Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk knygą, kuri buvo ekranizuota

Lieka tik mėnuo iki skaitymo varžytuvių „Vasara su knyga“ pabaigos, tad Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai skuba į pagalbą su rekomenduojamų ir iššūkio kategorijas atitinkančių knygų sąrašu. Šįkart pristatome knygas, kurios buvo ekranizuotos.

Knygų rekomendacijos vaikams

Maurice Sendak. „Kur gyvena pabaisos“

Vaikų ir suaugusiųjų mėgstamas klasikos kūrinys, dėmesį traukiantis žadą atimančiomis iliustracijomis ir žaismingu pasakojimu, 2009 m. ekranizuotas kaip fantastinė nuotykių drama. Filmo režisierius – Spike’as Jonze’as. Knygoje pasakojama apie berniuką Maksą, kuris, persirengęs vilko kostiumu, namuose krečia įvairias piktas išdaigas. Susierzinusi mama pavadina jį pabaisa ir nusiunčia miegoti be vakarienės. Berniuko kambaryje įvyksta magiška transformacija – Maksas atsiduria džiunglėse, ten jis sutinka baisius laukinius padarus – pabaisas. Šioje knygoje du veikėjai išmoksta susidoroti su savo emocijomis: Maksas pripažįsta tvarkos reikšmę ir suvaldo įniršį, o Makso motina, praėjus akimirkos pykčiui, rodydama rūpestį ir meilę, nuneša sūnui ne tik vakarienę, bet dar ir desertą.

Roald Dahl. „Matilda“

Knyga pasakoja apie neregėto talento mergaitę, kurią supa labai įdomūs ir keisti žmonės. Nemažai jų nėra geri, ir mergaitė juos išradingais būdais pamoko. Tai darydama, Matilda ne tik padeda brangiems žmonėms, tuo pat metu ji atranda ir ypatingų galių. Tai – nuostabi knyga mažiems ir dideliems, ugdanti svarbias vertybes ir motyvuojanti drauge su Matilda skaityti įvairias bei įdomias knygas. Pagal knygą 1996 m. ir 2022 m. sukurtos dvi amerikiečių ekranizacijos.

Lucy Maud Montgomery. „Anė iš Žaliastogių“

Šis romanas (pirmą kartą išleistas 1908 m.) laikomas pačiu garsiausiu kanadiečių rašytojos Lucy Maud Montgomery kūriniu ir viena labiausiai parduodamų knygų visame pasaulyje iki šiol. Istorija buvo ne kartą ekranizuota. Knygoje pasakojama apie vienuolikmetę mergaitę Anę Šerli, kurią įsivaikina senyvo amžiaus brolis ir sesuo Matijus ir Merilė Katbertai. Mergaitė pas juos patenka per klaidą – iš pradžių Katbertai nori įsivaikinti berniuką, galintį pagelbėti ūkio darbuose. Visgi Matijus ir Merilė pagaili našlaitės Anės ir leidžia jai pasilikti Žaliastogiuose (taip vadinama Katbertų sodyba). Nuostabi salos gamta ugdo mergaitės vaizduotę ir meilę gamtai. Romane taip pat aprašomos pažintys su vietos gyventojais bei įvairūs komiški nutikimai.

Elwyn Brooks White. „Šarlotės voratinklis“

Mažasis Vilburis – mielas rausvas paršelis, kurį išgelbėjo drąsi ir gyvūnus mylinti mergaitė Fernė. Tačiau Fernė negali viso gyvenimo praleisti tvarte kartu su Vilburiu – jai reikia ir į mokyklą, ir susitikti su kitais vaikais. Paršelis ima jaustis vienišas – kas taps jo draugu? Tai – nuostabi istorija visai šeimai apie tikrą draugystę, galinčią ne tik pakeisti gyvenimą, bet ir išgelbėti gyvybę. Šios istorijos vaidybinis filmas pasirodė 2006 m.

Katherine Applegate. „Tas vienintelis Aivenas“

Ši JAV rašytojos Katherine’os Applegate knyga pagrįsta tikra gorilos Aiveno istorija. Afrikos džiunglėse pasaulį išvydęs Aivenas, prieš patekdamas į Atlantos zoologijos sodą, beveik trisdešimt metų praleido prekybos centre, uždarytas stikliniame narve. Tai – istorija apie draugystę ir viltį, šviesus, vietomis liūdnas, bet labai viltingas ir optimistiškas pasakojimas apie Aiveno ir jo draugų likimą. Pasakojimas privers naujomis akimis pažvelgti į gyvūnų pasaulį ir ilgam liks širdyje. Knygos ekranizacija pasirodė 2020 m.

