius. „Gamtos metų ratas“

Gamtininko Selemono Paltanavičiaus enciklopedija „Gamtos metų ratas“ supažindina su metų mėnesiais, įvairiausiais augalais ir gyvūnais. Spalvingomis fotografijomis iliustruotoje knygoje randame įdomiausių faktų apie miško gyventojus, klausimus ir atsakymus apie viską, kas susiję su metų laikais ir mėnesiais. Knygą papildo išskirtiniai vaizdo įrašai – atgijusios gamtos vaizdų fotografijos. Tai viena iš tų knygų, kurios puikiai tiks vaikams, norintiems sužinoti ką nors naujo, o programėlėje esantys vaizdo įrašai pagyvins knygą, tačiau neužgoš jos turinio.

Rūta Dzin „Peliūnės vasara“

Spalvingoje muzikinėje knygelėje „Peliūnės vasara“ rasite vienuolika autorės ir dailininkės Rūtos Dzin sukurtų istorijų apie grožį, gerumą ir vertybes. Parsisiuntę programėlę „Peliūnės dainelės“, skaitytojai galės mėgautis kompozitoriaus Sigito Mickio sukurtomis ir Nedos Malūnavičiūtės įdainuotomis dainelėmis. Daineles galima parsisiųsti į kompiuterį ar telefoną ir leisti vaikams klausytis ne tik skaitant knygą, bet ir kartu keliaujant.

Evelina Daciūtė. „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“

Knygos autorė Evelina Daciūtė kartu su iliustruotoja Diana Molyte sugalvojo padaryti šią poezijos knygą interaktyvią. Tai jautri ir subtiliai iliustruota istorija apie patriotiškumą, drąsą, pasiaukojimą ir atjautą. Pagal instrukciją atsisiuntus išmaniąją programėlę, telefono ar planšetės ekrane knygos personažai atgyja. Tad šį pasakojimą galima ne tik skaityti, bet ir žiūrėti kaip animacinį filmuką.

Patricia Geis. „Bučkis prieš miegą“ 

„Bučkis prieš miegą“ – puiki pagalba tėvams, kuriems tenka įveikti vaikų nenorą eiti miegoti. Ši interaktyvi knyga sukurs kiekvieno vakaro ritualą, padėsiantį vaikui nurimti ir atsipalaiduoti po dienos žaidimų, ir netgi pavers vaiką tėvelių pagalbininku. Knygoje „Bučkis prieš miegą“ gyvena keturi gyvūnėliai: zuikutis, paršiukas, kačiukas ir meškiukas, juos galima išimti iš specialių vokelių, pasirūpinti jais ir paguldyti į lovytę. Ši knyga – ir žaislas, ir lavinamoji priemonė. Žaidimo ir pasakos ritualas teigiamai nuteikia mažylį miegui, jam nebėra dėl ko priešintis, juk ką tik pats paguldė savo draugus.

Emma Yarlett. „Drakono paštas“

Šioje knygoje rasite net penkis tikrus laiškus. Aleksas savo namuose aptiko drakoną ir nežino, ką daryti. Tačiau berniukas nesutrinka ir nusprendžia parašyti laiškus skirtingiems žmonėms. Gal jie patars? Netrukus Aleksas gauna atsakymus – tikrus laiškus. Tereikia atidaryti vokus ir perskaityti, ką daryti. Nuostabioje spalvingoje knygoje atskleidžiama tikroji berniuko ir drakono draugystė. Žaidimo forma sužadinama vaiko vaizduotė, skatinamas kūrybiškumas, sukuriamas nepakartojamas atradimo džiaugsmas.

Marius Čepulis. „Visa tiesa apie gyvūnus“

Gamtos fotografas Marius Čepulis įspūdingai iliustruotoje knygoje prabyla paukščių, žvėrių ir vabzdžių balsais. Kiekvienas gyvūnas gauna progą pasipasakoti apie mėgstamiausius skanėstus, poravimosi ir žiemojimo įpročius. Vaizdingi monologai prajuokins, suteiks žinių ir paskatins naujomis akimis pažvelgti į mus supančią gamtą. Atvirus ir dažnai juokingus gyvūnų pasakojimus iliustruoja paties knygos autoriaus fotografijos ir šmaikštūs dailininko Edgaro Strauko piešiniai. 

Į išmanųjį įrenginį parsisiuntę nemokamą programėlę „Visa tiesa apie gyvūnus“ iš „Google Play“ arba „App Store“ internetinių parduotuvių, galėsite pasidžiaugti ir pasigrožėti atgyjančiomis knygos iliustracijomis.

Šias ir kitas interaktyvias knygas kviečiame apžiūrėti Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje.