Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk fantastinę knygą

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ artėja prie pabaigos, tad paskubėkite prisijungti prie šių varžytuvių – užduotys nesunkios, o atsitiktine tvarka išrinktų dalyvių laukia įdomūs prizai ir, be abejo, su knyga turiningai praleistas laikas. Vis dar dvejojantiesiems, kaip išsirinkti iššūkiui tinkamų knygų, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai siūlo rekomenduojamų knygų sąrašą. Šįkart pristatome fantastines knygas.

Knygos vaikams

1. Shaun Tan. „Prarastas daiktas“

Australų dailininko, rašytojo, animacinio kino kūrėjo Shauno Tano istorija apie dalykus, kurie ne pasakojami, o jaučiami. Apie tai, kaip sunku, kai esi ne savo vietoje. Ir dar apie tai, kad tiems, kurie tau rūpi, niekad neleisi atsidurti užmarštyje. Aišku, tik tada, jei nebūsi įnikęs į kitus darbus. Ši išmintinga paveikslėlių knyga patiks ir vaikams, ir tėveliams. Ji priverčia susimąstyti ir į kasdienybę pažvelgti kitomis akimis. Shaunas Tanas už kūrybą yra gavęs daugybę prestižinių apdovanojimų, tarp jų ir Astridos Lindgren premiją. Pagal šią knygą 2010 m. sukurtas trumpametražis animacinis filmas pelnė „Oskaro“ statulėlę ir daugybę kitų apdovanojimų.

2. Terry Pratchett. „Tik tu gali išgelbėti žmoniją“

Pirmoji paaugliams skirtos trilogijos knyga apie Džonio Maksvelo nuotykius. Dvylikametis Džonis, gavęs piratinę žaidimo ,,Tik tu gali išgelbėti žmoniją“ kopiją, susiruošė sunaikinti ateivių laivyną. Bet netikėtai sulaukė žaidimo priešininkų žinutės, kad ateiviai pasiduoda. Išvydęs jų kapituliaciją, Džonis atsiduria kompiuteriniame žaidime ir turi apsispręsti, ar imsis dvylikamečiui visai nebūdingos atsakomybės už kitus ir pareigos padėti pakliuvusiesiems į bėdą. Džonis dvejoja, bet galiausiai pasirūpina, kad ateivių laivynas, kurį vis stengiasi sunaikinti kiti žaidėjai, saugiai grįžtų į gimtąją planetą.

3. Kristina Ohlsson. „Zombių karštinė“

Švedų rašytoja Kristina Ohlsson geriausiai žinoma kaip detektyvų kūrėja, o jos knyga „Zombių karštinė“ – literatūrinio bandymo kurti vaikams pradžia. Tai pirmoji trilogijos knyga, ji buvo įvertinta tiek Švedijoje, tiek už jos ribų. Nedideliame miestelyje ima dėtis keisti šiurpoki dalykai. Vieną vakarą Herbertą aplanko keistuolis su dviem lagaminais – vienas iš jų ant slenksčio palieka tamsią dėmę, labai panašią į kraujo klaną. Negana to, ramybės neduoda visur zujančios vapsvos ir paslaptingas gyventojus užpuolęs negalavimas – ligonio veidas išbąla, o akys keistai parausta. Ir tai tik siaubingų įvykių pradžia.

4. Neringa Vaitkutė. „Tamsa, kuri prabudo“

Ovarionas – miestas, pilnas paslapčių. Jį saugo skraidantys metaliniai sargai, o praeivius seka žybčiojančios švieselės. Čia namai atsimena šeimininkus ir neįsileidžia nekviestų prašaliečių. Čia žmonės keliauja mėgindami apsisaugoti nuo vis plintančios Neregimybės. Čia daugelis dingsta be žinios. Šiame mieste prieglobsčio ieško ir Jorė Amarilė. Ji nėra paprasta paauglė. Jai paklūsta tamsa. Jorės balso apžavėti žmonės nejučia ją pamilsta, o jai tylint eina iš proto. Šioje knygoje rasite visko: gėrio, blogio, draugystę, meilę, ištikimybę, šeimą, sielų pėdsekius, vienaragius, miesto sergėtojus ir neįtikėtinai stiprios dvasios mergaitę Jorę Amarilę, valdančią tamsą.

