Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Pokalbis su žurnalo „Metai“ vyriausiuoju redaktoriumi, poetu Antanu Šimkumi

Gegužės 5 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos studijoje viešėjo literatūrai skirto žurnalo „Metai“ vyriausiasis redaktorius poetas Antanas Šimkus, kuris pristatė naujausią, karantino laikotarpio „Metų“ balandžio mėnesio numerį ir skaitytojams anonsavo būsimų gegužės ir birželio „Metų“ numerių turinį. Ta proga vyriausiasis redaktorius papasakojo ir apie artimiausius „Metų“ bendradarbius bei kūrybišką redakcijos komandą ir dar daug įvairių viešai nematomų detalių apie redakcijos darbo užkulisius išryškindamas meninę vertę kaip vieną svarbiausių leidinio tapatybės ženklų.

1991 metais „Metai“ pakeitė prieš tai daug metų leistą rašytojų žurnalą „Pergalė“. Iš pradžių žurnalo redaktoriumi buvo rašytojas Juozas Aputis, o vėliau – rašytojas Danielius Mušinskas, po jo redakcijos vairą perėmė poetas Antanas Šimkus, kuris „Metų“ komandai vadovauja jau penkerius metus. Per tą laiką keitėsi ne tik leidinio dizainas, bet ir kiti dalykai, apie kuriuos pokalbyje įdomiai papasakojo svečias. Kita vertus, jis pabrėžė ir gerų tradicijų tęstinumą: „Metai“ negali pasirodyti be skirtingų kartų poezijos ir prozos, be eseistikos ir kritikos. Tam tikros „Metų“ dalys laisvai prieinamos internete.
A. Šimkus pasidžiaugė gražiomis šių metų balandžio mėnesio „Metų“ publikacijomis bei būsimų numerių tekstais, vildamasis, kad visa tai bus įdomu ir patiems skaitytojams. Beje, „Metai“ kitame numeryje paskelbs Kazimiero Ralio 1915 metų dienoraščių – tai, anot A. Šimkaus, graži sąšauka su neseniai Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje publikuotais Władysławo Wielhorskio karo metų dienoraščiais (žr. Władysław Wielhorski, „Dienoraštis“, 2019, iš lenkų k. vertė Irena Aleksaitė, sudarytojas ir mokslinis redaktorius Tomasz Błaszczak, redaktorė Asta Miltenytė), kurių ištrauką žurnalas taip pat buvo paskelbęs. Šie autoriai Pirmojo pasaulinio karo metais gyveno Lietuvoje, visai netoli vienas kito.
Pokalbio pabaigoje A. Šimkus pateikė „Metų“ skaitytojams klausimą, į kurį vienas teisingai atsakęs galės gauti prizą – naujausią „Metų“ žurnalo numerį:
Kiek nuo 1991 m. iki 2020 m. gegužės yra išleista „Metų“ žurnalo numerių?

Atsakymus kviečiame iki gegužės 9 d. (imtinai) siųsti adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Laimėtojas bus paskelbtas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Facebook“ paskyroje, po šiuo vaizdo įrašu esančioje komentarų skiltyje. Dėl prizo atsiėmimo sąlygų su laimėtoju bus susisiekta asmeniškai.

Pokalbio dalyviai: poetas Antanas Šimkus, žurnalo „Metai“ vyriausiasis redaktorius, ir Dainius Vaitiekūnas, LNB DPTD Lituanistikos skyriaus vadovas.

Taip pat žiūrėkite