Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Vytenės Muschick, Mariaus Marcinkevičiaus, Linos Itagaki „Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Vytenė Muschick, Marius Marcinkevičius, Lina Itagaki. „Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“

Trys lietuvių kūrėjai – Vytenė Muschick, Marius Marcinkevičius ir Lina Itagaki – suvienijo jėgas, kad savo naujoje knygoje, pasitelkdami komikso priemones ir stilistiką, papasakotų mums gana netikėtą, bet labai įdomią istoriją apie gabią ir atkaklią mokslininkę – žuvų tyrinėtoją iš Albanijos Sabihą Kasimati. Mergaitė gimė albano gydytojo, kuris tuo metu dirbo Turkijoje, šeimoje. Su šeima grįžusi į Albaniją, atkakliai siekė išsilavinimo, o tai XX a. pirmojoje pusėje mergaitėms buvo labai neįprasta. Sabiha net Italijoje studijavo biologiją, tačiau 1939 m., prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, nutarė grįžti į tėvynę. Tyrinėjo Albanijos žuvis, įkūrė Mokslo muziejų ir tikriausiai būtų dar labai daug nuveikusi, jeigu jos gyvenimo, karjeros, svajonių nebūtų sudaužęs į valdžią atėjęs Enveras Hoxha. Žiaurus diktatorius ėmėsi pertvarkų, dėl kurių žmonės buvo sodinami į kalėjimus, žudomi ir tremiami. Vieną dieną į jo akiratį pakliuvo ir Sabiha...

Tai – knyga, kurią perskaičius (arba bent peržiūrėjus) tolima ir mažai žinoma Balkanų valstybė Albanija atrodys ne tokia jau ir tolima. Geriau geografiškai orientuotis padės ir iliustruotojos, o atkaklios ir drąsios Sabihos Kasimati istorija primins ir Lietuvos žymių žmonių biografijas.

Knygos autorė Vytenė Muschick – vertėja, leidybinių idėjų autorė, entuziastinga lietuvių autorių knygų skleidėja užsienyje. Studijavo lietuvių ir skandinavų filologiją Vilniuje, Reikjavike, Upsaloje. Baigė germanistikos studijas Budapešte, šiuo metu gyvena bei dirba Berlyne ir Belgrade.

Marius Marcinkevičius – knygų vaikams kūrėjas, poetas, prozininkas, gydytojas, keliautojas ir tėtis. Rašytojas yra gavęs ne vieną literatūrinį apdovanojimą, jo knygos išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų.

Lina Itagaki – dailininkė, iliustruotoja, komiksų ir paveikslėlių knygų autorė. Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikos bakalauro laipsnį. Pirmoji Linos iliustruota knyga „Sibiro haiku“ išrinkta gražiausia 2017 metų knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 72 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.