Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

V. Gerulaičio paskaita apie L. van Beethoveną: „Kvartetai ir sonatos“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka džiaugiasi išskirtine galimybe muzikos gerbėjus pakviesti į garsaus Lietuvos muzikologo, rašytojo, muzikos švietėjo, puikaus renginių vedėjo Viktoro Gerulaičio šešių virtualių paskaitų ciklą, skirtą Liudwigui van Beethovenui. 2020-ieji buvo jubiliejiniai L. van Beethoveno metai. Sukako 250 metų nuo genijaus gimimo.

Genialumo anatomija – klausimas, kurį įminti bando kūrybos psichologai, pedagogai, filosofai, patys menininkai. Galima analizuoti ir intuityviai – klausantis genialaus kūrinio, tačiau galima ir dalyvaujant ekstravagantiško dėstytojo, muzikologo erudito V. Gerulaičio nuotolinėse paskaitose.

Paskaitų cikle populiarus radijo ir televizijos laidų bei koncertų vedėjas klausytojams atskleidžia nelengvų išgyvenimų kupiną L. van Beethoveno asmenybės ir kūrybos kelią, iliustruodamas jį vaizdingomis istorijomis, netikėtomis įžvalgomis, mažai žinomais faktais.

Penktoje ciklo paskaitoje V. Gerulaitis pasakoja apie Beethoveno kvartetus ir sonatas.

„Styginių kvartetai pradeda tikrąjį jau subrendusio Beethoveno kūrybos kelią, jie yra ir paskutiniai jo kūriniai... Amžininkai jų visiškai nesuprato. O tai nuostabiausios pasaulyje muzikos gelmės. Jis kūrė juos pasinėręs į savo lemties problemas. Jų muzika užburia, stulbina, sukrečia. Beethovenas lieka nepralenktas kvartetinės muzikos meistras ir po 200 metų...

Beethovenas buvo geriausias savo laiko pianistas ir neprilygstamas improvizatorius. Ir jei ne kurtumas... Jo sonatos fortepijonui – tikra jo kūrybos enciklopedija. Nuo pirmųjų, dar paskirtų J. Haydnui, iki paskutinės, kur skamba... bugi vugi. Netikite?“ – intriguoja V. Gerulaitis.

Kitus V. Gerulaičio paskaitų apie L. van Beethoveną vaizdo įrašus galite pažiūrėti čia ›

Malonios peržiūros.