Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – R. J. Palacio „Ponis“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

R. J. Palacio. „Ponis“

Ar yra pasaulyje kas nors svarbiau ir stipriau už meilę? Ar kas nors kita taip stipriai sujungia žmones? Pagrindinis knygos veikėjas dvylikametis Silas padarys viską, kad surastų savo geriausią pasaulyje tėtį.

Knyga nukelia į XIX a. vidurio Ameriką, kur atokiai nuo visų gyvena Silas su tėčiu. Kai tėtį naktį išsiveda keisti, niekada iki tol nesutikti raiteliai, o kitą dieną pas Silą ateina vienas iš jų žirgų, berniukas supranta, kad turi ruoštis į žygį ieškoti tėčio. Iki tol mažai ką gyvenime, be knygų, matęs berniukas leidžiasi į didžiausią gyvenimo nuotykį. Per kelias dienas jis paaugs kone keleriais metais...

„Ponis“ – veiksmo, nuotykių, kriminalinio romano elementų turinti knyga, tačiau po įtampos, itin greito siužeto sluoksniais slypi itin lyriška ir jautri istorija ne tik apie berniuko ryšį su tėvu, bet ir gyvenimo ir mirties, susitaikymo su artimųjų netektimi temos. Silas ypatingas – nuo vaikystės geba bendrauti su mirusiaisiais, kurie liko įstrigę šiame pasaulyje. O vaiduoklis Mitenvulas – geriausias jo draugas nuo mažų dienų...

Autorė, nuo pirmų eilučių talentingai užmezgusi siužeto gijas, jaudinančias paslaptis ir mįsles išlaiko iki paskutinių puslapių, todėl nuo knygos tiesiog sunku atsiplėšti.

„Ponis“ – antra rašytojos, sukūrusios garsųjį „Stebuklą“, knyga, išversta į lietuvių kalbą.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 m. 272 p. Iš anglų k. vertė Dangirutė Giedraitytė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.