Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Ingrid Carlberg knygos „Alfredas Nobelis: jo pasaulis ir premija“ pristatymas

„Kas turi laiko skaityti biografijas? Kas gali būti toks naivus ar mielas, kad tuo domėtųsi? Klausiu savęs visiškai rimtai.“

Tai Alfredo Nobelio žodžiai, kuriuos aptinku jo archyve pilką ir niūrų 2017-ųjų trečiadienį. Perskaičiusi tūkstančius laiškų ir atkapsčiusi begalę dokumentų, sulaukiu tokio negailestingo pagrindinio herojaus kirčio. Šią mintį jis išsakė 1887-ųjų gegužę.

Jaučiu kylantį susierzinimą. „Mielas Alfredai Nobeli, – noriu ištarti. – Parodyk bent šiek tiek pagarbos. Knyga, kurią rašau, yra ne tik apie tave, dramatišką tavo gyvenimą ir plačią tavo giminę. Joje nė kiek ne mažiau rašoma ir apie laikmetį, kuriame gyvenai, ir viską, kuo žavėjaisi. Turiu galvoje telegrafą, elektros apšvietimą ir bakterijų atradimą, atomus ir magnetizmą, karus ir svajones apie taiką. Kalbu apie tave, sužadinusį mokslą, kurio keliamas iššūkis bažnyčiai tau taip patiko. Savaime suprantama, taip pat ir apie visas knygas, kurias rijai ir svajojai parašyti pats.

Argi be to būtų įmanoma suprasti tave ir tavo didžiąją premiją? Mielas Alfredai Nobeli, suteik man galimybę!“

Ingrid Carlberg „Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“ – kvapą gniaužianti istorija apie didžiojo mokslininko kelią nuo nepritekliaus paženklintos vaikystės Stokholme iki aršios dramos, kurią sukėlė turtingojo dinamito magnato testamentas.

Knygą išleido leidykla „Alma littera“. Su ja susipažinti kviečia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras. Knygą pristato 15min.lt vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. Jį kalbina Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

Taip pat žiūrėkite

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

2024 m. vasario 21 d.

Kam priklauso kalbos teisės?

2024 m. vasario 7 d.

Kirilika: ko nežinome

2024 m. sausio 24 d.

Vėlankos metodas

2024 m. sausio 10 d.

Baltymų lingvistika