Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Žmonės ir laikas: pokalbis su poetu Tomu Venclova

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pristato išskirtinį pokalbį su poetu, publicistu, vertėju, literatūros tyrinėtoju, visuomenės veikėju Tomu Venclova. Centrinė pokalbio tema – poezijos reikšmė T. Venclovos gyvenime, jos santykis su kitomis intelektualo veiklos ir interesų sritimis.

Poetą pakalbino literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovas. D. Vaitiekūnas – vienas iš 2022 metų rudenį, minint poeto 85-metį, Nacionalinėje bibliotekoje surengtos parodos „Tomo Venclovos ženklas“ autorių. Kalbėtasi po paties T. Venclovos apsilankymo parodoje. Poetas pripažino, kad pasijuto kiek keistai. „Stebi save tarsi iš ano pasaulio. Na, man jau 85-eri, jau laikas pagalvoti apie gyvenimo išvadas, gyvenimo, taip sakant, bendrąją prasmę. Man poezija tikrai buvo svarbiausias gyvenime užsiėmimas, bet labai retas. Daugelyje kitų sričių esu dirbęs daugiau, žymiai daugiau“, – sakė jis.

Paroda „Tomo Venclovos ženklas“ kvietė pažvelgti į šį poetą kaip į ypatingą Lietuvos kultūros ženklą, kurio interpretacija atskleidžia ištisą permainingą kultūrinę epochą, nenumaldomai paveiktą atokvėpio ir karų, okupacijų ir laisvės. T. Venclovą su Nacionaline biblioteka sieja ilgametė bičiulystė, prasidėjusi dar Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priešaušryje. Kai tik atsirado galimybių iš Vakarų pasaulio be apribojimų perduoti į Lietuvą knygų, T. Venclova ėmė sistemingai į Nacionalinę biblioteką siųsti savo publikuotus darbus.

Pokalbio garso įrašą rasite „Spotify“ platformoje: