Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Rasos Grybaitės ir Linos Itagaki „Grybo auksas“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Rasa Grybaitė ir Lina Itagaki. „Grybo auksas“

Grafinių romanų vaikams ir jaunimui neturime daug – tad kiekvienas talentingai sukurtas yra aukso vertės. „Grybo auksas“ kaip tik toks. Jame nuosekliai ir įtaigiai papasakota žymaus Lietuvos tarpukario skulptoriaus Vinco Grybo gyvenimo istorija.

V. Grybo gyvenimas buvo neilgas, tačiau skulptorius paliko ryškų pėdsaką Lietuvos meno istorijoje ir mylimų žmonių širdyse. Knygoje į gyvenimiškus ir profesinius V. Grybo nutikimus žvelgiama jautriai, bet nevengiama parodyti ir kurioziškų, kone tragikomiškų situacijų. Pavyzdžiui, kaip skulptoriui teko įrodinėti, kad skulptūra nėra vien betonas ir metalas, kad visų pirma tai kūryba, todėl kainuoja daug.

Ši knyga ne tik atskleis V. Grybo biografiją, bet ir leis pajusti, kaip atrodė gyvenimas tarpukariu Lietuvoje, su kokiais iššūkiais susidurdavo menininkas, kaip veikia skulptūros menas, kokia buvo jo kūrybinė vizija ir kokių naujovių į tuometinę Lietuvą atvežė V. Grybas iš studijų užsienyje.

Knygą parašė skulptoriaus anūkė Rasa Grybaitė, o iliustracijų autorė Lina Itagaki atliko didžiulį darbą kurdama kūrinio atmosferą ir veikėjų charakterius, žvelgdamas į jos piešinius kaipmat nusikeli į XX a. pradžią.

Jaunimui nuo 13 m. 104 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.