Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Knygos „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ pristatymas

Jeanas Mauclère’as (1887–1951) – XX a. pirmosios pusės prancūzų žurnalistas, rašytojas, keliautojas, daugybės straipsnių ir knygų autorius. Jo kūryba buvo populiari tarpukario Prancūzijoje. Kai kuriems jo kūriniams būdinga lietuviška tematika: mūsų šalies istorija, politika ir kasdienybė, darbai ir šventės, tautosaka, menas ir literatūra. Mauclère’as du kartus – 1925 ir 1930 m. lankėsi Lietuvoje, pažinojo nemažai lietuvių, bendravo su anuometės Lietuvos valstybės veikėjais ir politikais, žurnalistais ir kūrėjais, dvasininkais, įvairių profesijų atstovais. Kelionių po Lietuvą įspūdžius Mauclère’as aprašė knygose „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ (1926) ir „Lietuvos žmonės ir keliai“ (1931). Pirmoji iš jų pelnė Prancūzijos akademijos premiją, autoriui įteiktas ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinas. Prancūzijoje ši knyga sulaukė daugybės leidimų.

Knygoje „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ Jeanas Mauclère’as aprašė kelionę po Lietuvą. Ji primena gerai organizuotą turistinę išvyką. Rašytojas nuoširdžiai pasitinkamas, visur vežiojamas ir vedžiojamas, jam siūloma aplankyti įvairius objektus. Viešnagės maršrutai apima nemažą dalį Lietuvos. Ne tik Kauną ir Vilnių, bet ir kitus miestus bei miestelius – Vilkaviškį, Raudondvarį, Zapyškį, Jiezną ir Jurbarką, Seirijus, Pažaislį ir Birštoną, Telšius, Klaipėdą, Palangą, Kuršių neriją. Kelionėje Mauclère’as susitinka su įtakingais valdininkais, rašytojais, menininkais, žurnalistais, dvasininkais. Sudaromos sąlygos susipažinti su tautinėmis mažumomis.

Knygą išleido leidykla „Žara“. Susipažinti kviečia Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras.

Knygos vertėją prof. Genovaitę Dručkutę ir istoriką, gidą Vladą Liepuonių kalbina Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Ieva Šimanauskaitė.

Taip pat žiūrėkite