Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Lingvistinė rinkimų analizė

Naujausiame Kalbos klubo pokalbyje diskutuojama apie kalbos vaidmenį politinių procesų kontekste. Šių metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų kampanija, šūkiai analizuojami pragmatikos – ilokucinio kalbinio akto – požiūriu. Rašytoją, publicistą, politinio lauko stebėtoją ir komentuotoją, klasikinės filologijos mokovą Andrių Jakučiūną kalbina Lietuvos nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja, lingvistikos profesorė Jolanta Zabarskaitė.

Rinkimų procese svarbų vaidmenį atlieka politinės partijos deklaruojama rinkimų programa bei tai, kaip ir į kokį rinkėją kreipiamasi bendra partijos retorika, kaip formuluojami šūkiai, pažadai. Šiame procese ypač reikšminga tampa šnekos, kalbėjimo akto ilokucija. Ilokucijos kalbinis aktas yra siejamas su kalbos galia ir jėga: kaip pasakyti, kad prašymas būtų įvykdytas, pažadu – patikėta, siūlymui – pritarta.

Pokalbyje svarstoma, kokia kalba vyrauja politikų, partijų retorikoje ir kaip politikai veikia per kalbą, kokį kontekstą ir žodyną jie naudoja ir kaip visuomenė žvelgia į jų pažadus. Pokalbyje taip pat analizuojama, ką šių dienų visuomenėje reiškia partijų šūkiai ir kokie šūkiai vyravo šiųmečiuose rinkimuose, kokie žodžiai šūkiuose buvo originaliausiai ir rečiausi, kodėl atsiranda patyčių politinis diskursas ir kaip su politine komunikacija susiję sociokultūriniai ir kalbiniai stereotipai.

Pokalbio metu aptarti ir konkretūs nesenos politinės kampanijos partijų rinkiminių šūkiai. Pašnekovai netikėtai atrado, kad Laisvės partijos rinkiminis šūkis „Norintiems džiaugtis“ turi prasminių sąsajų su naujojo JAV prezidento Joe Biden‘o rinkimų kampanijos šūkiu „Our Best Days Still Lie Ahead“ (liet. „Mūsų geriausios dienos vis dar laukia priešakyje“).

Pokalbis baigia mini ciklą, skirtą kalbos paveikumo temai: su Valdu Papieviu analizuota, ką reiškia vaizdinga kalba ir kaip jos galima išmokti, su Sigitu Lūžiu – ieškota atsakymo, ar XXI amžiuje liko vietos retorikai kaip kalbos įtikinėjimo menui, o su Andriumi Jakučiūnu svarstyta, ką daryti, kad kalba atgautų paveikumo galią ne tik patyčių diskurse.