Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

Vienoje garsiausių pasaulyje mokslo leidyklų Elsevier dirbtinio intelekto srityje dirbančiu ir Amsterdamo universitete studijuojančiu Ronu Kremeriu kalbamės apie kalbos vaidmenį naujose technologijose. Ronas studijuoja natūralios kalbos apdorojimą DI srityje. Kas lemia, kad DI yra daugiakalbis? Ar jis geba atspindėti unikalų konkrečios kalbos pasaulėvaizdį? Kiek DI yra pajėgus išsamiai parodyti nacionalinę kultūrą?

Ronas savo darbe „gaudo“ DI haliucinacijas, arba, kitaip sakant, – melus, ir ieško būdų, kaip jų išvengti. Nes DI kol kas neprisipažįsta mums, jei ko nors nežino, o sukuria savo versijas, kartais visai nesusijusias su realybe. DI haliucinacijos – mokslinis terminas. Tai ne metafora.

Populiarusis Chatgpt ne visada „žino“ ir subtilesnius nacionalinės kultūros faktus. Pavyzdžiui, paprašytas aprašyti lietuviškas Joninių tradicijas, jis nepateikia fakto, kad Joninių naktį plukdinami vainikai su žvakutėmis. Žinome, kad naudojimasis šia technologija tampa vis populiaresnis, ypač moksleivių tarpe.  Ar nenutiks taip, kad globalus dirbtinis žmonijos protas „ištrins“ šią ypatingą Joninių tradiciją iš mūsų jaunimo atminties?

Su Ronu ieškojome išeičių: ką turėtume daryti? Malonaus klausymo.