Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Knygos viršelis

Jellos Lepman literatūrinio testamento „Knygų vaikams tiltas“ pristatymas

Vasario 23 d. 13 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Jellos Lepman knygos „Knygų vaikams tiltas“ pristatymą Vilniaus knygų mugėje (LITEXPO, 5.3 konferencijų salė).

Jella Lepman (1891–1970) savo prisiminimus vadino „vienos idėjos biografija“. Į Vokietiją, iš kurios buvo priversta bėgti, 1945 m. ji grįžo su karo nugalėtojų amerikiečių misija. Subombarduotų namų griuvėsiai čia tikrai nežadėjo gyvenimą  įkvepiančios vizijos. Tačiau kaip tik tokiu niūriu metu J. Lepman gimė mintis paversti vaikiškas knygas taikos kvieslėmis – kad pasaulyje taptų šviesiau, kad atsivertų ateities perspektyvos. J. Lepman savo literatūriniame testamente gyvai, vaizdžiai ir intriguojančiai, kartais pasitelkdama kandų britišką humorą, pasakoja apie tai, kaip viziją pavertė tikrove  – apie sėkmes ir pasipriešinimą, kurį teko įveikti, apie sutiktus bendraminčius ir skeptikus, apie pokario kasdienybę ir nuotaikas.

Šis pasakojimas yra kur kas daugiau nei didžiojo jos gyvenimo darbo – Tarptautinės vaikų ir jaunimo bibliotekos (Internationale Jugendbibliothek) bei Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) įkūrimo – dokumentas. 

Knygoje publikuojamos užfiksuotos akimirkos su Golo Mannu, Erichu Kästneriu, Martinu Buberiu, Eleonora Roosevelt, Astrida Lindgren ir kitomis to meto asmenybėmis. Knyga gausiai iliustruota dokumentinėmis pokario fotografijomis. Lietuviškojo knygos leidimo viršelį puošia bei ilgametę Lietuvos kūrėjų ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo bibliotekos draugystę atskleidžia Broniaus Leonavičiaus iliustracija, sukurta Miunchene.

Lietuviškas knygos leidimas, sutikus Tarptautinei vaikų ir jaunimo bibliotekai Miunchene bei parėmus Goethės institutui ir Lietuvos kultūros tarybai, parengtas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Iš vokiečių kalbos vertė Kristina Sprindžiūnaitė.

Partneriai: Lietuvos Respublikos kultūros atašė Vokietijoje, Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvoje, IBBY Lietuvos skyrius, Lietuvos bibliotekininkų draugija, „Knygų šalis“, Tarptautinė vaikų ir jaunimo biblioteka.

Trumpai apie renginį

Data
vasario 23 d.
Laikas
13 val.
Vieta
Vilniaus knygų mugė, LITEXPO, konferencijų salė 5.3
Trukmė
45 min.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›