Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk knygą, kurios pavadinime minimas vietovardis

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“– smagus ir turiningas užsiėmimas, kurio tikslas – per vasarą perskaityti bent 5 knygas. Įveikusieji iššūkį varžytuvių pabaigoje bus apdovanoti vertingais prizais. Registruotis galima savarankiškai, užpildžius internetinę registracijos formą svetainėje www.vasarasuknyga.lt.

O išsirinkti tinkamiausią knygą jums padės Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai.

Šį kartą parengėme rekomenduojamų knygų sąrašą antrai užduočiai įveikti, t. y. perskaityti knygą, kurios pavadinime minimas vietovardis.

Knygos, kurių pavadinime minimas vietovardis

Vaikams

„Panama labai graži: visos Tigriuko ir Meškiuko istorijos vienoje knygoje“

Pasaulinio pripažinimo sulaukusio vokiečių rašytojo ir dailininko Janoscho (tikr. Horstas Ekertas) paveikslėlių knyga „Panama labai graži“ ne vieną dešimtį metų džiugina viso pasaulio vaikus ir suaugusiuosius. Knyga iliustruota paties autoriaus sukurtomis spalvotomis iliustracijomis. Tai istorija apie dviejų personažų – Meškiuko ir Tigriuko – kelionę į susigalvotą svajonių šalį Panamą. Kelionė buvo linksma, pilna nuotykių ir labai naudinga. Knygoje yra ir trečias pagrindinis veikėjas – medinis žaislas Tigrinė Antis, ja Tigriukas labai rūpinasi. Knyga ugdo estetinį vaiko skonį, moko jaunuosius skaitytojus vertinti tai, ką turi, skatina mąstyti ir pajusti esmines moralines vertybes: draugystę, tarpusavio supratimą, namų, kaip svarbiausios ir saugotinos erdvės, idėją.

Knygoje rasite visas Tigriuko ir Meškiuko istorijas: „Panama labai graži“, „Suraskime lobį, vaikai“, „Laiškas Tigrui“, „Pagydysiu tave, Tigriuk“, „Laba diena, Paršeli“ ir „Didysis Tigro pokylis“. Už šią knygą Janoschas apdovanotas Vokietijos jaunimo literatūros premija. Tai viena tų knygų, kurias smagu skaityti ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams!

Juozas Erlickas. „Bobutė iš Paryžiaus, arba Lakštingala Zarasuose“

Šioje jauniesiems skaitytojams skirtoje Juozo Erlicko knygoje rasite įvairiausių eilėraščių, nesenstančių metams bėgant. Knygą iliustravo Nadežda Gultiajeva, išleido leidykla „Alma littera“. 1995 m. ji buvo išrinkta geriausia knyga vaikams ir paaugliams.

Vilė Vėl. „Parašyk man iš Afrikos“

Devynmečio Jonuko pritapimas naujoje aplinkoje, identiteto ir savarankiškumo paieškos, draugystė su bendraklase Aušrine sudaro svarbiausią knygos plotmę. Autorė kelia ir kitokius, sudėtingesnius klausimus: kas yra Tėvynė, ką reiškia gimtoji kalba; vaizduoja įvairias socialines, politines ir moralines aktualijas, visa tai daro atsargiai, paprastai, skatindama skaitytoją pradėti mąstyti apie šiuos dalykus. „Parašyk man iš Afrikos“ – pirmoji rašytojos knyga vaikams ir paaugliams. Šis debiutas buvo ypač sėkmingas – knyga Lietuvoje pripažinta 2003 m. geriausia knyga vaikams ir paaugliams.

Otfried Preussler. „Pas mus, Šildoje“

Šildoje per amžius gyveno labai protingi ir gudrūs žmonės. Bet kartą jie nusprendė tapti kvailiais. O vėliau apsigalvojo ir užsimanė vėl būti gudrūs. Todėl dabar savo neribotą protą šildėnai stengėsi rodyti kiekvieną dieną. Daug visko prasimanė, bet kad ir ko ėmėsi, viskas nežinia kodėl išeidavo kreivai šleivai. Knyga skirta vaikams (nuo 8 m.), mėgstantiems smagius ir juokingus nuotykius.

Neringa Vaitkutė. „Klampynių kronikos“

Mažųjų Klampynių miestelio žemėlapyje nerasite, bet jame verda paslaptingų įvykių kupinas gyvenimas. Virš stogų skraido ugninius drakonus primenantys aitvarai, pelkėse žybsi žaltvykslės, o miškuose pasirodo laumės. Čia niekada nebūna nuobodu, tai žino šaunieji dvyniai Agata ir Aringas, pasiryžę įminti visas Mažųjų Klampynių mįsles. Fantastikos mėgėjams puikiai pažįstamos autorės Neringos Vaitkutės knyga „Klampynių kronikos“ – meistriškai šiuolaikinį ir mitinį pasaulį supinantis kūrinys. 2018 m. knyga apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams.

Paaugliams

Megan Shepherd, „Slapti Erškėtrožių kalvos žirgai“

Antrojo pasaulinio karo metais Erškėtrožių kalvos ligoninėje vaikai kovoja su kitu piktu priešu – džiova. Klastinga plaučių liga nepalaužia noro žaisti, kurti ir svajoti. Pagrindinė knygos veikėja Emalina ligoninės veidrodžiuose mato stebuklingus sparnuotus žirgus. Vienas jų – sužeistu sparnu, todėl negali parskristi namo. Emalina pasiryžta būtinai išgelbėti gražųjį gyvūną. Ar puikieji veidrodžių žirgai tikri, ar tik skaudžias traumas išgyvenusios mergaitės vaizduotės vaisius?

Akvilina Cicėnaitė. „Niujorko respublika“

Beatričės gyvenime nevyksta nieko įdomaus. Tėvai be perstojo riejasi, močiutė su kaimyne ginčijasi, kuri mirs pirma, o mažesnioji sesutė nė per žingsnį neatstodama sekioja iš paskos. Bet juk kas nors vis tiek turi įvykti! Ir vieną dieną klasėje pasirodo naujokas Oskaras... Tai pasakojimas apie dvi seseris, du brolius, jų draugus ir skirtingus jų likimus. Apie Vilnių, paukščius, pirmąją meilę ir pirmuosius nepriklausomybės metus. Apie dideles permainas. Ir Niujorko respubliką, apie kurią žino tik Beatričė su Oskaru. Ši knyga laimėjo leidyklos „Alma littera“ 2014 m. surengtą paauglių literatūros konkursą, apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus premija už geriausią realistinės prozos kūrinį, 2015 m. nominuota Metų knygos rinkimuose, pateko į 2015 m. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių knygų dvyliktuką ir reikšmingiausių lietuviškų knygų vaikams ir paaugliams šimtuką.

Selma Lagerlöf. „Portugalijos karalius“

Puikus psichologinis romanas, o kartu – graudi istorija apie tėvo meilę dukrai ir apie kitas amžinąsias bendražmogiškas temas: meilės galią, pasiaukojimą, tikėjimą, laimės paieškas. Šį romaną kritikai vadina žiauria tragedija, tačiau pasakojimas pasižymi lengvu ir žaismingu, kartais net humoristišku stiliumi.

Lee Cohen. Mona Golabek, „Pianistė iš Vienos“

Knyga pasakoja apie keturiolikmetę žydaitę Lizą Jurą, talentingą pianistę iš Vienos, vieną iš trijų dukrų. Antrojo pasaulinio karo išvakarėse daugybė Europos žydų šeimų troško įsodinti savo atžalas į specialų vaikų traukinį, vežantį į Angliją, ir taip apsaugoti nuo vis didėjančios nacių keliamos grėsmės. Lizos tėvai priėmė sunkų sprendimą – iš trijų dukterų pirmąją išsiųsti būtent ją. Tikėjo, kad muzika neleis Lizai palūžti ir vėliau ji galės padėti šalyje įsikurti savo seserims. Nors svetimame krašte Lizos laukė daugybė išbandymų, ji nepamiršo tėvams duoto pažado ir neapleido svajonės vieną dieną groti didžiausiose pasaulio muzikos salėse. Mergina tapo pavyzdžiu daugeliui savo likimo brolių ir sesių. Remdamasi savo motinos Lizos Juros atsiminimais, knygą su pagalbininkais parašė jos dukra Mona Golabek. Ši tikrais įvykiais paremta knyga puikiai tiks skaitytojams (nuo 13 metų), kurie nori daugiau sužinoti apie Antrąjį pasaulinį karą ir mėgsta neišgalvotus pasakojimus.

Atraskite knygas, kurios jums patinka ir dalyvaukite puikiose skaitymo varžytuvėse „Vasara su knyga“!