Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Triinu Laan „Skeleto Jono nutikimai“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Triinu Laan „Skeleto Jono nutikimai“

Šios knygos pagrindinis veikėjas... skeletas! Ilgus metus dirbęs mokykloje, vieną dieną jis tampa nereikalingas. Savo namuose skeletą nutaria priglausti senelis ir senelė, jie pavadina jį Jonu. Ši knyga sudaryta iš trumpų, iš pirmo žvilgsnio smagių ir šmaikščių istorijų, į kurias dažnai įterpiama ir tarmiškų, juokingų intarpų, nes juk šios knygos pagrindiniai veikėjai seneliai – patys tikriausi kaimiečiai. Na ir kas, kad iš Estijos gilumos?

Tačiau neapsigaukit – nors Jonas smagiai leidžia laiką su seneliais ir jų kartais apsilankančiais anūkais, patiria įvairiausių nuotykių, net vagis iš kaimelio išbaido, knyga toli gražu nėra tokia paviršutiniškai linksma, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Joje nemažai ir švelnaus, lengvo liūdesio, net susidūrimo su tikrąja mirtimi, netekties skausmo, vis išryškėja tai viena, tai kita filosofinė potemė. Juk Jonas, pats būdamas garbaus amžiaus ir jau mokslo reikmėms atitarnavęs skeletas, apsigyvena pas senelius ir praskaidrina jų vienatvės jausmą, mažiną atskirtį ir t. t.

Ryški, rožinė, traukianti akį – ši knyga toli gražu nėra skirta tik patiems mažiausiems skaitytojams. Joje neabejotinai sau artimų tekstų ras kiekvienas bet kokio amžiaus skaitytojas.

„Skeleto Jono nutikimai“ jau pelnė nemažai apdovanojimų: 2022 m. knygos iliustracijos buvo rodomos 56-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugės iliustratorių parodoje, 2021 m. jai skirtas Tartu vaikų literatūros apdovanojimas, 2020 m. ji buvo įtraukta į gražiausių Estijos knygų penketuką ir t. t. Lietuvoje ši knyga taip pat neliko nepastebėta – IBBY Lietuvos skyrius jos vertimą nominavo Eugenijos Stravinskienės premijai už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams.

Knygą iliustravo Marja-Liisa Plats. Ji yra ne tik knygų iliustratorė – taip pat fotografė bei dailininkė. Iliustravo daugiau nei 40 vaikiškų knygų, sulaukė didelio pripažinimo. Jos iliustruotos knygos išverstos ir išleistos kitose šalyse 26 kartus. Dailininkė buvo tris kartus įtraukta į prestižinį „Baltojo varno“ katalogą, taip pat pelnė begalę apdovanojimų Estijoje. Jos darbų parodos ne kartą surengtos Estijoje, Italijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Vaikams nuo metų 6 metų ir jaunimui. 64 p., iš estų kalbos vertė Viltarė Urbaitė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.