Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Apybraiža apie žydų gelbėtojų Binkių šeimą

Kovo 15-oji Lietuvos valstybės atmintinių datų kalendoriuje – Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Šiemet Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka dalyvauja įgyvendinant šiai datai skirtą programą, kurią globoja Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Apie žmones, Lietuvoje nacių okupacijos ir žydų genocido metais rizikavusius savo ir savo artimųjų gyvybėmis ir gelbėjusius žydus, jau parašyta knygų, nufilmuota dokumentinių pasakojimų, jiems skiriamos parodos ir muziejų ekspozicijos. Vien tik Izraelio memorialinio instituto „Yad Vashem“ Pasaulio tautų teisuolio titulą gavo virš 920 Lietuvos piliečių. Jų tarpe ir žymaus poeto, dramaturgo Kazio Binkio šeima.

Nuo pat pirmųjų nacių okupacijos Lietuvoje dienų, įsigalėjus Lietuvos piliečių žydų persekiojimui ir negailestingam naikinimui, jau sunkiai sergančio Kazio Binkio žmona, žurnalistė Sofija Binkienė kartu su savo šeimos nariais įsitraukė į aktyvią žydų gelbėjimo veiklą. Binkių namai tapo pagrindiniu adresu Kauno miesto žydams. Tris ilgus karo metus metus savo gyvybėmis rizikavo visi Binkių šeimos nariai – Sofijos Binkienės dukterys Lilijana ir Irena, Kazio Binkio vaikai – Gerdas ir Eleonora bei per karą tapęs šios šeimos nariu Lilijanos vyras – Vladas Varčikas.

Šioje apybraižoje savo prisiminimais dalinasi Kazio Binkio anūkė Sofija Ligija Makutėnienė.

Daugiau informacijos: https://www.zydugelbetojai.lt/

Taip pat žiūrėkite

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

2024 m. vasario 21 d.

Kam priklauso kalbos teisės?

2024 m. vasario 7 d.

Kirilika: ko nežinome

2024 m. sausio 24 d.

Vėlankos metodas

2024 m. sausio 10 d.

Baltymų lingvistika