Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Pokalbis apie knygą „Lietuvos žydai Štuthofo koncentracijos stovykloje 1943-1945 m.“

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais minime didžio Lietuvos rabino, religinės minties lyderio ir iškiliausio litvakų kultūros atstovo Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-ąsias gimimo metines, šiuos metus paskelbė Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Ši proga paskatino daugelį Lietuvos ir užsienio mokslo ir kultūros institucijų prisidėti prie šio minėjimo įgyvendinimo – prisiminti ir aktualizuoti daugiau nei 700 m. skaičiuojančią Lietuvos žydų istoriją ir jos paveldą. Ši sukaktis yra puiki proga prisiminti ne tik turiningą Lietuvos žydų kultūros paveldą (kuris didelei daliai Lietuvos gyventojų vis dar yra menkai pažįstamas), bet ir neužmiršti Antrojo pasaulinio karo metais įvykusios tragedijos, kai Holokausto metu buvo išžudyta didžioji dalis Lietuvoje gyvenusių šios tautos atstovų.

Neseniai pasirodžiusi Arūno Bubnio ir Stanislovo Buchavecko parengta ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro išleista knyga „Lietuvos žydai Štuthofo koncentracijos stovykloje 1943-1945 m.“ suteikia daugiau informacijos apie vieną iš Holokausto epizodų. Šioje knygoje skelbiami Lietuvos žydų, 1944 m. įkalintų šioje žmonių niekinimo ir naikinimo įstaigoje, sąrašai, publikuojamos kai kurių jų nuotraukos; įvadiniame straipsnyje supažindinama su Štuthofo koncentracijos stovyklos ir joje įkalintų Lietuvos gyventojų istorija.

Su LNB viešėjusiais knygos rengėjais aptarėme šios knygos atsiradimo istoriją, kalbėjomės apie Holokaustą Lietuvoje, Štuthofo koncentracijos stovyklą ir joje kalėjusius Lietuvos gyventojus (žydus ir ne tik juos) bei ateities tyrimų perspektyvas.

Dėkojame knygos rengėjams už tai, kad jie daugelį metų nuosekliai domisi šia „sunkia“, bet nepaprastai reikalinga tematika, kad prisideda prie to, kad niekada daugiau nepasikartotų Holokausto beprotybė.

Pokalbyje dalyvavo:
dr. Arūnas Bubnys (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius)
Stanislovas Buchaveckas (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento vyriausiasis istorikas)
dr. Ilona Strumickienė (Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro darbuotoja)

Taip pat žiūrėkite