Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Diskusija „Sausio 13-oji: patirtis, kuri vienija“

Šiemet minime 33-iąsias 1991 m. sausio įvykių Lietuvoje metines, kai mūsų šalies gyventojai, drąsiai ir ryžtingai gindami savo laisvę, pasipriešino brutaliai sovietų agresijai.

Ta proga Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sausio 19 d. (penktadienį) 17 val. kviečia į pokalbį „Sausio 13-oji: patirtis, kuri vienija“. Sociologai ir istorikai aptars naujausius tyrimus apie Sausio 13-ąją, jų simbolinę reikšmę ir poveikį dabarties procesų suvokimui.

Ši diskusija yra jau antrus metus Sausio 13-osios proga organizuojamų renginių, kuriais siekiama apžvelgti, kaip 1989–1991 m. įvykius Lietuvoje matė kitos šalys, dalis. 2023 m. vyko Suomijai skirta diskusija „Draugą nelaimėje pažinsi: Suomijos atvejis“, šiemet dėmesys skiriamas Ukrainai.

Renginyje bus keliami aktualūs klausimai. Koks yra 1991 m. Sausio įvykių mokslinis ištirtumas? Kokių temų dar netyrinėjame? Ar galime įžvelgti Lietuvos ir Ukrainos bendrystę nelaimių akivaizdoje, kokie veiksniai ją lemia? Ar karas Ukrainoje skatina permąstyti mūsų praeitį? Ar Sausio įvykių patirtis skatina Lietuvos visuomenę solidarizuotis dėl savo laisvės?

Diskusijoje dalyvaus Ingrida Gečienė-Janulionienė (Vilniaus universiteto Sociologijos ir socialinio darbo instituto lektorė), Monika Kareniauskaitė-Rogers (istorikė, Lietuvos istorijos instituto mokslo darbuotoja),Vylius Leonavičius (Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos katedros profesorius), Nerijus Šepetys (istorikas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas). Diskusiją moderuos Valstybingumo centro vyriausiosios tyrėjos Jūratė Imbrasaitė ir Ignė Rasickaitė.

Taip pat žiūrėkite