5. Justinas Žilinskas. „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas“

Tai magiškosios fantastikos pasakojimas Lietuvos istorijos, mitologijos temomis, sukurtas remiantis autentiška lietuvių tautosaka, sakmėmis, kupinas stebuklų ir nuotykių. Knyga nukelia į XIV a. vidurio lietuvių kovas su kryžiuočiais. Į pagalbą žmonėms ateina kaukų giminės palikuonis Gugis kartu su personažais, pažįstamais iš lietuviškų sakmių ir pasakų, – aitvarais, laumėmis, maumais, kipšais ir kitomis mistinėmis būtybėmis. Knyga dalyvavo „Metų knygos“ rinkimuose, apdovanota IBBY Lietuva debiuto premija.

Knygos paaugliams

1. Silvana De Mari. „Paskutinis elfas“

Italų maginės fantastikos autorė Silvana De Mari vertinama už itin jautriai pateikiamas bendražmogiškas problemas. Rašytoja mato, kiek aplink neteisybės, persekiojimų, diskriminacijos, skausmo, ir apie tai kalba savo kūryboje. Vieną gražiausių rašytojos psichoterapeutės kūrinių – jaudinančią istoriją „Paskutinis elfas“ – siūlome paskaityti įvairaus amžiaus skaitytojams – jaunesni mėgausis maginės fantastikos nuotykiais, o vyresni įvertins alegorinę kūrinio prasmę ir subtilų humorą. Knygoje pasakojama apie našlaitį Mažąjį Elfą. Jis jaučiasi labai vienišas šlapiame, panašiame į pelkę pasaulyje, kur tokie kaip jis nekenčiami ir persekiojami. Baisiausia, jog jis – paskutinis savo giminės atstovas. Jis keliauja, tikėdamasis išsigelbėti. Baugiame pasaulyje, atrodo, esi niekam nereikalingas ir neįdomus, tačiau mažasis elfas sutinka geros širdies moterį. Ji juo pasirūpina. Knyga „Paskutinis elfas“ apdovanota Italijos H. K. Anderseno premija (2004) ir Bancarellino premija (2005).

2. Cornelia Funke. „Rašalo širdis“

Kas toks Ožiaragis, o kas Stebuklingasis Liežuvis? Pagrindinė knygos veikėja Megė ras atsakymus į šiuos klausimus sename Ligūrijos kaimelyje tarp kalnų ir vienoje knygoje. Tai nuostabus pasakojimas apie knygos kerus ir jų galią, apie skaitymo poveikį, gerus ir blogus skaitytojus. Personažai gyvena ne tik knygoje, bet ir už jos ribų. Vieniems tai labai patinka, kiti ilgisi artimųjų, trokšta sugrįžti į knygą. Megė užaugo tarp mylinčių knygas žmonių: tėtis Mortimeris – knygrišys, teta Elinora – fanatiška bibliofilė. Megės tėtis Mo apdovanotas nepaprastu gebėjimu: skaitydamas balsu atgaivina personažus ir ištraukia juos į skaitytojo aplinką, bet mainais į knygą nukeliauja kas nors, tuo metu jo skaitymo besiklausantis.

3. Frances Hardinge. „Gegutės daina“

Trisė – dažnai sirguliuojanti ir kiek išlepinta vienuolikmetė. Tačiau kartą pabudusi ji pasijunta ne šiaip negaluojanti, o tarsi būtų įvykę šis tas rimtesnio: ima dėtis be galo keisti, nepaaiškinami dalykai. Tai įtraukiantis nuotykių romanas su psichologinio siaubo elementais ir tuo pačiu labai rimtas pasakojimas apie karo baisumų paveiktos šeimos dramą, seserų nesantaiką, stebuklingas ir kartais šiurpias senojo pasaulio būtybes bei jausmą, kai artimiesiems ar net sau pačiam tampi svetimas, nesavas, bauginantis. Knyga 2015 m. buvo pristatyta Karnegio medaliui ir susilaukė didelio literatūros kritikų dėmesio.

4. Kotryna Zylė. „Sukeistas“

Romane siautėja jaunų žmonių jausmai, nevaldoma gamtos stichija ir netikėtai pasirodančios mitinės būtybės. Šešiolikmečiai paaugliai Gabija ir Gedas mokosi dailės mokykloje. Jie labai skirtingi. Dėl to tik dar keisčiau, kad tuo pačiu metu abu patiria tuos pačius keistus dalykus. Ar gali būti, kad jaunų žmonių jausmai sukėlė nepaprastą, mistišką dviejų pasaulių susidūrimą? Mūsų pasaulis ir tas, esantis anapus, ima lietis ir prasideda tikros keistenybės. Įtemptas siužetas, mistinė atmosfera, gyva kalba ir meniškos iliustracijos – išskirtinės šio kūrinio savybės.