Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Knygos „Gražina tarp Landsbergių“ pristatymas

Atidžiau sekantieji dokumentikos ir publicistikos leidinių naujienas greičiausiai pastebėjo, kad pastaruoju metu išėjo ne viena knyga, susijusi su Vytautu Landsbergiu, jo veikla, mintijimais. Šį pavasarį Nacionalinė biblioteka išleido Mato Baltrukevičiaus knygą „Gražina tarp Landsbergių“. Knyga yra ir padėka Landsbergių šeimai už padovanotą šeimos biblioteką, kuri jau kelerius metus atverta visuomenei Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje. Būtent nuo užduoties užrašyti pasakojimą apie tai, kaip buvo sukaupta tokia turtinga kolekcija, prasidėjo knygos autoriaus kūrybinė kelionė.

Svarbiausia knygos ašis yra Gražinos Ručytės-Landsbergienės pasakojimas. Moters, visur ir visada lydėjusios V. Landsbergį. Įsivaizduojate, ką reiškia pianistei, muzikos pedagogei, šeimos žmogui per vieną dieną tapti pirmąja šalies ponia ir lydėti vyrą, atsikuriančios Lietuvos Respublikos vadovą, susitikimuose su galingiausių pasaulio valstybių galvomis? Vidurnaktį, galų gale pasibaigus begalinėms spaudos konferencijoms, prezidentiniame viešbučio kambaryje skalbti vyrui marškinius kitos dienos renginiams. Aukščiausio lygio susitikimuose atrodyti taip, kad ne tik nepadarytum gėdos, bet ir tinkamai reprezentuotum savo šalį.

Knygą sudaro Vytauto ir Gražinos Landsbergių, jų vaikų ir anūkų interviu. M. Baltrukevičius kalbasi su jais apie knygas, skaitymą, muziką, gyvenimą dabartinėje Lietuvoje.

Susipažinti su Nacionalinės bibliotekos išleista knyga kviečia Valstybingumo centras – prof. V. Landsbergį, jo dukrą Birutę Landsbergytę ir M. Baltrukevičių kalbina Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovas Dainius Vaitiekūnas.

Taip pat žiūrėkite