Knygų rekomendacijos paaugliams

Stephen Chbosky. „Atskalūno laiškai“

„Atskalūno laiškuose“ susipažįstame su penkiolikamečiu Čarliu. Susipažįstame kiek neįprastu būdu – apie savo problemas jis pasakoja laiškuose, kuriuos rašo ir siunčia nepažįstamajam. Juose atvirai atskleidžiama daugybė dalykų: paauglystės džiaugsmai ir vargai, šeimos problemos, kvaišalų vartojimas, pasimatymai ir dar daug visko, kas telpa tarp eilučių. Čarlio laiškai (siunčiami ne elektroniniu, o tikru paštu)  leidžia pažvelgti į nematomąją paauglystės pusę. Ši knyga yra pusiau autobiografinė, autorius sudėjo į ją ir savo paauglystės išgyvenimus bei prisiminimus, o kai kuriuos personažus kūrė pagal realiame gyvenime pažinotus žmones. Knyga turi viską, dėl ko paaugliai ją gali mėgti. Pagal ją sukurtas filmas tuo pačiu pavadinimu, jį režisavo knygos autoriaus S. Chbosky.

Patrick Ness. „Septynios minutės po vidurnakčio“

Skausmas, vaikystė ir beribė fantazija – pagrindinės šios knygos temos. Joje pasakojama apie trylikametį Konorą, kurio mama sunkiai serga. Vieną naktį pro savo miegamojo langą berniukas pamato neįtikėtiną vaizdą – milžinišką medį-siaubūną. Paprastai jis ateina pas žmones tik tada, kai sprendžiamas gyvybės ir mirties klausimas. Skaudžių gyvenimo smūgių nukamuotas Konoras net nebeturi jėgų išsigąsti. Netrukus paaiškėja, kad bijoti ir nėra ko. Nors ir bauginančios išvaizdos, medis-milžinas yra geros širdies ir nusiteikęs padėti Konorui. Siaubūnas papasakoja tris istorijas ir padeda Konorui suvokti painias savo mintis bei jausmus.

Knygos „Septynios minutės po vidurnakčio“ istoriją sugalvojo anglų rašytoja Siobhan Dowd, ją išguldė ant popieriaus Patrickas Nessas, o iliustravo Jimas Kay’us. Ši knyga per penkiasdešimt metų laikotarpį apdovanota prestižiniais Carnegie ir Greenaway medaliais ir yra tapusi metų knyga. 2016 m. ši istorija buvo ekranizuota.

Louis Sachar. „Duobės“

Stenliui visą gyvenimą nesiseka. Antra vertus, jis nieko kito ir nesitiki. Šiaip ar taip, visą šeimą jau daug metų persekioja proprosenelio prakeiksmas. Tad Stenlis visai nenustemba, kai vieną dieną jis per klaidą apkaltinamas vagyste ir nuteisiamas aštuoniolika mėnesių praleisti „Žaliojo ežero“ jaunimo pataisos stovykloje. Atvykus į ją, paaiškėja, kad visą laiką teks praleisti kepinančioje saulėje kasant duobes. Kokia viso šio darbo prasmė? Stenlis pasiryžęs išsiaiškinti visas neįtikėtinas paslaptis ir patirti daugybę nuotykių. Kūrinys sulaukė milžiniško skaitytojų ir kritikų pripažinimo bei daugybės literatūrinių apdovanojimų, pagal jį sukurtas to paties pavadinimo Holivudo filmas „Holes“.

Katherine Paterson. „Tiltas į Terabitiją“

Šis kūrinys, išgarsinęs Katherine Paterson visame pasaulyje, buvo apdovanotas prestižiniu Johno Newbery medaliu. Tai – nuostabi istorija apie draugystę, apie savo vietos pasaulyje paiešką ir tyrą vaikišką skausmą, su kuriuo gyvenime neišvengiamai susiduria kiekvienas. Tačiau didžiausius burtus sugeba sukurti žmogaus širdis, o tikra draugystė padeda nutiesti tiltą į nuostabų pasaulį, esantį visai čia pat. Knyga ne kartą ekranizuota ir laikoma vaikų ir paauglių literatūros klasika.

Linkime geros kelionės į nuotykių ir fantazijos šalį kartu su knygų ir ekranizacijų veikėjais!