Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Tinklalaidės paveikslėlis

Garsios moterys. Operos solistės. S01E03

1625 metai, Florencija, Italija. Žmonių minia susirinko pasiklausyti vienos pirmųjų visų laikų operos, kuri vėliau taps ir pirmąja itališka opera, atlikta už Italijos ribų. Operos autorius – daugiausiai uždirbantis Toskanos dvaro muzikantas Francesca Caccini – moteris.

Praėjus keturiems šimtams metų, galime pasidžiaugti, jog dažnas lietuvis, paklaustas apie moteris operos kūrėjas, jau galėtų paminėti Liną Lapelytę ir Vaivą Grainytę. Jas išgarsino opera „Saulė ir jūra“, 2019 metais apdovanota prestižiniu Venecijos meno bienalės „Auksiniu liūtu“. Bet ar sugebėtume išvardinti daugiau? Vargu.

Tinklalaidės  autorė Nacionalinės bibliotekos garso režisierė Katarzyna Bitowt paskoja: „Trečiasis „Garsių moterų“ epizodas yra apie operą. Kas tai yra opera ir ką reiškia šiandien būti jauna operos soliste tinklalaidėje pasakoja Charlotte Kilsch ir Simona Skrebutėnaitė. Jos ne tik operos solistės ir mokytojos: Simona ir Charlotte taip pat kuria savo tinklalaidę „Pridėtinė vertė“, kurią įrašinėja Nacionalinės bibliotekos garso studijoje. Kviečiu pasiklausyti mūsų pokalbio.“

Nuotraukos autorė - Karolina Tooming.