Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Tarptautinė mokslinė konferencija „Politinė lyderystė parlamentinėje demokratijoje“ (II dalis)

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra ir parlamentinė biblioteka – šią funkciją ji vykdo nuo 1991 m., vadovaudamasi Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nutarimu ir Lietuvos Respublikos bibliotekų įstatymu. Minėdama parlamentinės bibliotekos 30 metų sukaktį, 2021 m. lapkričio 23–24 d. Nacionalinė biblioteka rengia tarptautinę mokslinę konferenciją „Politinė lyderystė parlamentinėje demokratijoje“.

Tarptautinės mokslinės konferencijos dėmesio centre – politinės lyderystės komunikacija ir filosofija demokratinio parlamentarizmo kontekstuose, informacijos politikos kaita, įstatymų leidėjų informacinis aprūpinimas, nacionalinių bibliotekų vaidmuo ir patirtys socialinės krizės aplinkybėmis.

Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas sako, kad šiandienos politinė tikrovė reikalauja gilios, kompleksinės analizės ir idėjų, o Nacionalinė biblioteka pagal parlamentinę funkciją gali pasiūlyti ne tik platformą, bet ir savo kompetencijas bei analitinį potencialą. „Nacionalinė biblioteka nuosekliai bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos Seimu ir valstybės institucijomis, aprūpindama juos kokybiška analitine informacija. Kitaip tariant, biblioteka, valdanti išsamius ir patikimus informacijos išteklius, yra tapusi svarbia valstybės institucijų partnere kuriant įstatymus, norminius aktus. Bibliotekos metinė konferencija kasmet telkia politikų, mokslo ir kultūros bendruomenę, aktualizuoja viešosios politikos vaidmenį bei problemas ieškant politikos formuotojų ir kultūros politikos dialogo“, – sako prof. dr. R. Gudauskas.

Konferencijoje dalyvaus politikos, akademinės ir kultūros bendruomenių ekspertai bei atstovai. Pranešimus skaitys Londono, Rygos, Sofijos, Poznanės universitetų, Paryžiaus politologijos instituto Teisės mokyklos, Europos studijų ir lyginamosios politikos centro, taip pat Generolo Vytauto Žemaičio karo akademijos, Vilniaus technikos, Vytauto Didžiojo, Vilniaus universitetų, Nacionalinės bibliotekos mokslininkai ir tyrėjai.

Nacionalinės bibliotekos Mokslo tarybos pirmininkas ir konferencijos organizacinio komiteto narys, Mykolo Romerio universiteto politologas doc. dr. Virgis Valentinavičius mano, kad šia konferencija biblioteka siekia sutvirtinti aktyvaus dalyvavimo visuomeniniame ir politiniame gyvenime principą. „Pandemijos išbandymų fone visame pasaulyje pastebimai auga demokratinių visuomenių reikalavimai politinės lyderystės kokybei. Amerikiečiai yra vis reiklesni Joe Bidenui ir tikisi radikalesnio kurso atitaisymo po Donaldo Trumpo; Lietuvoje aštrėja klausimai dėl Prezidento Gitano Nausėdos lyderystės; Vokietija svarsto, ar naujas lyderis prilygs Angelai Merkel.  Lyderystės deficito problema darosi universali, kartu pakankamai skaudi Lietuvai, tad būtent tarptautinė konferencija šia tema atrodo pats tinkamiausias formatas suburti rinktines užsienio ir Lietuvos ekspertų pajėgas. Džiaugiuosi, kad tuo būdu Mažvydo biblioteka toliau auga kaip nuolat veikiantis viešas forumas, kuriame aptariami esminiai  demokratinės visuomenės ir valstybės gyvavimo klausimai“, – būsimos konferencijos aktualumo svarbą nurodo V. Valentinavičius. 

Renginys abi dienas bus tiesiogiai transliuojamas per Nacionalinės bibliotekos socialinių tinklų „YouTube“ ir „Facebook“ paskyras.

Tiesioginės transliacijos nuorodos:

Konferencijos programa (atsisiųsti PDF ›).

Norintieji dalyvauti iki lapkričio 17 d. turi registruotis.

Daugiau informacijos čia.

Trumpai apie konferenciją

Data
lapkričio 23–24 d.
Laikas
lapkričio 23 d. – nuo 9.30 val.; lapkričio 24 d. – nuo 11 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Dalyvavimas
būtina registruotis
Trukmė
lapkričio 23 d. – 7 val.; lapkričio 24 d. – 6 val.
Daugiau informacijos
konferencijos.lnb.lt/pb30 ir socialiniame tinkle „Facebook“

Taip pat žiūrėkite