Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Pasimatymai su žydų literatūra | Moišė Kulbakas

Moišės Kulbako poemą „Vilnius“ skaito ir analizuoja žydų kultūros paveldo tyrinėtoja, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė. Susitikime dalyvauja Tarptautinio jidiš centro Vilniuje direktorė Viktorija Jusė. 

M. Kulbakas gimė 1896 m. Smurgainyse, 1919 m. apsigyveno Vilniuje, netrukus išvyko į Berlyną, iš kurio Vilniun grįžo 1923 m. jau kaip subrendęs literatas, išmanantis tiek žydų folklorą, tiek viduramžių mistiką, tiek naujas literatūros kryptis. Tinklalaidėje pristatoma poema parašyta Vilniuje 1926 m., M. Kulbako kūrybos tyrinėtojų teigimu, sėkmingiausiu ir laimingiausiu poeto gyvenimo laiku. Gyvendamas Vilniuje M. Kulbakas rašė poeziją, prozą, dramas, aktyviai dalyvavo miesto literatūriniame gyvenime, darė stiprią įtaką kitiems kūrėjams, sulaukė pripažinimo Europoje ir pasaulyje, buvo išrinktas pirmuoju Pasaulinio žydų PEN klubo prezidentu, dirbo pedagoginį darbą.  

1928 m. M. Kulbakas persikėlė į Minską, 1937 m. Stalino režimo buvo paskelbtas „liaudies priešu“, jo kūriniai uždrausti, o pats poetas suimtas ir nužudytas.  

Renginių ciklą „Pasimatymai su žydų literatūra“ Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras rengia kartu su Tarptautiniu jidiš centru Vilniuje. Susitikimų metu vertėjai, literatūrologai, judaikos tyrėjai skaito ir komentuoja naujus bei klasikinius jidiš kalba parašytus tekstus, aptaria jų parašymo aplinkybes, interpretuoja ir aiškina istorinius bei kultūrinius kontekstus. Renginių ciklo tikslas – pristatyti turtingą Lietuvos žydų literatūrą ir paskatinti susidomėjimą jidiš kultūra, kuri yra neatsiejama Lietuvos daugiatautės kultūros dalis.